Wpis z mikrobloga

#optyka #okulistyka medycyna #led #elektronika #fizyka

Zacząłem bawić się diodą LED, która służyła za flash w jakimś aparacie cyfrowym.

Przy prądzie rzędu 120 mA i bardzo krótkich impulsach działa jak flash w aparacie. Przy prądzie 20 mA nadaje się do pracy ciągłej. Ja mimo wszystko nie przekraczałbym 100 mA, bo to zdecydowanie za dużo i dioda może paść, a tego wolałbym uniknąć.

Zacząłem ją testować przy prądzie 20 mA i zauważyłem coś dziwnego. Światło diody LED zlewa mi się jak to z obrazka poniżej. Światło jest śnieżnobiałe (wręcz zimne), ale nie to jest dziwne, bo machałem nią w prawo i w lewo i wtedy zaobserwowałem coś w rodzaju efektu fireball, czegoś w rodzaju bolidu. Z tym, że wyglądało to jak dwa obiekty fireball lecące w przeciwnych kierunkach, na przeciwległych końcach były białe kropki czy też kulki, a między nimi w środku snop światła zwężał się.

Nie daje mi to spokoju. Już kiedyś próbowałem uchwycić podobny efekt kamerą z telefonu, ale telefon tego "nie widzi". Widzi okrągły świecący punkt (bez ogonka). Ja patrząc raz na diodę, a raz na ekran telefonu widzę dwie różne rzeczy.

Kto tu kłamie? Mój mózg, oczy, czy telefon?

Jeszcze dziwniej wygląda to jak na nią patrzę. Chip jest kwadratowy, ale poświata wokół diody przyjmuje kształt trójwymiarowej kuli...
tojestmultikonto - #optyka #okulistyka medycyna #led #elektronika #fizyka

Zacząłem b...

źródło: Stonehaven_Fireballs

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Źródło: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Halo-Gro%C3%9Fkrotzenburg-2020.09.06.jpg

Przypomina to nieco efekt halo, ale punkty wokół chipu diody nie są aż tak gęsto upakowane. Wyraźnie widać między nimi odstępy. Wyglądają to trochę jak mgiełka albo para wodna w ostrym świetle ale znajduje się tylko w bardzo bliskiej odległości od chipu i co gorsza wygląda jakby go otaczała z każdej strony, a chip mimo, że szerokokątny, nie świeci od strony przewodów. WTF?!
tojestmultikonto - Źródło: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Halo-G...

źródło: Halo-Großkrotzenburg-2020.09.06

Pobierz
  • Odpowiedz
Wygląda to trochę tak jak "kropeczki" z obraza pod spodem, z tym, że kropeczki są białe, a białe tło to normalny obraz otoczenia diody (zwyczajny pokój), ale aby zobaczyć mniej więcej to samo, co ja zobaczyłem musielibyście zmniejszyć ten obraz w przeglądarce do 50% oryginału bo to co widzę jest jeszcze mniejsze, a na dodatek na środku jest kwadratowy chip, który świecąc wygląda jakby był okrągły. To co obserwuję przypomina chmurę drobnych
tojestmultikonto - Wygląda to trochę tak jak "kropeczki" z obraza pod spodem, z tym, ...

źródło: Trama_de_dibuix

Pobierz
  • Odpowiedz
To jeszcze nie koniec opowieści... Przy bardzo małym prądzie i/lub napięciu dioda świeci tylko u góry i to w dodatku bardzo słabo (są to diody połączone szeregowo i równolegle (jak przypuszczam od 8 do 12 chipów). Ja widzę jak lekko wystają spod warstwy luminoforu, kamera aparatu ma z tym kłopot. Wracając już do tematu, dioda zasilana prądem około 20 mA nie świeci w całości, przynajmniej ja tego nie widzę. Kamera w telefonie
tojestmultikonto - To jeszcze nie koniec opowieści... Przy bardzo małym prądzie i/lub...
  • Odpowiedz
Kto tu kłamie? Mój mózg, oczy, czy telefon?

@tojestmultikonto: Nikt nie kłamie. Przepalasz sobie neurony na siatkówce, które - przebodźcowane - muszą chwilę zaspamować mózg sygnałem, którego już nie rejestrują. Patrz więcej gołym okiem na LEDy, to na starość zostanie ci tylko widzenie peryferyjne.

Telefon zaczął świrować i pokazywał czarne paski przesuwające się do góry, nie było tam widać obrazu, czarne powycinane linie, które w dodatku przemieszczały się do
  • Odpowiedz
Ergo: inwestuj w lepsze źródła światła.

@teh_m: To były markowe lampy LED różnych producentów, wszystkie podobno 2700 K, chociaż niektóre z nich mają bardziej żółte światło, a inne bardziej białe (zimne).
  • Odpowiedz
@teh_m: Pierwszy raz nagrywasz telefonem prostokątny przebieg PWM? Udało ci się też tak zsynchronizować oświetlenie, że widziałeś strobo gołym okiem. Ale to nie jest nic dziwnego, ani jakiś rzadki fenomen - prostym sterownikiem PWM na NE555 możesz sobie to zorganizować w kilka minut. Właściwie, to wina jest właśnie po stronie prostych (i tanich) układów sterujących LEDami. Ergo: inwestuj w lepsze źródła światła.

Anyway, po co ja ci w ogóle odpowiadam?
  • Odpowiedz
Nikt nie kłamie. Przepalasz sobie neurony na siatkówce, które - przebodźcowane - muszą chwilę zaspamować mózg sygnałem, którego już nie rejestrują. Patrz więcej gołym okiem na LEDy, to na starość zostanie ci tylko widzenie peryferyjne.

@teh_m: Nie patrzę na diody świecące z pełną mocą, dioda, którą obserwowałem miała pełzające świecące punkty na powierzchni luminoforu (chip złożony z około 12 diod LED (połączonych szeregowo-równolegle), które były widoczne tylko na ekranie telefony,
  • Odpowiedz
@teh_m: Czasami duże i mocne reflektory oświetlają niebo i jak jest pochmurno to podświetlają chmury. Widać wtedy "zajączki" na obłoczkach ʕʔ

Podobnie widać dym papierosowy w pobliżu samej żarówki diodowej (reflektora). Nie sądzę żebym miał aż tak dużą wilgotność powietrza w pokoju, dlatego zaintrygowało mnie to z czym mam do czynienia. W dodatku sama poświata była dość niezwykła, dlatego, że składała się z bardzo drobnych świecących
  • Odpowiedz