Ej, w 2020 kupiłem sobie Tribana RC120, potem buty i pedały SPD. W sumie zrobiłem na nim z 8k km. Ostatnio mniej, bo dzieci małe, czasu mniej. No ale wracam i znów wstaję dwie godziny przed pracą, robię 25-30 km wkoło komina, w weekend czasem więcej. Jeździ mi się zajebiście dobrze, zmieniłem owijkę, łańcuch na nowy, opony z 28 na 25. Pytanie brzmi - zmieniać to? No bo kupiłbym sobie coś na Sorze czy Tiagrze z olxa, może lżejszy o 0,5 kilo, ale po co? Ci na rowerach za 10k i tak mi machają jak się mijamy. W 2020 jeszcze tyle świrów z drogimi rowerami nie było, ale boję się, że przestaną mi machać. To jak to jest? Nie opłaca się nic zmieniać nie? :)
@artOFkurier: on jest na klamkomanetkach czy ma swoje przełączniki na kierownicy? Jak na klamkomanetkach, to można spokojnie jeździć. Jakiegoś ogromnego przeskoku nie będzie. Jak ma manetki na środku - warto zmienić, komfort na klampomanetkach jest
@artOFkurier: o, wiem w co możesz zainwestować. W lepsze oponki. Coś pokroju GP5000 albo p zero race. I nie zmieniałbym jednak na te 25, na 28 nie odczujesz różnicy a minimalnie więcej przyczepności będziesz mieć. No i niższe ciśnienie = większy komfort.
@artOFkurier: Pierdziel ich, ja nie macham, wtedy wyglądam na bardziej pro, że nie chce się zniżać do tego ich poziomu :P
A tak całkiem poważnie opony jak kolega wyżej pisze, te kilkaset gram przy amatorskiej jeździe nic tak naprawdę nie zmienia, sam się o tym przekonałem.
@artOFkurier: Lepiej już schudnąć 5kg niż mieć 0,5kg mniej w rowerze (o ile masz z czego redukować). Jak masz siano to szukaj karbonu nowego/używanego (ale dosyć świeżego).
@artOFkurier: jak się dobrze jeździ to nie ruszaj, po co. Ja na tym samym rowerze mam coś pod 20k km, wymieniłem wszystko poza ramą, widelcem i kierownicą, ostatnio mnie wkurzał tym, że padła piasta, a potem zaczęły szprychy w kole zdychać, ale i tak się nie mogę zmusić do wymiany, bo to w sumie fajny sprzęt i nie wierzę, że przeskok na coś lepszego będzie tego warty :D
@jszq: mam takie same odczucie, na tym rowerze po prostu fajnie się jeździ. Zmieniłem opony na Conti Ultra Sport 3 25, wcześniej miałem 27 od Schwalbe Lugano i różnica na prędkości jest wyraźna. Jeździ się przyjemniej, ale jeźdże po dobrych asfaltach na Śląsku.
#triban #wykobtribanclub #rower #szosa #triban120
@artOFkurier: on jest na klamkomanetkach czy ma swoje przełączniki na kierownicy?
Jak na klamkomanetkach, to można spokojnie jeździć. Jakiegoś ogromnego przeskoku nie będzie.
Jak ma manetki na środku - warto zmienić, komfort na klampomanetkach jest
@artOFkurier: jak ci się jeździ dobrze, to nie zmieniaj, szkoda pieniędzy. Zrób porządny serwis i ciesz się rowerem.
@artOFkurier: to jeździłbym. jak @G06DbT prawi, serwis zimą jakiś lepszy, nasmarować wszystkie łożyska i latać.
Także sorry, ale nie pomożemy w argumentach aby kupić nowy rower (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Pół kilo to zrzucisz karbonową sztycą i siodełkiem za 120zł z Ali.
BTW Ostatnio oglądałem testy opon i wyszło że 30mm były szybsze od 28 i 25, a 35mm tylko nieznacznie wolniejsze.
A tak całkiem poważnie opony jak kolega wyżej pisze, te kilkaset gram przy amatorskiej jeździe nic tak naprawdę nie zmienia, sam się o tym przekonałem.