Wpis z mikrobloga

Polski przedsiębiorca to oczywiście najbardziej uciśniona istota w historii wszechświata, no tak przynajmniej wynika z liberalnej i paróweczkowej mitologii w której każdy biznesmen to samotny bohater co zawsze ryzykuje swoim i daje z bożej łaski chleb tym niewdzięcznym robolom.

A tymczasem życie w kapitalizmie napisało kolejny odcinek tragikomedii.

Innowacje wg według kapitalizmu to VR w którym można sobie postrzelać a nie np. nowa linia tramwajowa czy szpital czy nowy sprzęt potrzebny na leczenie onkologii.

A takie afery będą się systematycznie powtarzać bo państwo w kapitalizmie działa jak komitet zarządzający wspólnymi sprawami całej klasy kapitalistów, zbiera podatki od pracowników i konsumentów a nastepnie rozdaje je tym którzy mają najwięcej bo rzekomo nakręcają gospodarkę, a oni inwestują tylko tak by oczywiście zwiększyć własny komfort i prestiż a nie rozwiązać jakikolwiek realny problem społeczny.

Po co zająć się problemem patodeweloperki, mieszkalnictwem i śmieciówkami xD

Po co w ogole inwestować w to co poprawiłoby życie milionom ludzi skoro można poprawić humor garstce najbardziej uciśnionych przeciembiorców.

Robol przecież może mieszkać w klitce na kredyt do śmierci i jechać do roboty z dwiema przesiadkami i zapieprzać na śmieciówce byle prezes miał czym popłynąć na Mazury, to wasz wolny ryneczek w praktyce.

#polityka #polska #bekazprawakow #antykapitalizm #socjalizm #bekazlibka #bekazpodludzi #bekazpo #kpo #afera #wolnyrynek #januszebiznesu
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Filippa: jeśli alternatywą jest socjalizm, w którym wszyscy jeżdżą tramwajami i "miaszkają w klitkach do śmierci" to chyba wybieram kapitalizm.

Lepszy jest taki ustrój w którym są wygrani i przegrani od takiego, w którym wszyscy są przegrani
  • Odpowiedz
Robol przecież może mieszkać w klitce na kredyt do śmierci i jechać do roboty z dwiema przesiadkami i zapieprzać na śmieciówce byle prezes miał czym popłynąć na Mazury, to wasz wolny ryneczek w praktyce.

@Filippa: Najlepsze, że rano widziałem na mirko zaakceptowane dofinansowanie do mieszkania na najem krótkoterminowy. Ty, Areczku, bierz kredyt na 30 lat, natomiast Janusz dostanie 540 tysięcy na mieszkanie na Airbnb od ręki. xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@thorgoth

@Filippa: jeśli alternatywą jest socjalizm, w którym wszyscy jeżdżą tramwajami i "miaszkają w klitkach do śmierci" to chyba wybieram kapitalizm.

No to opisujesz tu przecież realia kapitalizmu, w którym połowa młodych mieszka u rodziców albo w 20-metrowej norze na kredyt do emerytury, a w godzinach szczytu wciska się w autobus jak sardynka bo każde mieszkanie jest traktowane jako towar inwestycyjny a nie
  • Odpowiedz
PRL i inne demoludy to był komunizm a nie socjalizm

@xKaminskipatryk: nie chce mi się spierać o semantyke, tym bardziej że granice są nieostre. Władze PRL i jej konstytucja twierdziły, że to jednak socjalizm, zresztą niektóre elementy (brak kolektywizacji rolnictwa) faktycznie wskazują że do komunizmu było daleko.
Dla mnie komunizm jest tak antyludzkim ustrojem że już zawsze pozostanie pewnym modelem teoretycznym, w pełni na dużą skale nie został wdrożony nigdy.
  • Odpowiedz
Tylko zapomniałeś dodać, że w kapitalizmie reguły gry są ustawione tak żeby ci sami byli wygranymi pokoleniami, a przegranymi jest zawsze ta sama reszta.

@Filippa: nie czuje się przegranym. W dorosłość wszedłem z pułapu zero, nikt mi nie dał ani mieszkania ani niczego innego, do wszystkiego co mam doszedłem pracą. I obecnie na swoje zycie nie narzekam. Podejrzewam że nie jestem jedyny w podobnej sytuacji.
W socjalizmie miałbym pewnie jak mój dziadek
  • Odpowiedz
Podstawowa różnica jest taka, że kapitalizm dobrze schłodzony socjaldemokracją działa.

Socjalizm nie działał, nie działa i nigdy nie zadziała.

@thorgoth: z tego co wiem to flippa nie jest komunistką niestety.
  • Odpowiedz
@JakubKKKKKK: po prostu gardze ruska patologia - Polska i sasiedzi zblizaja sie ciagle poziomem zycia do starej Europy Zachodniej a nie ciagle od niej oddalaja wystarczylo ze was szlag trafil i z tego co widze po sondazach dlugo nic nie bedziecie znaczyc
  • Odpowiedz
@Miniu30: jeszcze co do semantyki socjalizm/komunizm to obie te nazwy mają obecnie (na szczeście) konotacje raczej negatywne.

Dlatego z pewnym rozbawieniem obserwuje jak na lewym skraju podkowy cudowne tulupy i piruety; DOKŁADNIE te same postulaty sto lat temu Róża Luksemburg określała mianem komunistycznych, ale dziś, szczególnie w Polsce są to już postulaty PROGRESYWNE.

Nazwa "komunizm" parzy jak pokrzywa nawet samych komunistów
  • Odpowiedz