Wpis z mikrobloga

Mireczki, mając 2 nieruchomości w podobnej cenie, co byście wybrali dla rodziny 2+2:

1. W pełni wykończony dom 200m2 z wszystkimi bajerami obecnej technologii (PV, rekuperacja, podłogówka, pompa ciepła, klima itp), z wielkim ogrodem (2k m2 działka) ale oddalony od miasta o ponad godzinę drogi, położony w okolicy bez przedszkoli, szkół i innych dodatkowych atrakcji dla dzieci, i w sumie bez niczego ciekawego.

2. Mieszkanie 120m2 w mieście z szybkim dojazdem do pracy, z całym zapleczem oświaty i zajęć dodatkowych dla dzieci. Dodatkowo rodzice w bliskiej odległości, którzy zawsze mogą pomóc przy dzieciach.

O ile dom jest świetny to każdy dzień będzie oznaczał planowanie, o której odwieźć dzieci, o której odebrać, kto może odebrać. Zajęcia dodatkowe to kolejne wożenie. Ogólnie wieczne jeżdżenie samochodem. Z drugiej strony mieszkanie, które może w pewnym momencie okazać się ciasne, ale za to blisko wszystkiego, gdzie nie tracimy czasu na dojazdy.

#kiciochpyta #nieruchomosci #kupujzwykopem
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krukosz no tak, z drugiej strony na tygodniu i tak pracujemy, potem odbieramy dzieci i właściwie zaraz jest noc. Chwila zabawy na dworze, jakieś rowerki, plac zabaw, a potem do domu, kolacja i sen.

@Kj5s6f2dk7s54o 120m2 to nie jest dużo dla rodziny 2+2. Salon, kuchnia, 2 łazienki i 3 pokoje. Do tego zabudowa zajmuje dużo miejsca. Kuchnia też. I nagle masz pokoiki po 10-12m i właściwie tyle.
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: skoro już teraz nie masz czasu wolnego to pomyśl że ten dom trzeba utrzymać o dużym ogrodzie nie mówię. To nie jest tak jak w bloku, że masz wszystko w d..e i jedynie to raz na 5 lat zrobisz malowanie.
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: pamiętam za szkolnych lat jakie piekło przeżywali koledzy w wieku gimnazjalnym, bo nie mogli spontanicznie pojechać się pobujać z kolegami na boisku, bo musieli ze swoimi rodzicami na wioskę wrócić od razu po szkole xD potem rodzice zdziwieni, że taki 13 latek popołudnie cały czas w komputerze, bo co innego ma robić skoro koledzy to są tylko internetowi, a żadnych innych rozrywek zwyczajnie nie ma, bo nie może (
whoru - @GladysDelKarmen: pamiętam za szkolnych lat jakie piekło przeżywali koledzy w...
  • Odpowiedz
@Kj5s6f2dk7s54o @Mathas oj panowie developerowie ja wiem kto wy są. Tak, tak, wmawiajcie dalej, że Polacy uwielbiają male mieszkania i wysokie ceny za metr. Właśnie ci ludzie, którzy wychowali się w 50m wiedzą jaka to jest męka i nie chcą tego samego robić swoim dzieciom. No ale kurnik trzeba sprzedać. Za chwilę znajdzie się ktoś kto powie, że rodzina 2+2 się i w 35m zmieści xD

Idźcie lepiej publikować ceny
  • Odpowiedz
oj panowie developerowie ja wiem kto wy są

@GladysDelKarmen: odbij typie ode mnie, nie wiem po co wpisujesz mnie w swoje fantazje. Ja ci nie każę mieszkać z dwójką dzieci na 50 metrach, tylko wyśmiewam bzdety, że 120 metrów (sporo powyżej średniej europejskiej) to nie jest dużo. Nazywaj sobie dalej pomieszczenie 12m2 pokoikiem jak ci tak pasuje, nie zmieni to faktu że gadasz bez sensu ani nie zmieni to faktu
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: miałem podobny wybór - wybrałem 2 - głównie dlatego, że pamiętam dojazdy z zadupia za dzieciaka i nie chciałbym czegoś takiego dla swoich dzieci.

Musisz wybrać na jaki kompromis pójść - ja ze względu na własne doświadczenia wolę dobrą lokalizację od braku sąsiadów xD
  • Odpowiedz