Wpis z mikrobloga

@Smutny_Marek: Tak, raz mi jakis gosc co studiowal psychologie wmawial, ze nie oszukam testu 500 pytan. Przeslal mi test i odpowiadalem klamstwa i losowo prawde. Z testsu wyszlo, ze nie jestem p------y, a przeciez nikt normalny by tak nie zrobil.
  • Odpowiedz
@Smutny_Marek: tak ale większość tak rozbudowanych testów ma skalę spójności wewnętrznej odpowiedzi lub skalę aprobaty społecznej ( tzw skala kłamstwa). Oznacza to, że wysoki wyniki w tych skalach informuje diagnostę o niskiej rzetelności odpowiedzi badanego.
  • Odpowiedz
@Smutny_Marek: Nie robie sobie jaj.

@www_h Wlasnie na gym to polegało, te gość mi zrobił ten test,. Bo uważał ze klamstwa wyjdą. Więc zrobilem i celowo kłamałem, wiesz co wyszło? Że mówię prawdę tylko się nie doceniam xD

@Smutny_Marek W skrócie chodzilo MI o to że taki test można oszukać jak się trochę wysilisz i zbudujesz narrację w glowie na jaki temat kłamiesz.
  • Odpowiedz
Mi również znajomy zrobił taki test i stwierdził, że nie może go zinterpretować bo oszukiwałem. Nie wiem co o tym myśleć bo uważam, że odpowiadałem szczerze.

@Smutny_Marek: Psychologia to obecnie wrozenie z fusow. Kiedys ludzie mieli religię i ksiedza, a teraz daja obcym ludziom setki zlotych za godzine rozmowy.
  • Odpowiedz
Wlasnie na gym to polegało, te gość mi zrobił ten test,. Bo uważał ze klamstwa wyjdą. Więc zrobilem i celowo kłamałem, wiesz co wyszło? Że mówię prawdę tylko się nie doceniam xD

@YellowMazdamer: testy psychologiczne mają pewne ograniczenia jak i diagności nawet z doświadczeniem popełniają błędy lub badany nadmiernie przecenia swoje możliwości oszukiwania (oszukując używamy jednak swojego sposoby myślenia, niektóre testy nie badają faktów a tok myślenia, którego nie jesteśmy
  • Odpowiedz
Psychologia to obecnie wrozenie z fusow. Kiedys ludzie mieli religię i ksiedza, a teraz daja obcym ludziom setki zlotych za godzine rozmowy.

@YellowMazdamer: fajna opinia ale nie do końca prawdziwa i właśnie pokazująca to ograniczenie twojego roku myślenia, które jest oparte na licznych subiektywnych zniekształceniach.

Jeżeli psychologia to obecnie wróżenie z fusów? To według ciebie kiedy to nie było wróżenie? Kiedy to zaczęło być wróżeniem? Co się zmieniło i co
  • Odpowiedz
Jeżeli psychologia to obecnie wróżenie z fusów? To według ciebie kiedy to nie było wróżenie? Kiedy to zaczęło być wróżeniem? Co się zmieniło i co się stało?

@www_h: Zawsze bylo to wrozenie z fusow. Czy zawsze bedzie? Zalezy od podejscia psychologow.
Ostatnio mialem beke, bo widzialem test na ADHD . polega na tym ze sam odpowiadasz na 30 tak skomplikowanych pytan jak "Czy często masz trudności z utrzymaniem uwagi".
Ten test nie
  • Odpowiedz
  • 0
@www_h: wiesz, to taki znajomy co sobie tylko cześć mówimy... Złapałem się parę razy, że chciałem zaznaczyć coś innego bo "co on sobie o mnie pomyśli", ale ostatecznie zaznaczyłem szczere odpowiedzi stąd moje zaskoczenie tym, że "zepsułem" ten test.
  • Odpowiedz