Czy ja dobrze rozumiem, że aktualnie nie da się przejść na w pełni bezprzewodowe di2 2x12? Nowy GRX di2 to jest 1x12, ostatnie premiery grup MTB to też jest 1x. Zależy mi na napędzie 2x12, a GRX ma bardziej pasujące mi rozmiary korb niż sram. Dobrze rozumiem, że na chwilę obecną musiałbym albo pójść w starego GRX z baterią centralną, albo w mix nowego GRXa na tyle, a na przodzie przerzutkę podłączoną do baterii centralnej? Kurczę, nie chcę się ładować w stare rozwiązanie z baterią wewnętrzną... #gravel #szosa #rower #shimano #sram
@Poemat: w rivalu mam najmniejszy możliwy rozmiar 46/33, a w grx jest dostępna 46/30. Mógłbym poszukać chyba innej korby, ale wtedy problemem jest pojemność tylnej przerzutki (przy 46/30 i kasecie 10/36 potrzebuję pojemności 42, a wyczytałem, że max dla rivala to 39) - ale może coś mieszam? Albo wtedy powinienem skorzystać z innej tylnej przerzutki? @janusz_lucznictwa ultegra i dura-ace też korzystają z centralnej baterii @sargento hmm?
@mark_scout: Można próbować z przedłużeniem np. Wolftooth, wtedy te 2 zęby nie będą aż takie problematyczne imo. Albo zrobić 1x z użyciem XTR Di2, 10-51 x 38, stracisz na najcięższym ale zyskasz na mniejszych
@Poemat: w napędzie 1x bardziej boli mnie stopniowanie niż zakres, ale też nigdy nie jeździłem na takim napędzie więc nie wiem na ile ten mój strach ma sens. Kurczę, może też niepotrzebnie przez ostatnie premiery się zafixowałem na bezprzewodowej przerzutce, może ta centralna bateria to nie jest takie złe rozwiązanie... ;)
@Vegetable_Broccoli_2: jakoś nie zachwyca mnie ta wizja kabelków, wolę chyba rozwiązanie sramowskie gdzie mogę mieć zapasową baterię i nie muszę podłączać kabla do roweru ;) Obawiam się też trochę, że przy okazji premiery nowych grup szosowych shimano odejdzie od centralnej baterii zupełnie i za kilka lat będę miał przestarzałe rozwiązanie.
@Poemat: doczytałem właśnie, że mogę użyć wersji wide i wtedy mam przednią korbę 43/30, co w połączeniu z kasetą 10/36 będzie dla mnie idealnym rozwiązaniem ( ͡°͜ʖ͡°)
@mark_scout: Co masz na myśli?
@janusz_lucznictwa ultegra i dura-ace też korzystają z centralnej baterii
@sargento hmm?
@mark_scout: