Aktywne Wpisy

nervous_breakdown +899
Ciekawostka: zespół Pectus istnieje tylko po to, aby występować w telewizji śniadaniowej, opowiadać o tym, że są braćmi i że w tym roku na święta będą lepić pierogi
#muzyka #ciekawostki
#muzyka #ciekawostki
źródło: 000LM014IOUC5MT8-C322-F4
Pobierz
wjtk123 +255
Słucham Państwa, komu się Polska nie podoba i chciałby ponownie wziąć udział w narodzinowej loterii? xD
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
źródło: IMG_9995
Pobierz

Cześć wszystkim.
Mam plafon Struhm, zasilacz w nim o wyjściu DC 108-120V 400mA.
Zasilacz ma na wyjściu dwa złącza.
Pod każde złącze podpięte są po 24 diody.
W sumie do całego zasilacza jest podłączonych 48 diod SMD.
Parę diod padło (mają czarne kropki), chciałbym je wymienić, ale jakie diody dać? Zdjąłem soczewki, dioda ma 2.8mm x 3mm.
Da radę kupić osobne takie diody?
Jeżeli nie, myślałem, żeby dać pasek COB na 24V, zasilacz dać w rozdzielnicy i wtedy pasek dawałby taki sam efekt jak cała lampa - czyli rozproszone światło.
Spróbowałem kupić 4 moduły LED okrągłe, jednak są widoczne przez plastik w plafonie
źródło: 20250801_180222
Pobierzźródło: 20250810_161235
PobierzDa radę obliczyć jaka to jest dioda? Generalnie te lampy podobno szybko padają.. chyba spróbuję dać pasek COB gęsto i zasilacz przy rozdzielnicy
A jakbył dał 2835 tylko.. właśnie, jaką? Jakie powinna mieć parametry?
Wg producenta barwa to 4k, z kolorem nie powinno być większego problemu, tylko nie wiem jak z parametrami diody
Mam też lampy szturm w chacie, też padają te ledy - bo w oryginale nie ma żadnej pasty czy termopara między płytką z diodami, a metalową obudową.
U siebie wstawiłem diody "z podświetlania tv" z odzysku, coś takiego https://a.aliexpress.com/_EHxzQsa (po pocięciu pasków laminatu do rozmiaru pasującego w plafon) i to świeci sensownie jak oryginał.
Paski LED
Zmierzyłem napięcie pomiędzy nóżkami działającej diody - 9.6V
Wyjście z zasilacza 115V
Ewentualnie myślę żeby kupić nową lampe, dac od razu lepsza wentylację i taśmę termoprzewodzaca na Ledy, stare moduły będę miał na wymianę
Żeby dać mniejszy prąd, to wystarczy, że zmienię zasilacz, który ma mniejszy prąd na wyjściu, np 300mA?