Wpis z mikrobloga

✨️ Jak skutecznie zwrócić laptopa zakupionego na JDG?
Mirki, kupiłem laptopa online na JDG i chcę go zwrócić do 14 dni bez podawania przyczyny, bo mi po prostu nie pasuje. Sklep nie chce uznać zwrotu bo w regulaminie mają zapis, że kupując u nich przyznajesz że laptop jest związany z działalnością. Przeoczyłem to, komputer jest do użytku ogólnego bo do działalności pracuje na maszynie klienta. Jak mogę skutecznie wyegzekwować zwrot? Macie doświadczenia?
#jdg #zwroty

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: trochę trzeba się domyślić, ale uznaję że np. jesteś programistą ... więc masz prawo zwrócić, tak jak pisze @ jakis_login.

Nie miałbyś prawa, gdybyś handlował komputerami i ten kupiony byłby na handel.
  • Odpowiedz
jesteś programistą ... więc masz prawo zwrócić, tak jak pisze

@kuncfot: na przecież napisane, że jak programista to nie może zwrócić komputera :) bo to jego podstawowe narzędzie pracy,

podany przykład agencji reklamowej gdzie kupiono aparat fotograficzny i nie można go zwrócić,
gdyby OP kupił np. klimatyzator no to mógłby już go zwrócić bo on nie jest powiązany z jego działalnością
  • Odpowiedz
na przecież napisane, że jak programista to nie może zwrócić komputera :) bo to jego podstawowe narzędzie pracy,

podany przykład agencji reklamowej gdzie kupiono aparat fotograficzny i nie można go zwrócić,

gdyby OP kupił np. klimatyzator no to mógłby już go zwrócić bo on nie jest powiązany z jego działalnością

@SpalaczBenzyny:
  • Odpowiedz
@kuncfot: właściciel agencji reklamowej też nie handluje aparatami ale nie może zwrócić bo aparat to jego podstawowe narzędzie pracy,

dla programisty laptop też jest podstawowym narzędziem

Niestety, z racji tego, że zakupiony towar ma charakter zawodowy (Pan Teodor zajmuje się wykonywaniem fotografii na zlecenia klientów), zwrot bez podania przyczyny nie jest możliwy. Nie będzie też możliwości odstąpienia od umowy zawartej przez internet. Pan Teodor będzie musiał sprzedać jeden z aparatów
  • Odpowiedz