Wpis z mikrobloga

#elektronika #led #diody

Cześć wszystkim.

Mam plafon Struhm, zasilacz w nim o wyjściu DC 108-120V 400mA.
Zasilacz ma na wyjściu dwa złącza.
Pod każde złącze podpięte są po 24 diody.

W sumie do całego zasilacza jest podłączonych 48 diod SMD.

Parę diod padło (mają czarne kropki), chciałbym je wymienić, ale jakie diody dać? Zdjąłem soczewki, dioda ma 2.8mm x 3mm.

Da radę kupić osobne takie diody?

Jeżeli nie, myślałem, żeby dać pasek COB na 24V, zasilacz dać w rozdzielnicy i wtedy pasek dawałby taki sam efekt jak cała lampa - czyli rozproszone światło.

Spróbowałem kupić 4 moduły LED okrągłe, jednak są widoczne przez plastik w plafonie
NetJaro - #elektronika #led #diody 

Cześć wszystkim.

Mam plafon Struhm, zasilacz w ...

źródło: 20250801_180222

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@dktr: hmm, wolałbym to jednak naprawić, aby działało dalej i miało taką samą moc świecenia. A przy okazji czegoś się nauczyć :)
Da radę obliczyć jaka to jest dioda? Generalnie te lampy podobno szybko padają.. chyba spróbuję dać pasek COB gęsto i zasilacz przy rozdzielnicy
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka: diody mają 2.8x3mm, nietypowe chyba.
A jakbył dał 2835 tylko.. właśnie, jaką? Jakie powinna mieć parametry?
Wg producenta barwa to 4k, z kolorem nie powinno być większego problemu, tylko nie wiem jak z parametrami diody
  • Odpowiedz
@NetJaro: Tak czy tak ja bym zwarł i na działającej diodzie zrobił pomiar napięcia - będzie mniej więcej wiadomo czego szukać - są diody z kilkoma strukturami wewnątrz połączone szeregowo na znacznie wyższe napięcie.
  • Odpowiedz
@NetJaro te diody mają w sobie kilka struktur w szereg, to nie są pojedyncze diody...
Mam też lampy szturm w chacie, też padają te ledy - bo w oryginale nie ma żadnej pasty czy termopara między płytką z diodami, a metalową obudową.
U siebie wstawiłem diody "z podświetlania tv" z odzysku, coś takiego https://a.aliexpress.com/_EHxzQsa (po pocięciu pasków laminatu do rozmiaru pasującego w plafon) i to świeci sensownie jak oryginał.

Paski LED
  • Odpowiedz
@NetJaro dobralemmakirat tak pi razy leży, że wyszło mi około 90v na ledach, i org zasilacz stało prądowy był ok. przy 400mA. Ale to były kawałki pasków z tv z recyclingu, akurat takie wysokonapięciowe miałem
  • Odpowiedz
@NetJaro: Czyli są 3 diody wewnątrz tej obudowy. Takie diody znajdziesz w tanich "żarówkach" LED, wymiana może być problematyczna bo są na aluminiowym podłożu i ciężko to rozgrzać aby wylutować.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dktr ok, a ja radę jakoś sprawdzić czy taka dioda w żarowce ma takie parametry? Czy tylko sprawdzać na żywo, jak się pali?

Ewentualnie myślę żeby kupić nową lampe, dac od razu lepsza wentylację i taśmę termoprzewodzaca na Ledy, stare moduły będę miał na wymianę
  • Odpowiedz
@NetJaro: Tak samo, zrób pomiar napięcia aby się upewnić że też sa 3 struktury w diodzie, jak będzie gabarytami podobna to i moc będzie podobna, pozostaje tylko temperatura barwowa. Aby takie lampy dłużej żyły wystarczy zasilać je nieco mniejszym prądem, będzie delikatnie ciemniej ale żywotność wzrasta drastycznie. To samo tyczy się TV z podświetleniem LED, te ustawione na 100% przeważnie umierają po 3-4 latach.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dktr dzięki wielkie, a orientujesz się, czy takie diody można gdzieś kupić? Szukałem na Ali ale nie mogę nic znaleźć, a nawet nie wiem jaka jest ich fachowa nazwa

Żeby dać mniejszy prąd, to wystarczy, że zmienię zasilacz, który ma mniejszy prąd na wyjściu, np 300mA?
  • Odpowiedz