Wpis z mikrobloga

Jakie auto 20-30k, (lepiej bliżej 20)? Koniecznie automat w benzynie. No i żeby nie pompować w utrzymanie kasy, może być coś małego, z tym że widzę że w małych nie ma za dużego wyboru. Patrzyłem za VAGami, jakieś Seaty albo Polo/Golf, ale tam trzeba szukać DSG z mokrym sprzęgłem które było serwisowane na bieżąco, ale będzie ciężko znaleźć coś z potwierdzonym serwisem. Najlepsze skrzynie chyba były w BMW, orientuje się w których #bmw seria 1 1 gen montowali skrzynie ZF?

#jakisamochod #jakieauto #szukamauta #szukamsamochodu #auto #samochody #kupieauto #motoryzacja #samochody
#kiciochpyta #pytanie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakie auto 20-30k, (lepiej bliżej 20)? Koniecznie automat w benzynie.

@qps666:

Może Giulietta? O ile akceptujesz dwusprzęgłówki. Auto w zasadzie bez fakapów fabrycznych i na pewno wiru w portfelu nie zrobi.
  • Odpowiedz
Rzekomo bezawaryjne auta i pancerne silniki...

@r5678:

"Rzekomo" to właściwe słowo. Silniki może i dobre, ale liczy się też reszta, do której je przykręcano.
  • Odpowiedz
@r5678: prawda, ale te auta mają minimum 500kkm prawdziwego przebiegu i 20 lat na karku, sypać się może dosłownie wszystko, a ogarnięcie takiej fury po latach drutowania jej po najniższych możliwych kosztach spokojnie przekroczy wartość zakupu, 1/3/5 w budżecie do 20k to będą tylko takie wynalazki
Philosohero - @r5678: prawda, ale te auta mają minimum 500kkm prawdziwego przebiegu i...
  • Odpowiedz
multiair?

@reakwon:

Niepotrzebne sianie paniki. Jeśli zmieniasz olej co 10-15 tys. km i nie dopuszczasz, żeby spadł poniżej minimum, to multiairowi nic nie będzie. A jeśli kupujesz używane auto z przebiegiem pod 200 tys. km, to jeśli ktoś nie dbał wcześniej, to Multiaira już musiał ogarnąc. Problem z głowy. A jeśli się panicznie boisz Multiaira, to kupujesz egzemplarz inny niż 1.4 170 KM.
  • Odpowiedz
@Philosohero: jeśli mogę zapytać

ile kosztują roczne koszty utrzymania takiego starszego bmw? wiadomo rozstrzał może być dość spory, ale tak pi razy drzwi

jestem ciekawy czy kiedyś byłbym w stanie uciągnąć taki wydatek
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: E61 530xi w LPG, fuelio prowadzone od dnia zakupu w kwietniu 2023, wszystko robię sam na bardzo dobrych/oryginalnych częściach, auto było dwa razy u mechanika: wymiana kompresora klimatyzacji i nabicie czynnika ~2200zł i wymiana przewodów hamulcowych środek-tył ~1000zł, bardzo dużo rzeczy robione nad wyrost, no ale generalnie lubię jeździć sprawnym i pewnym samochodem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli nie grzebiesz przy aucie samemu i nie
Philosohero - @steppenwolf12: E61 530xi w LPG, fuelio prowadzone od dnia zakupu w kwi...

źródło: 9faac4b35aa7d225181b62980abe347024378922dcf5b00e5cbb04a01b5d914d

Pobierz
  • Odpowiedz
@Philosohero: no jak wszystko sam robisz to wygląda bym powiedział bez tragedii to

po prostu widać, że bardzo dużo korzystasz z auta i nabijasz te kilometry, ja jestem raczej weekendowym kierowcą więc nawet sama benzyna mnie kosztuje 5x mniej

dzięki za odpowiedź
  • Odpowiedz
@Philosohero:

To ja tyle kasy nie wydałem na swoje auto w 5 lat, a rzekomo jest wyjątkowo drogie w utrzymaniu - Maserati Granturismo. Mówię o wydatkach innych niż paliwo.

W tym roku trochę się to zmieni, bo komplet opon mnie czeka, ale i tak granicy 25 koła nie przekroczę.
  • Odpowiedz
@96431e9dfa1a78af1aadcfcc744e7548 samochód tanieje, koszty robocizny i części nie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) można przycebulić i jechać na zamiennikach, ale wtedy kończy się jak w paście o panu Sławku z Białegostoku mieszkającego w Warszawie.

@kasztan00 ile kilometrów w 5 lat zrobiłeś że dopiero pierwszy komplet opon? Suma kosztów jest spora, ale sam
  • Odpowiedz
ile kilometrów w 5 lat zrobiłeś że dopiero pierwszy komplet opon?

@Philosohero:

Jakieś 60-65 tys., bo to nie jest moje podstawowe auto (aż tak mi peron nie odjechał ;) ). Oczywiście część na zimówkach. Opony były jeszcze od poprzedniego właściciela, DOT19, ale pora już na
  • Odpowiedz
@steppenwolf12 roczne koszty starego gruza e46 2.8l z 2000 roku to ok 10-15k jak dla mnie, bez paliwa. Malo kilometrów robie ale noge mam ciężką (nie pale gumy, nie jezdze bokiem). Robie duzo na wyrost bo musze byc pewny, ze moge spokojnie jechac 180-200 i nic nie jebnie. Nie każdego roku sa takie koszty ale mam zapisana kazda srubke i prez 13 lat wydalem na niego ok 100k. Normalny użytkownik wyda
  • Odpowiedz
@lostname: o dzięki bardzo pomocna odpowiedź

sam odkładam jeszcze na wkład własny i te 10k różnicy w kosztach robi mi różnicę w tym jak szybko uzbieram, więc chyba na razie zostanie to sferze marzeń, przynajmniej aż do dnia wzięcia kredytu ;)
  • Odpowiedz