Wpis z mikrobloga

#tourdepologne #tdp #kolarstwo

Wczoraj ktoś nawoływał do zmiany terminu TdP, bo inaczej to zawsze 2-3 garnitur zespoły będą przysyłać.

Jestem daleki od trywializowania tych górek, bo dla amatora to fajna przygoda sobie po takich pohasać, no ale w propeletonie... gdyby najlepsze ekipy wysłały tu najlepsze składy, to dziś i w Bukowinie przyjechałoby 50 ludzi na remis, a wyścig rozstrzygnąłby się na czasówce. Tak jak zresztą na ITT wygrał rok temu Vingegaard i tak jak rozstrzygnie się na czasówce w tym roku. Nie ma gdzie i nie ma po co jeździć po tych pagórkach najlepszymi, skoro w zeszłym roku taki Vingegaard pod Gliczarów nawet małej tarczy nie założył do roweru :D
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cult_of_luna: Zmiana terminu niewiele zmieni, to jedno.

Zmiana trasy również niewiele zmieni. To drugie.

Imo, akurat taka tygodniówka z pagórkowatymi etapami, dla puncherów, ale z krótką czasówką, to jest całkiem ok pomysł na wyścig - bo w kalendarzu w sumie nie ma drugiej takiej tygodniówki.
  • Odpowiedz
  • 2
@rooger: tzn ja jestem zdania że to maks który można wycisnąć i że ten koncept jest ok, nie polemizuję z tym :) po prostu nie da się tu puścić lepszych kolarzy, żeby się pościgali, bo się nie pościgają :)
  • Odpowiedz
@cult_of_luna: może trzeba by było się porozumieć z Czechami i zrobić finał na modre sedlo albo ogarnąć wreszcie karkonoską. Bo ileż można do pożygu wałkować orlinek
  • Odpowiedz
  • 2
@dablju_: w dalszym ciągu nie przyjadą gwiazdy światowego peletonu, tylko nieco więcej górali w stosunku do jakichś tam gości którzy w każdej specjalizacji są średni, no i może paru ludzi z generalki Vuelty, którzy chcieliby potrenować. I to rzeczywiście chyba jakaś Karkonoska musiałaby być, bo jak się Lang dogadał ze Słowakami i był wjazd do Szczyrbskiego Jeziora, to ok - wygrał Majka, ale 22 kolarzy wjechało z tym samym czasem,
  • Odpowiedz
  • 1
się chcą ścigać,

@AbaddonLincoln: no pewnie pasi pod Amstel i LBL. Ale jak sobie tak przeanalizujesz startlisty wg punktów PCS, to obsada tam nie jest jakaś niewiadomo jak lepsza. A etap bardzo ładny, tak z 30 chłopa razem by wjechało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz