Wpis z mikrobloga

Dziś przyszła.Bambu Lab A1 mini. Wcześniej nie miałem styczności z drukowaniem. Czy po jego zakończeniu z drukarki trzeba wyjmować filament?
#druk3d
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szym3kSzym3k: Zależy też dużo od tego jaki to filament, ale ja bym schował do dryboxa jeśli ma być przechowywane dłuższy czas. Sam mam takie zrobione z pudełek śniadaniowych z amazona 4l i silica gel.
  • Odpowiedz
  • 0
@Khorne_: bardziej mi chodziło, że jak kończę drukowanie danego dnia. Póki co dzieciaki mają używanie i co chwila każą sobie coś drukować, więc filament znika w oka mgnieniu.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: Zależy od filamentu z którego drukujesz i jego higroskopijności. Generalnie przy RH50-60% (czyli takiej wilgotności jaką mamy w ostatnich tygodniach) filament będzie chłonął wilgoć z otoczenia dość szybko, mimo to takie PLA może stać tygodniami zanim zaczną się problemy. Poniższa tabelka jest trochę na wyrost, ale oddaje trend.
adios - @Szym3kSzym3k: Zależy od filamentu z którego drukujesz i jego higroskopijnośc...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: pla, petg czyli pewnie 90% tego co będziesz drukował może zostać w drukarce. Nic się nie będzie działo. Petg mocniej chłonie wilgoć ale to sobie spróbuj zostawiać i zobaczysz czy poczujesz potrzebę suszenia - u mnie drukarka koło otwartego akwarium a nigdy nie musiałem suszyć pla czy petg. I tak już z 5 lat :) Jak jedynie zmieniam filament i dokładam to do oryginalnego worka z pochłaniaczem.
  • Odpowiedz