Wpis z mikrobloga

beka w c--j z tego KPO i cieciembiorców, to wszystko przez to że im składki zdrowotnej nie obniżyli.
w temacie 800+ to każdy z nich będzie j---ł socjal, ale jak już dotacja na mikrofalówkę do airbnb to dobrze jest, dobrze robią XD
#kpo
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Notes:

bo Tobie w kolchozie to ile tego podatku zabieraja?

40-50% na start, przedsiębiorcy mają mnóstwo różnych narzędzi optymalizacji podatkowej, odpisy podatków, różne skale podatkowe. W konsekwencji kończy się jak dobrze pójdzie na 20-30%. Jak myślisz skąd popularność b2b? Dla zasady? Czy bo jest korzystniej? Pamiętasz płacz wielkich przedsiębiorców jak mieli składkę zdrowotną płacić ciut wyższą niż na minimalnej? Pracowałem na etacie, i na działalności więc daruj sobie to przepytywanie.
  • Odpowiedz
@Szalom widzę że masz lekkie spięcie w głowie bo mieszasz dwie różne rzeczy.

Najpierw k-------z w stronę pseudobiznesmenów na jdg wytykając im wszystko a na sam koniec przywalasz się do firm zatrudniających pracowników.
A zdajesz sobie sprawę, że jdg a firma zatrudniająca ludzi to dwie różne rzeczy?
Ja na przykład jestem przeciwko jdg które świadczą usługi b2b na zasadach jak zwykły pracownik. Moim zdaniem to walenie w uja na pełnej. Albo etat
  • Odpowiedz
@Notes:

Jeśli nie biznes to co napędza gospodarkę?

O to tobie też pęknie głowa - też inwestycje publiczne. Ale tak ogólnie biznes. Teraz odpowiedz sobie na pytanie kto pracuje na ten biznes i czy wielki pan przedsiębiorca z dobroci serca zatrudnia tych wszystkich pracowników żeby dzielić się swoim dobrobytem czy może oni wszyscy na ten dobrobyt pracują. Potrafisz wyjść tak poza ramy myślenia że biznes to ludzie a nie ta
  • Odpowiedz
@Notes: CIT to jest podatek dochodowy (corporate income tax albo po po polsku podatek dochodowy od osób prawnych). W przypadku podatku płaconego przez prezesa zarządu sprawa nie jest taka prosta, bo będzie się różnić w zależności od sytuacji. Do tego jeśli prezes/członek zarządu jest też udziałowcem, to lepiej pewnie wyciągać pieniądze przez dywidendy (aczkolwiek tutaj nie mam 100% pewności, zajmowałem się bardziej księgowością niż optymalizacją podatkową)
  • Odpowiedz
przecież liczy się ich zysk tylko

@Szalom: to podstawa dzialania firmy. zysk a nie praca w czynie spolecznym

nikt nie widzi tego pracownika który na ten dobrobyt
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: mi tego tlumaczyc nie musisz :) posiadam elementarna wiedze pomimo tego ze nie jestem ksiegowym. ale tez musze przyznac sie do tego, ze fachowcy to jednak fachowcy i najlepiej jakby tu to wwzystko ladnie koledze rozpisal jakis ekspert. chociaz w internecie tez jest duzo stron ktore moga mu to wyjasnic :) polecam @Szalom :)))))
  • Odpowiedz
@Notes:

nikt nie zabrania ci otworzyc swojej firmy i just byc bogatym xD

Dalej nie czytam, to jest szczyt twojego sorry ale chłopskiego rozumu. Ktoś mówi że jest j----y w pracy i chciałby żeby coś się zmieniło to twoja odpowiedzią jest załóż własną firmę i ty jeb swoich pracowników. Śmieszne byłoby gdyby to nie było takie straszne i dokąd nas zaprowadzi takie myślenie; pewnie myślisz że jesteś też super przenikliwy
  • Odpowiedz
Dalej nie czytam

@Szalom: widze, ze zabolalo jak wypunktowalem brak Twojej wiedzy :) czytanie tez cie przerasta jak widac :P

pewnie myślisz że jesteś też super przenikliwy i oryginalny a taki argument to tylko dzisiaj widzę jakiś 10
  • Odpowiedz