Wpis z mikrobloga

To OKI to jest praktycznie likwidacja podatku belki a ludzie narzekają, że nie obniżyli go XD
Mam powiedzmy 1mln i zarobię te 20% w ciągu roku (bijąc indeks sp500 oczywiście bo jeśli nie to kup etf na sp500 i nie interesuj się giełdą)

Aktualnie:
podatek od 200000 * 0.19 = 38000zł

Propozycja wykopków obniżenie belki do np. 15%:
podatek od 200000 * 0.15 = 30000zł

OKI:
nadwyżka ponad 100k, średnia wartość kapitału w ciągu roku (999 827) * 0.008 = 7999zł

Czyli według was 8000 zł oszczędności na obniżce belki byłoby lepsze niż program (w tej zaprezentowanej formie), który oszczędzi 30000zł?

#gielda
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smieszek321: tak w ogóle nie chodzi tu o konstruktywną krytykę tylko o walenie w rząd. Duża część ludzi nie będzie sie bawić w jakieś liczenie, zajdzie prosty proces myślowy:

podatek -> skok Tuska na oszczędności od pierwszej złotówki

i taki pewnie będzie przekaz z prawej strony.
  • Odpowiedz
podatek -> skok Tuska na oszczędności od pierwszej złotówki

i taki pewnie będzie przekaz z prawej strony.

@wirtualnykonstruktor: Nie pamiętasz jak tusek okradł OFE? Acesjebfciabcviaiwefya!!!! Oczywiście o subkoncie w ZUS nawet nie słyszeli.
  • Odpowiedz
@smieszek321 najgorsze w tym OKI że musisz mieć jedno konto "państwowe" (tak jak IKE/IKZE) i nie masz swobody gdzie chcesz mieć pieniądze.

Czyli jak są te wszystkie promocje na lokaty, jakieś obligacje, coś na giełdę, to nie możesz, bo musisz mieć jedno konto. Czyli albo nie skorzystasz z tych ofert i nie zdywersyfikujesz albo nadal będziesz płacił belkę.
  • Odpowiedz
@ossprime Nikt nie mówi o OFE. Po drugie program jest lepszy od belki, myślę, że nikt temu nie przeczy. Ale nie jest też najlepszym rozwiązaniem. Nie jest nawet dobrym. Kolejny niepotrzebny produkt, z tego co pamiętam obiecywali deregulacje, a nie komplikacje. Ponadto program ma zachęcać do oszczędzania, a jego konstrukcja totalnie temu przeczy. Oszczędzanie kojarzy się z kupowaniem stabilnych instrumentów, o niskich wahaniach, które trzyma się w długim horyzoncie inwestycyjnym, czyt.
  • Odpowiedz
oszczędzający będą mogli wybrać, czy chcą przekazać pieniądze na OKI prowadzone przez instytucje finansowe czy inwestować w obecnych formach z podatkiem Belki z dotychczasową stawką 19 proc. od zysku.

@smieszek321: czyli jak to ma działać?
Mam mam maklerskie konto nie chcę żeby jakaś instytucja za mnie inwestowała.
Czy to ma działać jak gotowy fundusz, który inwestuje za mnie?
Szczerze to kolejny wymysł, kolejne konta, trzeba pamiętać hasła, dostępy itd.
  • Odpowiedz
@Gerard_z_Rivivy: Do przodu będą wszyscy z aktywami finansowymi poniżej 100k. I ogromna większość tych, którzy mają ponad 100k (wyjątkiem będą longtermowcy kupujący akumulacyjne ETF w horyzoncie kilkunastu+ lat).
Konstrukcja jest nieco skomplikowana, ale nie bardziej, niż cenówki w Biedronce. Większość ludzi może po prostu tam wpakować wszystkie swoje środki, bez wnikania w szczegóły. Oczywiście można to było PRowo sprzedać 10x lepiej.
  • Odpowiedz
@smieszek321: wystarczy zostawić belkę i dać kwotę wolną od podatku np. 12 x minimalna (na start) i stopniowo podnosić.

Tym sposobem drobni inwestorzy zyskają, a ci co sporo zarabiają będą płacić ale mniej. A nie jakieś wymyślanie z nowym specjalnym kontem i limitami 75/25
  • Odpowiedz
Jesli masz 200 k oszczednosci, to 100k wkladasz na OKI i nie placisz nic.

Reszte wkladasz albo na OKI, albo na zwykle konto gieldkowe pod Belką.

@Pavulon12345: Masz rację. Korzyść dla pierwszych 100k jest oczywista. Więc tak, wszyscy powinni załadować pierwsze 100k w OKI, a przy nadwyżce mogą albo zostać jak wcześniej przy kontach z Belką, albo wpłacić więcej na OKI. Win-win.
  • Odpowiedz
@smieszek321: "bijąc index s&p500". Takie procenty uzyskuje moze 5% z wszystkich inwestujących. Przy rocznym, realnym, średnim 5% zysku inwestowanie się nie opłaca z tym podatkiem powyżej pewnych kwot. To jest jeszcze gorsze niż podatek belki.
  • Odpowiedz