Wpis z mikrobloga

Czy zdajecie sobie sprawę, że istnieją ludzie, którzy nie idą w kredyt, tylko chcą sami zarobić na swoje mieszkanie/dom?

Bierzecie kredyt na 25-30 lat, który spłacacie w jakieś naście lat. Mieszkacie sobie na swoim, nic was nie obchodzi.

A bez kredytu? Mieszkacie z rodzicami, zero prywatności. Uzbieranie na kredyt zajmie wam tyle samo lub więcej niż spłata kredytu.

A już najlepsi są ci, którzy „zbierają” na mieszkanie żyjąc na wynajmie. To już inny poziom ograniczenia umysłowego
#nieruchomosci #kredythipoteczny #bekazpodludzi
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@technojezus: Miałem kilku znajomych robiacych dokladnie ten 'plan', jednoczesnie wynajmujac. Jak ceny wywaliło w kosmos to po paru latach musza dolozyc x2.5 do ceny mieszkania, a zarabiaja niewiele wiecej niz wtedy kiedy zaczeli odkladac.
  • Odpowiedz
  • 0
@kuroszczur: tak tak, co drugi Polak tyle zarabia i zapomniałeś jeszcze napisać, że co trzeci Polak pracuje w IT w co najmiej jakimś Microsofcie. Jesteście totalnymi mitomanami. Średnia netto w takiej Warszawce to niecałe 7k netto, a Ty coś o parunastu k mówisz zarobku. Sobie sprawdź jak poza Warszawą się zarabia
  • Odpowiedz
A jeśli ktoś oszczędza 14-16k miesięcznie

@kuroszczur: Tak, bo rocznie odlozysz powiedzmy ze 150, a targetujesz mieszkanie za ile - 700, albo wiecej? Woałbym kredo po cenie 'z dzisiaj' i nadpłacać, niż odkladać 5 lat w czasie ktrórych mieszkanie drożeje o xx% jesli dorzuca jakis g---o program i darmowe kredyty.
  • Odpowiedz
@technojezus: chłopie... jak jesteś ogarniętym młodym kawalerem to dzisiaj masz tak wiele opcji na zrobienie szybko legalnie hajsu, że to się w pale nie mieści... Skandynawia, Szwajcaria 10lat pracy tam i masz hajsy na własne mieszkanie bez kredytu...

Ale musisz wiedzieć gdzie się zakręcić. Bo kompletnie bez zawodu i jezyka też się nie bardzo da ¯\(ツ)/¯.
  • Odpowiedz
  • 3
@2Girls_1Cup: xd jeszcze zapomniałeś napisać, że bez studiów czy w ogóle bez matury, po prostu wyjedź za granice bro!

Wy nie rozumiecie, że nie każdy chce być jakimś robolem co sobie dachy robi, stawia jakieś budynki, czy ogarniać jakieś ryby na Islandii.
  • Odpowiedz
@technojezus: co realnie daje ci w tych czasach matura czy dyplom, ale tak szczerze mordo? ( ͡ ͜ʖ ͡).

robolem co sobie dachy robi, stawia jakieś budynki, czy ogarniać jakieś ryby na Islandii.

Ale takie realne zwody, a nie g---o białe kołerzyki (gdzie musisz miec kontakty) dadzą ci hajsy.
  • Odpowiedz
  • 0
@technojezus 8 lat zbierałem będąc na wynajmie i kupiłem bez kredytu. Na wynajem szło 400 + media w pierwszym roku i 600 + media w ostatnim (ogrzewanie było na prund). Na utrzymaniu miałem jeszcze auto (cały czas to samo, dopiero w tym roku zmieniłem) zaczynałem od minimalnej a dziś mam okolice średniej krajowej. Da się. Wystarczy nie p-----------ć na głupoty
  • Odpowiedz
@technojezus: to sa ludzie co zbieraja u siebie poza top 5 na jakies mieszkanie za 250-300k to uzbieraja szybko. Druga sprawa mlodych ludzi jest coraz mniej, i coraz wiecej z nich ma mieszkania po rodzicach, reszta w kredyt a doslownie jakies pojedyczne jednostki uzbieraja w 2-3 lata na wklad albo polowe. Ale to prawda lepiej hipoteke i zyc od razu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
A jeśli ktoś oszczędza 14-16k miesięcznie, to też ma pchać się kredo? XD

@kuroszczur: jak nieruchy rosły przez lata 10% rocznie, to oczywście że bardziej się opłacało pchać się w kredo niż odkładać c--j wie ile lat.
  • Odpowiedz