Wpis z mikrobloga

#fpv #drony

Siema, w nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu o stacji naziemnej vrx. Chwalę się, zrobiłem.
Gdyby ktoś chciał sobie taką zrobić to wyszło ok 350zl, pracuje to to na vrx eachine pro58, sygnał po koncentryku rg59 u mnie jest 8m, do tego wtyk mini Jack 4 pin skręcany, BEC od gopro 5v i mini zasilacz 230/12v.
Obraz trzyma bez porównania lepiej niż na wbudowanym vrx z eachine 800dm, za przeszkodą ledwie szumi.
groznaglizda303 - #fpv #drony 

Siema, w nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu o st...

źródło: temp_file7111377487674144799

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groznaglizda303: Przestanie działać po pierwszym deszczu. Złącza SMA się nie nadają - nie mają uszczelek, przy takich częstotliwościach używa się złącz N.
  • Odpowiedz
przy takich częstotliwościach używa się złącz N

@dktr: czasem mam wrażenie że ty się tym zawodowo zajmujesz, bo zawsze fachowy komentarz zostawiasz :D
  • Odpowiedz
@G06DbT: Zgadza się, zajmuje się wszystkim co związane z radiem aktualnie do częstotliwości 70 GHz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@groznaglizda303: Wymień tę puszkę na skręcaną plastikowymi śrubami z uszczelką (gewis robi bardzo fajne) wszelkie otwory na złącza czy przewody wyprowadzaj tylko i wyłącznie od dołu, nigdy nie uda ci się tego uszczelnić jak otwór będzie na środku czy na górze. Białe trytytki rozpadną się
  • Odpowiedz
Zgadza się, zajmuje się wszystkim co związane z radiem aktualnie do częstotliwości 70 GHz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dktr: szanuję, bo ja to tylko automatyka przemysłowa :(
  • Odpowiedz
@G06DbT: Zawodowo w mikrofalach, a po pracy na falach krótkich, obwiesiłem se cały blok w antenach i aktualnie mam potwierdzone łączności z 174 krajami. Z automatyką to mam tyle wspólnego co często używam RS485 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
dktr - @G06DbT: Zawodowo w mikrofalach, a po pracy na falach krótkich, obwiesiłem se ...

źródło: pic

Pobierz
  • Odpowiedz
@dktr: czy na montaż takich anten musisz mieć zgodę wspólnoty? Czy robisz to "po cichu"? I jak kable ciągniesz? Ciągiem wentylacyjnym?
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr

Dzięki stary za rady, naprawdę. To narazie prototyp, docelowo uszczelnie wszytkie wejścia jak radzisz.

Właśnie odbyłem pierwszy lot z odbiornikiem na dachu i powiem że to coś zajebistego, zasięg dosłownie wszędzie, za drzewami do okoła chaty zero zakłóceń, coś pięknego. No i rozwalony na fotelu jak król se siedzę ;)

@ArchDelux co ty, to zwykła sztyca od anteny na dachu. Kiedyś wisiała tu antena od tv teraz przyczepiłem vrx.
  • Odpowiedz
@G06DbT: Tak, pod pewnymi warunkami - żadnego wiercenia i wszystko poprawnie uziemione. Ja i tak nigdy nie wiercę w kominach a używam obejm, a że na tym dachu był już uziemiony stary masz po instalacji zbiorczej AZART to sobie go wykorzystałem pod swoje anteny i odgrom. Kable kanałem wentylacyjnym, aktualnie 6x CNT400 2x UTP i światłowód, pomieszczenie w którym mam radia to była kiedyś kuchnia - dlatego jest osobny kanał
  • Odpowiedz