Muszę zapłacić cło. Powierzyć to poczcie polskiej czy jakiejś agencji? Nie ogarniam tego. Płacił ktoś cło przy zakupie z Japan? Może mi ten ktoś odpowiedzieć na pare pytań? #pocztapolska #clo #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #japonia
@Retiarius_oma: Ale już masz dokumenty, że musisz zapłacić czy na jakim etapie jesteś? Nie ma jakiegoś większego sensu, by dopłacać jeszcze za takie coś pośrednikom.
@Retiarius_oma: Paczka powyżej wartości 150euro? Nie dali ci od razu razem z tym żadnego poradnika/dokumentów, które chcą dostać? U mnie to zawsze poczta wszystko ogarniała i pod tym względem akurat problemów z nimi nigdy nie było.
@Wiskoler_double: Złożyć pełnomocnictwo i dokumenty przekazać, nie? A wzór do wniosku o pełnomocnictwo to gdzie dostałeś? Czy to tylko na poczcie dostane?
@Retiarius_oma: Najszybciej to ogarniesz po prostu idąc na pocztę, dadzą ci dokumenty z pełnomocnictwem, jak czegoś nie będziesz wiedział to i przy okazji już na miejscu ci powinni podpowiedzieć
@fuurin: @Wiskoler_double Wyciągi z wartością towaru itp muszę od razu brać na pocztem czy na początek tylko idę się tam prosić o papier do pełnomocnictwa?
@Retiarius_oma: Potwierdzenie zapłaty i screen potwierdzenia co jest w środku, wartość, dostawa + to te dokumenty, które ci przyszły, żeby było info o którą sprawę chodzi. Raczej pójdziesz tylko uzupełnić pełnomocnictwo, ale już lepiej to też wziąć tak w razie czego, żeby potem nie chodzić dwa razy xD U mnie te dodatkowe potwierdzenia chcieli tylko jak rewizję robili, ale takie rzeczy to już też mailem im można dawać jak potrzebują.
@fuurin: @Wiskoler_double Mirki, a jeszcze jedno. Muszę wpisać nazwę nadawcy. Jest ona w japońskich znaczkach xd To wpisać po japońsku czy transkrypcję zrobić? xD
@Retiarius_oma: A w tych dokumentach co dostałeś to nie ma nadawcy wpisanego? albo nie dodali tam zdjęć paczki z etykietą? na tych azjatyckich paczkach zwykle widzę etykiety w obu wersjach, więc na dokumentach bym też tak dla pewności zapisała, chyba że znaczki zbyt trudne by były xD
@Retiarius_oma Pełnomocnictwo złożysz w każdej placówce własnej Poczty Polskiej. Wystarczy tylko dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem. Pełnomocnictwo może być stałe (ważne do odwołania) lub jednorazowe (tylko do odprawy danej przesyłki), decydujesz w momencie składania.
Co do rachunków itp. to niczego ze sobą nie bierzesz, tylko wysyłasz na podanego maila jako załączniki (jeżeli Urząd Celno-Skarbowy o to prosił).
Płacił ktoś cło przy zakupie z Japan? Może mi ten ktoś odpowiedzieć na pare pytań?
#pocztapolska #clo #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #japonia
Pełnomocnictwo złożysz w każdej placówce własnej Poczty Polskiej. Wystarczy tylko dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem. Pełnomocnictwo może być stałe (ważne do odwołania) lub jednorazowe (tylko do odprawy danej przesyłki), decydujesz w momencie składania.
Co do rachunków itp. to niczego ze sobą nie bierzesz, tylko wysyłasz na podanego maila jako załączniki (jeżeli Urząd Celno-Skarbowy o to prosił).