Wpis z mikrobloga

Mieli znieść Belkę ale tego nie zrobią, chyba że na specjalnym koncie na którym można oszczędzać max 25k, a 75k trzeba obracać z ryzykiem utraty kapitału

Faktycznie jest co chwalić i z czego się cieszyć xD to wręcz idealne rozwiązanie w kraju, w którym 20% ludzi w ogóle nie wie że płaci podatki, a 90% pozostałych chciałaby gdzieś wsadzić pieniądze i żeby ich nikt nie zaj... bo na tyle wystarcza sił po robocie na etacie xD

#gielda #oki #takaprawda
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@conamirko OKI jest spoko dla biedaków którzy mają te 25k oszczędności albo dla ludzi którzy co roku realizują na giełdzie zysk przy kapitale 100k. Dla pasywnego, długoterminowe inwestora OKI nie ma sensu
  • Odpowiedz
  • 24
@msr99: to niestety prawda ale ch# z nimi, PiS był najgorszy ale jeśli na ponad dwa lata rządów to jest ich max możliwości to niech spadają ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@KOLEGAMAMY: no tak, chociaż ja się nawet z tym "coś tak ugra" nie zgadzam - przecież jak wrzucisz 25k na jakąś kosmiczną lokatę 10% (która nie istnieje) to zysku rocznie będziesz miał 500zl - pewnie mniej niż likwidacja obecnych lokat, a i to przy założeniu że makler sobie opłaty jakiejś nie naliczy
  • Odpowiedz
to niestety prawda ale ch# z nimi, PiS był najgorszy ale jeśli na ponad dwa lata rządów to jest ich max możliwości to niech spadają ¯\(ツ)/¯

@conamirko: ja tam potężnie odczułem ten nominalny wzrost zarobków na przykład i nie narzekam aż tak. Kiedyś marzyliśmy żeby mieć tylko takie problemy
  • Odpowiedz
@msr99: nom, prezydent ich ulaskawia i Polacy zaglosowali na nastepnego, ktory im na to nie pozwoli, wiec nie chca, aby ktos zostal ukarany. To brzmi jak twoje urojenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Voltix: nie no bez przesady, Nawrocki nie wygrał 100% głosów tylko lekko ponad połową - połowa Polaków, jeśli nawet przyjąć że jest jak piszesz, to chyba wystarczająco dużo ludzi żeby się postarać?
  • Odpowiedz
  • 0
@MamCieNaHita: no dobra zwracam honor, nie wiedziałem tego

Mimo wszystko u podstawy problem zostaje dalej ten sam - to jest jakiś wytrych na głupie prawo, które jest dopiero na etapie zapowiedzi więc można by je wymyślić dobrze i korzystnie dla ludzi.

Nawet jako Janusz inwestowania mogę mieć pewność że taki etf jest mniej pewny od kupienia obligacji bezpośrednio
  • Odpowiedz
@conamirko OKI nie zostało wprowadzone żeby ludzie kupowali obligacje, tylko akcje, żeby pobudzić GPW. Ja osobiście pewnie włożę hajs w światowy indeks, ale myślę że sporo osób skusi się na polskie spółki dywidendowe albo ETFy WIGu. 100K limitu faktycznie nie robi szału, ale trzeba pamiętać, że tylko 13% Polaków ma oszczędności powyżej tej kwoty - https://polskieradio24.pl/artykul/3441472,wiekszosc-polakow-bez-oszczednosci-na-czarna-godzine-badanie-nie-napawa-optymizmem więc dla zdecydowanej większości to wystarczy. Inna sprawa, że zyski z giełdy powinny być zrównane
  • Odpowiedz
to wręcz idealne rozwiązanie w kraju, w którym 20% ludzi w ogóle nie wie że płaci podatki, a 90% pozostałych chciałaby gdzieś wsadzić pieniądze i żeby ich nikt nie zaj... bo na tyle wystarcza sił po robocie na etacie xD

@conamirko: dokladnie, wiec jeszcze umacniajmy Polaków w podejściu chowania hajsu do skarpety i mrożenia kapitału zamiast zachęcać ich do inwestycji i obrotu pieniądzem, bo nie daj Bóg jeszcze jakaś polska
  • Odpowiedz