Wpis z mikrobloga

Żyjemy w czasach, w których nie można już być po prostu roztargnionym, przemęczonym, znudzonym albo po prostu być człowiekiem.
Nie, nie. Dziś to wszystko ma etykietę- bratku, przykro mi, masz ADHD.

Nie może być inaczej jeśli zapominasz po co wszedłeś do kuchni, zostawiłeś klucze w spodniach które schowałeś do szafy albo podrygujesz nogą przy biurku. Wow stary! Wczoraj byłeś pełen werwy i rozgadany a dzisiaj nie masz na nic ochoty i najchętniej nie wychodziłbyś z domu i pooglądał seriale?
Czym prędzej do psychologa. Masz bałagan na pulpicie, nie możesz się skupić w pracy, a w nocy przed spaniem oglądasz przez godzinę rolki z kotkami na instagramie zamiast iść spać- moje gratulacje, jesteś NEUROATYPOWY. Kichnąłeś w autobusie i nie powiedziałeś przepraszam? O stary, klasyczny mikroobjaw hiperaktywnosci motorycznej z komponentem społecznego przebodźcowania sensorycznego. Diagnoza postawiona, tabletki poproszę, najlepiej link do lekarza online z TikToka.
Przecież to niemożliwe, że jesteś przebodźcowany, nie masz jakieś struktury swojego dnia, scrollujesz po 6 godzin dziennie i wiecznie cierpisz na niedobory snu. Nie. To musi być ADHD, najlepiej z dopiskiem typu wysoko funkcjonujący, kreatywnie emocjonalny typ z wrażliwością na fazy księżyca.

Nie chodzi mi o to, że ADHD nie istnieje. Istnieje i potrafi realnie rozwalić komuś życie.
Ale od kiedy połowa Internetu się samo zdiagnozowała, to zaczynam mieć wrażenie, że prawdziwe ADHD to ma już tylko ten, kto o nim nie mówi co 3 godziny w relacji.

#adhd #psychologia #zdrowie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wojciech_Skupien: pierdzielenie wujaszka przy kieliszku.

Ok zgadzam się, że jest trend na ADHD w social mediach, ale nie można wrzucać wszystkich zdiagnozowanych do jednego worka.

Zauważ, że taki film o swoim ADHD na youtube, jeszcze żeby przebił się do mainstreamu, to nagra tylko wysoko funkcjonujący chory na ADHD, a takich ludzi co im ADHD r-------o życie, toną w długach i jedyne gdzie mogą pracować to proste usługi lub produkcja to
  • Odpowiedz
@hub_bub: Jeśli spędzisz wystarczająco dużo czasu na TikToku, znajdziesz setki filmów, po obejrzeniu których będziesz mógł powiedzieć "To dokładnie o mnie, mam ADHD", a większość tych filmów to stek wyolbrzymionych bzdur i uproszczeń, często jeszcze podpięte są do nich jakieś produkty mające Ci pomóc z dolegliwościami. Z resztą wyszukaj sobie #adhd w sieci i sam wyciągnij wnioski, ile jest rzetelnych źródeł informacji. Nie neguję tej choroby, wiem też,
  • Odpowiedz
@Wojciech_Skupien: nie śledzę specjalnie mediów społecznościowych, tiktokow, instagramów więc nie widzę za bardzo tego, o czym mówisz ale zupełnie nie jestem zaskoczony. Źródła podają, że ADHD ma kilka procent populacji. Oczywiste, że współczesny tryb życia sprzyja kłopotom z koncentracją czy utrzymaniem uwagi i fajnie (wygodnie) jest podpiąć się pod etykietkę. A to, że posiadanie danego schorzenia nie zwalnia, niestety, z odpowiedzialności za próby radzenia sobie z nim (bo i czemu
  • Odpowiedz
Jeśli spędzisz wystarczająco dużo czasu na TikToku, znajdziesz setki filmów, po obejrzeniu których będziesz mógł powiedzieć "To dokładnie o mnie, mam ADHD"

@Wojciech_Skupien: widzisz narzekasz na tiktoka w swoim poście, a później sam przyznajesz się do jego oglądania. Ja nie mam tiktoka, za to mam zdiagnozowane ADHD. Jak ktoś chce się diagnozować na tiktoku to proszę bardzo, niech zwala wszystko na ADHD, ale prawdziwej diagnozy dokonuje lekarz psychiatra w połączeniu
  • Odpowiedz
@Wojciech_Skupien: problem polega na tym, że każdy w większym lub mniejszym stopniu odczuwa objawy typowe dla ADHD: brak uwagi, trudności z organizacją pracy, częste rozpraszanie się, nadruchliwość ruchowa czy impulsywność. Ale żeby zostać zdiagnozowany to te objawy muszą utrzymywać się stale (powyżej 6m. ) oraz w stopniu nasilonym utrudniać zwykłe funkcjonowanie.

Stąd tak łatwo samemu się (błędnie) zdiagnozować i tak łatwo tobie negować cudzą przypadłość. Ale powiem ci że bardzo
  • Odpowiedz
@Wojciech_Skupien: czytałem. napisałeś coś w stylu: "nie jestem rasistą, ale..."

moda na ADHD jest i może być szkodliwa.

Jak się zdiagnozujesz na tiktoku to nikt ci nie przypisze psychotropów.
  • Odpowiedz
@Wojciech_Skupien: dlatego staram się nie wchodzić za dużo na otwarte grupki dla neuroróżnorodnych albo ograniczać, bo można dostać raka z przerzutami. Ostatnio rozmawiałem o tym ze swoim terapeutą i psychiatrą, w sumie potwierdzili, że jest na to moda, tak jak kiedyś na autyzm. Pytanie, co wylosuje się następne.
  • Odpowiedz
@Caleb88: Też mnie to wkoorwia. Mam problemy do dzieciństwa tj. przełomu lat 80tych i 90 tych. Doskonale pamiętam komentarze ojca. W tamtych czasach nie było nawet komórek, jedynie kasety VHS. Wnerwia mnie jak ktoś, kto ma niby adhd wykonuje zaawansowany zawód typu lekarz czy programistą. To znaczy, że to jego adhd to jakieś urojenie, albo wyolbrzymione problemy innego typu. Ledwo skończyłem studia w liceum miałem poważne problemy z matematyką. Nie
  • Odpowiedz
@Wojciech_Skupien: dude.
Jeżeli idziesz się wysikać 4 czy 6 razy dziennie to jest to normalne, ale jeżeli robisz to już 20 razy to zaczyna to być problemem.
Dla mnie największe problemy jest nad diagnozowanie Bo w pewnym momencie wszyscy zaczynają mieć ADHD i zaczyna mnie to ostro w------ć. Niestety rodzice zamiast poświęcić swoje własnym dzieciom czas to po prostu za twoją im leki, i nie jest to problem ani wina
  • Odpowiedz
@Caleb88: trzeba poczekać, ale coraz więcej chwali się chorobą afektywną dwubiegunową, A jak dla moje to jest to po prostu przemęczenie po pracy. Trzeba po prostu zobaczyć jakie problemy wyjdą z nadmiernego zamykania się w domu, i ogólnej izolacji.
  • Odpowiedz
@Lord-Penetrator: ADHD to również hiperfokus, jak ktoś ma pracę która go interesuje, jest dużo w niej zmienności to może pracować i nie miec w niej objawów ADHD, z kolei jak ktoś zmieni na nudna pracę to ADHD mogą go objawy wywalić z kapci, podobnie nauka, ktoś może ledwo zdawać a później iść na interesujące go studia i mieć wysoką średnia. To wszystko o mnie, mam diagnozę od zmiany pracy na
  • Odpowiedz