Aktywne Wpisy

gerwazy-oko +452
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

phantom-love +160
Niesamowite jaką ruscy przykladają uwagę, żeby tworzyć pierdyliard profili i wstawiać wszędzie praktycznie ten sam tekst
D--a to już im się pali z każdej strony
D--a to już im się pali z każdej strony
źródło: Screenshot_20251110_065209_Facebook
Pobierz

Zapraszam do mojego artykułu odnośnie problemów z udziałami ułamkowymi(i nie tylko) na XTB.
https://wykop.pl/link/7763413/pulapka-zakupu-czastkowych-akcji-xtb-sprzeda-twoje-udzialy-automatycznie
Niestety, na infolinii jedyne potwierdzili, że opisywane przeze mnie teoretyczne sytuacje faktycznie zakończone zostaną sprzedażą udziałów(także tych sumujących się do całości).
Dobrze, że dowiedziałem się tego na etapie, gdy mój portfel jeszcze wybitnie duży nie jest. Niemniej, chyba czas na przeniesienie środków gdzieś indziej.
Zachęcam do wykopania dla zasięgów.
Pułapka zakupu cząstkowych akcji. XTB sprzeda Twoje udziały automatycznie!
@Croni: To jest zupełnie porąbane. Każdy normalny broker (np. IBKR) przy splicie / resplicie po prostu przeliczy jednostki posiadanych aktywów i nie ma mowy o żadnych wymuszonych transakcjach. Po prostu kilku studentów (filozofia Comarchu) napisało im kod platformy transakcyjnej, który nie uwzględniał poprawnie splitów /
Problemem moze byc sposob naliczana kosztow. W Polsce prawnie dozwolone jest rozliczanie kosztow wg fifo, lifo, albo cen srednich wazonych.
Sam mam konto w bossa I rozliczenia sa w fifo.
Na zachodzie prawie wylacznie stosuje sie ceny srednie wazone.
Implementacja fifo/lifo/srednia wazona, to nie zwykla zamiana kilku linijek kodu. Jezeli xtb raz podjelo decyzje o sposobie rozliczania kosztow to
@Lapacz_Spadajacych_Nozy: W jaki sposób split / resplit generuje tu problem? Wystarczy przypisać skorygowane ceny zgodnie z sekwencją dokonywanych wcześniej transakcji. Resplit to trochę więcej zabawy, ale split to jednolinijkowiec.
Problem moze generowac ponowne obliczenie historycznego PITu.
Nie zajmowalem sie wycena kosztow przez ostatnie 20 lat(wszyscy klienci stosuja ostatno ceny srednie wazone) ale pamietam ze to nie jest tak prosto.
źródło: Screenshot 2025-08-04 110456
PobierzScalajac akcje zmienisz fifo.
Tzn. Kupujsc I sprzedajac ulamki bedziesz mial inne koszty przy scalonych lub nie akcjach. Jak sprzedasz calosc to I tak sie to wszystko wyrowna, ale dla audytorow to moze miec znaczenie.
@Lapacz_Spadajacych_Nozy: Scalanie jest rzeczywiście bardziej problematyczne.
Ale split (dla klarowności przykładu) 1:10 to kaszka z mleczkiem: miałeś 17,56 akcji kupionych po 35,49, masz teraz 175,6 akcji kupionych po 3,549. Koszt zakupu paczki akcji bez zmian. Analogicznie przelicza sie wszystkie otwarte splitowane pozycje. Split nie wpływa nijak na przeszłe zdarzenia podatkowe.
Wieczna beka z xtb
@jmp_eax: kupując w xtb papier, papier nie należy do ciebie ( ͡º ͜ʖ͡º)