Wpis z mikrobloga

Mirki, mam spory dylemat. Jestem w trakcie wyboru źródła ciepła dla mojego nowego domu, który planuję wybudować w przyszłym roku. Dom parterowy bez poddasza użytkowego o powierzchni 133m2. Ogrzewanie podłogowe plus izolacja zewnętrzna. Dostałem odmowę podłączenia gazu z przyczyn ekonomicznych. Podłączenie samej nitki do skrzynki to koszt ponad 20k zł. Teraz pytanie czy nie lepszą opcją będzie dobra #pompaciepla ? Jakiego rzędu koszty muszę przewidzieć i czy samo użytkowanie bez paneli ma sens. Dziękuję za wszelkie komentarze.
#pompaciepla
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mr_abcd: Koszt pompy ciepła możesz kupić Haiera/Midea/Sincler za około 4000-6500zł bez montażu (to urządzenia monoblok może podłączyć je każdy ). Możesz kupić urządzenie typu split na których połączenie potrzebne są uprawnienia tzw. F-gazy i tu też kupsz pompę ciepła za 6000zł np Midea/Rotenso których sam nie możesz podłączyć i uruchomić musisz wziąć to w pakiecie wraz z montażem. Ile wyceni sobie firma za montaż to zależy jedni wezmą 6000zł inni
  • Odpowiedz
@mr_abcd: Pompa ciepła i tyle w temacie.

samo użytkowanie bez paneli ma sens.

A dlaczego nie myślisz o panelach w kontekście kotła gazowego? ;) To tak jakby na to samo wychodzi ;)

PS. Skąd wziął się ten mit, że pompa ciepłą ma sens z panelami?
  • Odpowiedz
@mr_abcd Panele juz się skończyły bo wtedy kiedy produkują cena prądu jest niska i słabo kumuluje Ci sie ta kasa a jak chcesz ogrzewać dom to nie ma słońca i musisz kupić.

Ze swojej strony polecam materiały akumulacyjne wtedy można trochę przesunąć grzanie w godziny gdy prad jest tani. Tylko znow powietrzna pompa ciepła będzie miala mniejszy COP gdy prad jest tańszy ale i tek powinno sie to opłacać.
  • Odpowiedz
@mr_abcd: jak będzie dobrze zrobiona instalacja to zmieścisz się z rocznym zużyciem prądu ok 3000kwh sama pompa, przy temp. max 22 stopnie. Z paneli na własne potrzeby wykorzystasz ok 30% ale bez grzania krzywą grzewczą bardzo zalecaną przez instalatorów. Resztę policz sam
  • Odpowiedz
@mr_abcd: Licz 2000-3000kWh za pompę ciepła. Mi ja mam Galmeta 8gt za 25k zł. i rocznie zjadam pądu 6000kWh, ale (solary, 3 lapki, serwerownia, 2 drukarki, monitoring, alarm, akwarium, pół lata klima). Ale tu znów mam PV na starych zasadach i podaje zużycie mojego domu a nie rachunki za prąd. Generalnie PC bardzo polecam ale w dobrych pieniądzach a nie 50k poszło i nie do końca działa bo nie wiem
  • Odpowiedz
@mr_abcd pompa ciepła cenionego producenta to 25-35 tyś plus ok 10 tyś montaż, dla dobrze ocieplonego budynku zużycie około 2000 do maks 3000 kWh, czyste bezobsługowe grzanie, koszt serwisu od 400 do 600 no moooze 700 zł ale zmieniłbym wtedy serwisanta, za rok, czy się opłaca hmm tak średnio ale to jak ze zmywarką kupujesz dla wygody i komfortu nie dla opłacalności, wydaje mi się że jest odrobinę droższe od gazu,
  • Odpowiedz
Jakiego rzędu koszty muszę przewidzieć

@mr_abcd: nikt nie wie ile będą kosztować gaz czy prąd za rok, dwa, pięć.

Najlepszą inwestycją na dziś wydaje się budowa maksymalnie oszczędnego domu gdzie koszt ogrzewania jest jak najniższy.
To tak jak z autem - jak jeździsz autem 2000km rocznie to nie patrzysz na spalanie
  • Odpowiedz