Wpis z mikrobloga

#gielda #oki
Dlaczego kwota wolna od podatku Belki byłaby lepsze niż to całe OKI:
1. Prostota administracyjna – już teraz mamy system do zbierania podatku. Wystarczy lekko zmodyfikować arkusz przy rozliczaniu i już mamy zastosowaną ulgę. Nie trzeba raportować nowych rzeczy do skarbówki, tworzyć nowych produktów i kont.
2. Decentralizacja – obecnie mogę trzymać oszczędności i inwestycje w dowolnej liczbie instytucji, tam gdzie dany produkt ma najlepsze warunki. Nawet jeśli OKI nie będzie wzorem IKE i IKZE ograniczone do jednego na osobę, to i tak siłą rzeczy będzie je oferować mniej firm. Więc klienci będą podatni na wysokie, czy nagle rosnące/pojawiające się opłaty.
3. Z punktu widzenia państwa nieracjonalne jest posiadanie dwóch różnych systemów opodatkowania, które są dowolnie wybierane przez podatnika wyłącznie ze względu na korzyść (tu mam podobny zarzut do wyboru skala/liniowy dla przedsiębiorców – powinno być to załatwiane automatycznie).
4. Znowu w naszym rzekomo nastawionym na progresywność systemie podatkowym mamy kolejne ulgi dające najwięcej przede wszystkim najbogatszym. Jedyna pociecha, że robi to rynek kapitałowy bardziej atrakcyjnym od ładowania wszystkiego w nieruchomości.

Przypominam, że nie jest to projekt na oszczędności emerytalne. IKE i IKZE do tego służą i mają limity łącznie 40k rocznie – więcej na emeryturę da radę odłożyć tylko niewielki procent Polaków (przypominam, że to w założeniu środki, które ruszamy dopiero osiągając wiek emerytalny). Potrzebny jest program, który zachęci do pomnażania środków w średnim terminie np. w celu zebrania na samochód czy na wkład do kredytu. Według mnie właśnie kwota wolna od podatku Belki byłaby w tym dużo lepsza.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Prostota administracyjna – już teraz mamy system do zbierania podatku. Wystarczy lekko zmodyfikować arkusz przy rozliczaniu i już mamy zastosowaną ulgę.

@Shuwaks: no nie wiem ale kwota wolna od belki ma mały problem powiedzmy masz 3 konta w banku które mają jakieś tam oprocentowanie podstawowe od którego idzie belka, masz lokatę od którego idzie belka, masz obligacje od któego idzie belka, masz konto maklerskie gdzie dostajesz dywidendy gdzie automatycznei jest
  • Odpowiedz
  • 0
@moj_wykopowy_login: Ciekaw jestem jak to policzyli. Bo inne ministerstwo jak liczyło, to im wyszło, że człowiekowi zarabiającemu 6500 zł wystarczy na życie 1200. Nie widzę w jaki sposób neutralne dla budżetu miałoby być wprowadzenie nowego sposobu optymalizacji podatkowej.
  • Odpowiedz
  • 0
@alteron:

rozumiem że od każdego z góry płacisz belkę, a potem US po zsumowaniu zysków kapitałowych robi ci zwrot o zysk z kwoty wolnej?

Tak by było najprościej. Z giełdy i tak dostajesz PIT i rozliczasz, więc tu by się nic nie zmieniło, a z banków wystarczy informacja do US o tym ile miałeś zysku i zapłaciłeś podatku. Nie wiem jak obecnie jest to fizycznie rozliczane, ale wysłanie do urzędu
  • Odpowiedz