Wpis z mikrobloga

To oburzenie na wydawanie środków z #kpo byłoby nawet budujące gdyby nie to, że często oburzają się osoby które nie widzą nic złego i sami np. chodzą na lewe L4 za które płaci ZUS, korzystają ze zniżek ustawowych które im się nie należą i budżet państwa za to dopłaca, jak mają płacić to będą mówić, że paragon im niepotrzebny jeżeli będzie taniej, przepiszą dom na dzieciaka aby uzyskać 100% dofinansowania do termomodernizacji.
I nie, nie bronię tych często absurdalnych projektów, ale takie polowanie na czarownice to jak oburzanie się na typa co kogoś zabił bo zapieprzał a potem wsiadanie do samochodu i samemu zapieprzanie co też jest wręcz powszechnym zjawiskiem xD
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@turok2016:

że często oburzają się osoby które nie widzą nic złego i sami np. chodzą na lewe L4 za które płaci ZUS, korzystają ze zniżek ustawowych które im się nie należą i budżet państwa za to dopłaca,

Jak stworzyć chochoła i walczyć z nim - poradnik.
  • Odpowiedz
@turok2016: tymczasem ja który jestem po wypadku i chciałbym rozpocząć rehabilitację a nie mogę, bo ta państwowa ma kolejki na pół roku do przodu. Chyba że zapłacę to jedynie dwa tygodnie. Pies was j---ł pazerne gnoje i tyle.
  • Odpowiedz
@SonidoStark: o czym ty p--------z Polaczki walą w c---a jak leci na prawdę. Wystarczy wyjść z bańki dobrej pracy w korpo i zobaczyć, a nawet nie bo i tam potrafią z-----c mleko z lodówki defekuje na ten naród elo.
  • Odpowiedz
  • 0
@SonidoStark: polecam iść na dowolny magazyn/produkcję i bez pytania dowiesz się ile osób planuje sobie L4 aby odpocząć albo posiedzieć w domu. Jak zweryfikujesz, że gość ściemniał lekarzowi, że przeziębiony?
  • Odpowiedz
  • 0
@picasssss1: ale dlaczego do mnie się sadzisz? Ja żadnej dotacji nie brałem na wymyślone problemy a jedynie wkurza mnie takie podejście jakie prezentuje to społeczeństwo, że dopóki oni kradną to jest dobrze i to kradzież nie jest.
  • Odpowiedz
@turok2016:
To co piszesz to dowody anegdotyczne (czyli ty je napotykasz, natomiast ja nie mam jak ich zweryfikować). Faktem (ogólnodostępnym) jest natomiast, że ilość podważeń L4 przez ZUS z roku na rok spada.
  • Odpowiedz
  • 1
@SonidoStark: jaki orzecznik? Przecież nikt nie bada gościa, kontrola przychodzi i sprawdza czy gość jest pod wskazanym adresem i czy nie wykonuje jakiejś pracy której nie powinien na L4 więc jak cię przyłapie bo malujesz pokój to problem masz, ale jak siedzisz i grasz na konsoli to co mogą?

Ty myślisz, że ZUS lekarzy wysyła na kontrolę którzy badają czy gość serio jest przeziębiony?

Po prostu nie da się praktycznie
  • Odpowiedz
@turok2016: No, ale gość siedzący na L4, nadal siedzi w domu i kontrola to wskazuje (że siedzi w domu) to o co chodzi? Podważenie L4 to może być podejmowanie pracy zarobkowej w czasie L4 lub wychodzenie z miejsca zamieszkania przy chorobach zakaźnych (np. osoba chora psychicznie, np. na depresję może już wychodzić z domu w czasie L4). Natomiast jeśli kontrola tego nie wykazuje to nie wiem o co chodzi. xD
  • Odpowiedz
  • 0
@SonidoStark: czyli nadal nie potrafisz przyznać się do błędu i będziesz brnąć?
"Odpowiedzi zbierano w dniach 2–12 lutego 2024 roku."

Z resztą nawet jakby było z 2023 roku to nadal niewiele zmienia bo takie zmiany mentalne to nie jest miesiąc. Może jednak czas wyjść ze swojej bańki którą zarzucasz innym i spojrzeć poza swoją strefę komfortu?
  • Odpowiedz
@turok2016: Ale nie do końca rozumiem. Powołujesz się na dane ZUS z 2023 roku (1/3 podważonych L4), a zarzucasz mi życie w bańce jak postujeę lepsze statystyki ZUS za 2024 i 2025 (pierwsza połowa) rok?
  • Odpowiedz
  • 0
@SonidoStark: nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz, dane z zus są tam podane ale potem są dane z ankiety. Ja już kończę ten temat bo widać nawet ciężko przeczytać tobie parę linijek tekstu. Eot.
  • Odpowiedz