Wpis z mikrobloga

#japonski #japonskizwykopem
Powiedzie mi szczerze czy potrafilibyście zapisać większość znanych wam kanji czy rozróżniacie je tylko wzrokowo w tekście? Wg statków na jpdb.io znam już ponad 120 znaków ale wcale się tak nie czuję XD niby jak widzę na jpdb to wiem co oznacza jakiś znak i jak się go czyta (przeważnie) a jak widzę go w zdaniu to mi to wszystko umyka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Konto4Czarnolisto: w takich celach na luzie wystarczy Ci czytanie, szkoda się zamęczać nauką pisania skoro i tak nie będziesz używał. ʕʔ Zresztą, na ćwiczeniach z pisma nawet Japończycy miewali czasem problem, żeby z rozbiegu zapisać niektóre złożenia na tablicy, a mówimy tu jednak o wykładowcach akademickich z wieloletnim doświadczeniem, a nie randomach z ulicy, więc myślę, że to doskonale obrazuje sytuację :P
  • Odpowiedz
@Konto4Czarnolisto: Nie ma takiej opcji. To znaczy opcja jest, gdybym dużo pisał, ale uważam to za stratę czasu. Jest tyle innych rzeczy, których warto się nauczyć przed pisaniem znaków kanji. Gramatyka, słówka, rozumienie ze słuchu, mówienie. Jest tego od groma, znaki są gdzieś na szarym końcu.
Jeśli umiem napisać ręcznie z połowę tego, co znam to powiedziałbym, że jest git.
  • Odpowiedz
@feless: a nawet oglądałem twój filmik na ten temat :D mi to nawet nie zależy umieć je pisać, ale nie bardzo wiem jak inaczej zmusić mózg do zapamiętywania. Już coraz mniej chłonna ta あたま z wiekiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@feless: no to właśnie korzystam z SRS w jpdb.io . Jednocześnie sobie przerabiam Genki więc ustawiłem sobie żeby mi pokazywało tylko słówka występujące w danej lekcji. Ale się zastanawiam czy powinienem tak szybko przelatywać przez te słówka i w końcu któreś zapamietam gdy pojawi się po raz dziesiąty, czy tak jak do tej pory zatrzymywać się przy każdym starać się wkuć każdy znak. Mam wrażenie że jak za szybko lecę
  • Odpowiedz