Wpis z mikrobloga

Pedalarz zawsze będzie pedalarzem, Tak, to po prawej od pedalarza to CPR. Wcześniej znak c13/c16 i jest obowiązek poruszania się przez pedalarza. Tak, jest wyznaczona w kierunku w którym pedalarz się porusza. Zapraszam do dyskusji.

PS. Zdjęcie robił pasażer, który nie uczestniczył w prowadzeniu pojazdu. Prędkość pojazdu mieściła się w ograniczeniu i pasy były zapięte. Stan płynu do spryskiwaczy był w normie
#rower #pedalarz
TakiGupiZeSzok - Pedalarz zawsze będzie pedalarzem, Tak, to po prawej od pedalarza to...

źródło: temp_file831116402951953837

Pobierz
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kic3k: Dodałbym jeszcze oczywistość: jak jesteś nierozważnym rowerzystą to w większości ryzykujesz tylko swoim zdrowiem i życiem na drodze

Jak jesteś samochodem na drodze rowerowej czy chodniku to zagrażasz wszystkim wokół tylko nie sobie
  • Odpowiedz
Byłem ostatnio nad polskim morzem,w pewnej małej miejscowości. Plażę od miejsca w którym mieszkałem oddzielała właśnie ścieżka rowerowa połączona z deptakiem dla pieszych. Trzeba było przeciąć te ścieżki zeby iść na plażę. No i co? Rowerzyści nawet nie zwalniali widząc ludzi idących. Trzeba było sie zatrzymać żeby nie wpaść pod jakis rower. Mało tego, kolarze jak na zdjęciu pędzili dosłownie robiąc sobie tor. Ludzie średnio sie burzyli tak jakby to było normalne.
  • Odpowiedz
ylko różnica jest taka, że jak samochód jedzie po chodniku, to jest to piętnowane społecznie (co widać po komentarzach pod filmami), a wy jesteście pierwszy do n-----------a na blachosmrodziarzy.

@papaj42: Może dlatego, że kierowcy zabijają pieszych na chodnikach? Nawet wypadków bez skutku śmiertelnego na chodnikach więcej powodują kierowcy niż rowerzyści, którzy pod pewnymi warunkami mogą legalnie jechać chodnikiem.

Odnośnie sytuacji z tego zdjęcia to na pewno przydałby się szerszy kontekst.
dybligliniaczek - >ylko różnica jest taka, że jak samochód jedzie po chodniku, to jes...

źródło: Screenshot 2025-08-08 234747

Pobierz
  • Odpowiedz
@TakiGupiZeSzok: Samochodziarz się zesrał o rowerzystę na szosówce który ciśnie pewnie 30-40km/h i którego można wyprzedziić w sekunde - ale jakby jechał przed nim ciągnik rolniczy 10km/h to by problemu już z tym nie miał i jechał karnie bez robienia zdjęć....

@TakiGupiZeSzok daj pinezkę gdzie fotka zrobiona zobaczymy cały kontekst i gdzie sie ta sciezka zaczyna. Ocenimy
  • Odpowiedz
Przejechanie samochodem 5 metrów po chodniku jest dla nich karygodne, zero wymówek (swoją drogą słusznie). Ale jeśli chodzi o rower popełniający wykroczenie, to zaczyna się festiwal wyzywania i usprawiedliwiania.

@papaj42: samochód na chodniku raz ze niszczy chodnik, bo chodnik projektowany jest pod dane obciążenie, zakłada sporadyczny ruch samochodów

Dwa ze jeżeli rowerzysta z rowerem waży 150kg a samochód 1500kg, to samochod niezaležnie od predkosci ma 10 razy więcej zgromadzonej energii
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: @hpiotrekh
No ja wam teraz zniszcze światopogląd. Mam wąskie kółko i wiecie co? Jeżdzę po ścieżkach rowerowych jak jest taka opcja xD Jestem niegodny rowera szosowego xD
  • Odpowiedz
@kiedyswymyslelepszylogin: to tak jak z tirami "wyscig słoni" najlepiej 50m przed moja maska, kierunkowskaz juz w trakcie manewru. Przy pierwszym nie mrugnę, drugi juz mnie irytuje a 10 trąbie ile fabryka dala w puzonie. Poza tym nie spodziewam sie rowerzysty kiedy jest sciezka rowerowa obok, wiec ostrzegam o niebezpieczenstwie wjechania 1.5 tony w niechronionego uzytkownika drogi.
  • Odpowiedz
@TakiGupiZeSzok: zajrzyj na ich grupki. Wybierają najniższy profil opony jakby to było Tour de Pologne, i na tym opierają uzasadnienie do korzystania z jezdni...
  • Odpowiedz
Prost sprawa, jedziesz 30km/h i nie ma jak wjechać na ścieżkę bo jakieś wyboje tam są no to człowiek nie wjeżdża. Druga sprawa, że doskonale wiadomo, że zjazd ze ścieżki będzie się wiązał z przymusowym wyhamowaniem, żeby znów wskoczyć na jezdnie. Zaufanie do projektowanych ścieżek rowerowych jest zerowe, więc im szybciej jedziesz tym bardziej masz w------e. Dla samochodziarzy mam świetną wiadomość, jeśli tak lubicie zwolnić na trasie to możecie sobie wyhamować zaraz
  • Odpowiedz
@TakiGupiZeSzok @hpiotrekh @Norskee @xyz_xyz no i widać, że nie jeździliście na rowerze domykając po 200km dziennie. Spuszczasz łeb, gapisz się tylko na przednie koło i kręcisz. Jak masz kask z daszkiem to tak z 3 metry przed kołem widać. Znaki? Przeszkody na drodze? W zaparkowanego TIRa można się wyebać a co dopiero zobaczyć jakieś znaki czy cpr obok
  • Odpowiedz