Aktywne Wpisy

tesknilam_ +733
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +711
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

-> jak wygląda to w praktyce, czy przy użytku mieszanym mają miejsce jakiekolwiek kontrole?
Zastanawiam się na ile swobodnie można podejść do tematu. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Stosujecie jakieś limity km do odliczeń?
Pracuję zdalnie, chociaż wynajmuję też wirtualne biuro z możliwością opcjonalnej pracy stamtąd, dlatego w ostateczności można by się tym jakoś zasłaniać. Nie oszukujmy się jednak - w głównej mierze kreatywna księgowość i urywanie vatu.
Posiadam samochód i motocykl - oba pojazdy kupowane z fvat, ale na osobę fizyczną.
Czy dobrze rozumiem, że nie muszę składać VAT-26 ani w żaden sposób zgłaszać żadnego do US lub księgowości i mogę po prostu zacząć rozliczać faktury kosztowe dla obu pojazdów jak pozostałe wydatki firmowe?
+ pytanie dla korzystających z inFakt - wszystkie koszty związane z eksploatacją (paliwo, opony, przeglądy) fakturujecie jako ogólny "koszt" bez użycia kategorii "pojazdy"? (po wejściu w "pojazdy" narzuaca mi od razu upload faktury zakupowej za pojazd, nie widzę opcji fakturowania samych wydatków za eksplatację).
#finanse #podatki #ksiegowosc #jdg #b2b #dzialalnoscgospodarcza #ryczalt #samochody #infakt #vatowcy #kiciochpyta #pytaniedoeksperta @OptiFinance @inFakt
źródło: image
Pobierz