Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie przepadam za bardzo za tego typu spojrzeniem, bo przez te "sowieci stali" wypacza się sens powstania i po co one właściwie było wywołane

Bo potem to się kończy tak, że dużo osób rozumie, że to wręcz miało być tak, że to "razem z sowietami mieli walczyć i współpracować"

Byłem na spotkaniu z powstańcem kiedyś i znajomy robił wielkie oczy jak mu powstaniec odpowiedział na jego pytanie, czy na ruskich czekali, że
  • Odpowiedz
  • 0
@heesecake

p tym, że stalin nas wydymał bardziej mi chodziło o komune po wojnie ;)

Wziął co jego i na co się z aliantami umawiał. Problem jest taki że my zapominamy albo nie chcemy pamiętać że byliśmy beznadziejnie słabi. Na wschodzie liczył się ZSRR a nie Polska
  • Odpowiedz
@RKN_: no, żeby po prawie 6 latach wojny, gdzie zostaliśmy roz.ebani i rozkradzeni być mocnym to chyba niemożliwe... dlatego jest takie podejście do niemców, że wiek 20, który mógł nas strasznie rozwinąć po 123 latach bez państwa bezszczelnie zniszczyli i teraz nie wracajmy do tego? ameryka pompowała w rfn w uj i dzięki temu są teraz kim są, dlatego dla mnie niemce to niemce i tyle
  • Odpowiedz
  • 0
@heesecake bardziej mi chodziło o to że i przed i po wojnie byliśmy marginalnym wręcz państwem. Mieliśmy sojusz z Francją ale oni (niektórzy politycy) docelowo chcieli się układać z ZSRR bo zdawali sobie sprawę że tylko ZSRR moższachować Niemców. Mieli też sojusz z Czechosłowacją (bardzo mocna zbrojeniówka) ale tu był też problem ze Polacy z nimi mieli kosę i się nie dogadywali (choć próby były). Generalnie IMO jedynym skutecznym ratunkiem dla
  • Odpowiedz
@Czoso tacy powinni być wszyscy polscy politycy

@Czoso: @galicjanin Za 2 lata ją w--------ą z rządu jak tylko zmieni się władza, takie osoby jak ona to jest "nowa jakość" w politye, czyt normalność która nigdy nie była i jej pojawienie się jest szkodliwe dla tych nierobów opasłych w rządzie i złodziei.

Dlatego kibicuje jej, ale wydaje mi się że wiele niestety nie zdziała.
  • Odpowiedz
@Czoso: Pisz o zbrodniach Stalina będąc w koalicji z Lewicą, która razem ze Stalinem okradała i mordowała miliony Polaków. Konfederaci i Brauniści wiedzą kto jest "prawdziwym wrogiem" i to Panią Katarzynę bardzo piecze.
  • Odpowiedz
@AutoParowka: i ci konfederusi z brałniarzami co liżą Rosję po jajach, ci co uważają za najbardziej propolską partię niemiecką afd, które mówi, że Polska jest tak samo odpowiedzialna za llWW? ci konfederusi i brauniarze?
  • Odpowiedz
@Czoso fajnie widzieć, że pani socjolog ma jeszcze czas - poza byciem ekspertem od ekonomii, mieszkalnictwa, budownictwa, parkingów, finansów i biznesu - na bycie historykiem. Szkoda, że powtarza jeden z idiotycznych mitów nt PW.
  • Odpowiedz
@Czoso: Niestety przez to, że Hołownia pogubił się politycznie i przewalił największą szansę na stanie się realną trzecią, a może nawet i drugą siłą polityczną w Polsce, w następnej kadencji już jej nie będzie, bo Polska 2050 pod progiem.
  • Odpowiedz