Wpis z mikrobloga

#kontrolanadgarstkow

czy męski zeppelin ujdzie na przeciętny babski nadgarstek? męskie bardziej mi się podobają niż damskie, ale nie wiem, czy koperta nie będzie za duża
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cadfael nie uchodzą za "godne" w oczach osób zajmujących się zegarkami. Nie mają odpowiedniej tradycji ani odpowiednich mechanizmów. Tańsze modele mają zwykle mechanizmy na baterie co też się wielu nie podoba. Mnie tam się wyglądowo podobają i miałbym te opinie gdzieś. Tylko za drogie jak dla mnie¯_(ツ)_/¯

A co do wyglądu to problemem może być wielkość, mam znajomą ,która nosiła takiego samego timexa jak mój mimo ,że teoretycznie był męski. Przy
  • Odpowiedz
  • 0
@CzarnyOwiec: no właśnie najbardziej mi pasują najprostsze wizualnie modele, a w wersjach damskich takich nie widzę. chyba po prostu trzeba będzie przyłożyć do łapy, przy moim wysokim wzroście nie powinny wyglądać groteskowo
  • Odpowiedz
@Cadfael obecnie mając trochę kasy na zbyciu i chęć kupienia kilku zegarków do różnej garderoby śledzę sobie zegarki z aliexpress. Od takich "brandów" zegarkowi koneserzy dostają wylewu ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Plusem jest to ,że tam można sobie czasem wybrać nawet wielkość koperty. Minusem jest czasem dyskusyjny wygląd i nietypowe wymiary pasków.
  • Odpowiedz
@Cadfael: Modowe zegarki, tak zwane "majtkowce", chodzą normalnie i dobrze, ale główny zarzut do nich to taki, że są za drogie jak na reprezentowany poziom techniczny i estetyczny, a swoją cenę uzasadniają jedynie jakąś znaną marką nadrukowaną na tarczy. Jakieś hugo-bossy, hillhingery i diesle z tego tytułu omijamy szerokim łukiem. A jeżeli w pdobnej cenie można kupić Tissot, Orient, Citizen, Seiko, to wybieramy zazwyczaj w pierwszej kolejności te marki. Czy
  • Odpowiedz
@Cadfael: Z tych trzech to ja bym wybrał zdecydowanie Orient Bambino, to znany klasyk, wielu ma w kolekcji. Tissot mocno stylizowany na strszego i znacznie droższy.
  • Odpowiedz
@Cadfael: Ale ten Herbelin to kwarcowy mechanizm z bateryjką, jak się chce wydać grubszą kasę, to dobrze jest kupić zegarek z napędem automatycznym, bo są długowieczne. Nigdy nie wiadomo jak siądzie zegarek, może będziesz go nosić całe życie i przekażesz kiedyś wnuczce i taka jest możliwość w przypadku zegarka automatycznego regularnie serwisowanego na 5-7 lat :) W przypadku mechanizmu kwarcowego jest to mało prawdopodobne. Z drugiej strony są tacy którzy
  • Odpowiedz
  • 1
@kamil-tumuletz: @Def_ wygrał jednak ten śmieszny hermelin, choć wolę okrągłe tarcze. funkcja ma być ozdobno-okazjonalna, bo do moich codziennych stylizacji to tylko swatch by się nadał xD następny będzie orient :D
  • Odpowiedz