Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, czemu czepiamy dotacji na jacht? Poczyniłem zgrubne, poranne wyliczenia w innym komentarzu i wychodzi mi, że to świetny pomysł dla budżetu.
Kupujesz jacht, Vatu z dotacji nie można odliczyć więc z automatu do budżetu z 500k dotacji wraca 115k, ktoś go dla Ciebie wyprodukował i płacąc tylko dochodowy od 400k, wpłaca do budżetu 75k. W pierwszym roku od wypłacenia dotacji 500k, 200k wróciło do budżetu. Zatrudniasz sternika za powiedzmy 10k miesięcznie, więc ok 60k wraca do budżetu w formie podatków i zusów w pierwszym roku. Jacht trzeba serwisować, dokować i sprzątać. Załóżmy 2k złota dla usługodawców miesięcznie, 24k rocznie, niech 30% z tego będzie podatkami czyli 7,2k. Jacht wynajmujesz, załóżmy 10/30 dni, 1k dziennie, tj 10k miesięcznie, 5k z tego na różnego rodzaju podatki, 60k złota rocznie do budżetu. Jacht musisz zalać, załóżmy 50 litrów dziennie x5 zł x 10 dni w miesiącu = 2500, 1,6k miesięcznie w podatkach z paliwa, 19,2k rocznie 200k+60k+7,2k+60k+19,2k=346k dla budżetu w pierwszym roku działania jachtu.
Liczone bardzo z grubsza z pominięciem zalet turystycznych: klienci na jacht muszą gdzieś nocować, muszą gdzieś zjeść, pewnie kupią pamiątki i wejdą do muzeum.
Tak, 500k wydane z budżetu na dotację na zakup jachtu to w cholerę dobry pomysł, który zwraca się w dwa lata.
@misiopysio czemu ja mam za to płacić, jak prywaciarz chce tak rozkręcić firme to niech to robi za swoje pieniądze. Ale nikt tak nie zrobi bo to zwykle marnotrawstwo pieniędzy.
@misiopysio: a wiesz, ze jakby dać mi 10 baniek to ja wydam je w najdroższych restauracjach, kupię sobie Porsche w polskim salonie, które pali 30l/100 i ta kasa też wróci do budżetu? Gdzie mogę złożyć wniosek?
@misiopysio: dokladnie tak Mirku, etatowa ulica sie oburza ale z punktu widzenia dochodow panstwa znacznie korzystniej jest "dać" pienoadze przedsiebiorcy niz zwyklemu obywatelowi, ktory raz kupi jakies pasywa, raz odprowadzi VAT i tyle. U przedsiebiorcy zakupione aktywo bedzie przez wiele lat generowac podatki, składki i akcyzy.
@misiopysio: chłopie napisałeś w 3 linijkach jakieś założenia zwrotu pieniędzy do budżetu państwa a wozisz się jakbyś napisał doktorat xD Zostańmy krajem rentierów - mieszkanie na wynajem dla KAŻDEGO Polaka, to dopiero doskonały pomysł na zwrot pieniędzy do budżetu państwa xD
@Pavulon12345: mozesz, ale musisz zatrudnic kilka osob i odprawadzac za nich skladki i podatki, placic CIT, pasuje deal? Jezeli ci sie spina to dlaczego wczesniej ich nie zatrudniales, ten jacht przewaza w bilansie oplacalnosci prowadzenia dzialanosci? Czy rolnik gdy dostanie grant na 500 tys zl zeby panstwo dolozylo sie do zakupu ciagnika tez budzi takiee emocje jak jachty? co w tych jachtach jest takiego niezwyklego.. jezeli ktos ma agroturystyke gdzies
mała uwaga - jak pływasz jachtem to nie po to by nocować na kwaterze.
@obibokaleksandrowski: Zgadzam się, dlatego już takich zależności nie uwzględniałem zbytnio. Po prostu o nich wspomniałem aby dać znać, że lista korzyści się nie kończy.
@wicherq: no to głosuj przeciwko uni i ich pomysłom. Przecież to ich pomysł. Wszystkie kraje z tego brały na różnego rodzaju zakupy to czemu Polacy by mieli powiedzieć: nie nie chce?
Kupujesz jacht, Vatu z dotacji nie można odliczyć więc z automatu do budżetu z 500k dotacji wraca 115k, ktoś go dla Ciebie wyprodukował i płacąc tylko dochodowy od 400k, wpłaca do budżetu 75k. W pierwszym roku od wypłacenia dotacji 500k, 200k wróciło do budżetu.
Zatrudniasz sternika za powiedzmy 10k miesięcznie, więc ok 60k wraca do budżetu w formie podatków i zusów w pierwszym roku.
Jacht trzeba serwisować, dokować i sprzątać. Załóżmy 2k złota dla usługodawców miesięcznie, 24k rocznie, niech 30% z tego będzie podatkami czyli 7,2k.
Jacht wynajmujesz, załóżmy 10/30 dni, 1k dziennie, tj 10k miesięcznie, 5k z tego na różnego rodzaju podatki, 60k złota rocznie do budżetu.
Jacht musisz zalać, załóżmy 50 litrów dziennie x5 zł x 10 dni w miesiącu = 2500, 1,6k miesięcznie w podatkach z paliwa, 19,2k rocznie
200k+60k+7,2k+60k+19,2k=346k dla budżetu w pierwszym roku działania jachtu.
Liczone bardzo z grubsza z pominięciem zalet turystycznych: klienci na jacht muszą gdzieś nocować, muszą gdzieś zjeść, pewnie kupią pamiątki i wejdą do muzeum.
Tak, 500k wydane z budżetu na dotację na zakup jachtu to w cholerę dobry pomysł, który zwraca się w dwa lata.
#kpo
Komentarz usunięty przez autora
(✌ ゚ ∀ ゚)☞
@heniek_8: Aż tyle wniosków na jachty zostało złożonych? Gdzie pomieścimy 37 milionów linii do produkcji procesorów 2nm?
Zostańmy krajem rentierów - mieszkanie na wynajem dla KAŻDEGO Polaka, to dopiero doskonały pomysł na zwrot pieniędzy do budżetu państwa xD
@Pavulon12345: Złożyłeś wniosek?
@wicherq: xddddd
@obibokaleksandrowski: Zgadzam się, dlatego już takich zależności nie uwzględniałem zbytnio. Po prostu o nich wspomniałem aby dać znać, że lista korzyści się nie kończy.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu