Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +89
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Shyvana +9
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu

Mam powiedzmy 1mln i zarobię te 20% w ciągu roku (bijąc indeks sp500 oczywiście bo jeśli nie to kup etf na sp500 i nie interesuj się giełdą)
Aktualnie:
podatek od 200000 * 0.19 = 38000zł
Propozycja wykopków obniżenie belki do np. 15%:
podatek od 200000 * 0.15 = 30000zł
OKI:
nadwyżka ponad 100k, średnia wartość kapitału w ciągu roku (999 827) * 0.008 = 7999zł
Czyli według was 8000 zł oszczędności na obniżce belki byłoby lepsze niż program (w tej zaprezentowanej formie), który oszczędzi 30000zł?
#gielda
podatek -> skok Tuska na oszczędności od pierwszej złotówki
i taki pewnie będzie przekaz z prawej strony.
@smieszek321: Piszesz na tagu #gielda. Policz lepiej co będzie jak stracisz 20%.
@wirtualnykonstruktor: Nie pamiętasz jak tusek okradł OFE? Acesjebfciabcviaiwefya!!!! Oczywiście o subkoncie w ZUS nawet nie słyszeli.
Czyli jak są te wszystkie promocje na lokaty, jakieś obligacje, coś na giełdę, to nie możesz, bo musisz mieć jedno konto. Czyli albo nie skorzystasz z tych ofert i nie zdywersyfikujesz albo nadal będziesz płacił belkę.
@smieszek321: czyli jak to ma działać?
Mam mam maklerskie konto nie chcę żeby jakaś instytucja za mnie inwestowała.
Czy to ma działać jak gotowy fundusz, który inwestuje za mnie?
Szczerze to kolejny wymysł, kolejne konta, trzeba pamiętać hasła, dostępy itd.
Konstrukcja jest nieco skomplikowana, ale nie bardziej, niż cenówki w Biedronce. Większość ludzi może po prostu tam wpakować wszystkie swoje środki, bez wnikania w szczegóły. Oczywiście można to było PRowo sprzedać 10x lepiej.
Tym sposobem drobni inwestorzy zyskają, a ci co sporo zarabiają będą płacić ale mniej. A nie jakieś wymyślanie z nowym specjalnym kontem i limitami 75/25
Pamiętaj że nie płacisz obecnie NIC póki trzymasz. Możesz przeczekać stratę. A tak oddajesz zawsze 1% rocznie.
Reszte wkladasz albo na OKI, albo na zwykle konto gieldkowe pod Belką.
@Pavulon12345: Masz rację. Korzyść dla pierwszych 100k jest oczywista. Więc tak, wszyscy powinni załadować pierwsze 100k w OKI, a przy nadwyżce mogą albo zostać jak wcześniej przy kontach z Belką, albo wpłacić więcej na OKI. Win-win.
Podejrzewam wiec, ze pozostali nie przekraczaja mocno tych 100 tysi ;)