Wpis z mikrobloga

Dzisiaj musiałem jechać nad morze i wrócić. W sumie 800 km po autostradzie. Człowiek jedzie przepisowo czasem nawet trochę przekracza limit a i tak znajdzie się jakaś ameba błyskająca długimi bo mam czelność wyprzedzać kolumnę tirów z prędkością 145 km/hi a pan w kałdi czy tam innym burakowozie musi z---------ć.
Tacy delikwenci trafiając na mnie poczekają sobie bo jak ktoś do mnie mruga to rozumiem, że chce mnie ostrzec przed czymś to zwalniam do przepisowych 140 km/u l, sygnalizuje zmianę pasa z dużym wyprzedzeniem i powoli wykonuję ten manewr.
Może nauczy coś te małpy.
#gorzkiezale #motoryzacja #samochody
JanTrajbal2 - Dzisiaj musiałem jechać nad morze i wrócić. W sumie 800 km po autostrad...

źródło: temp_file8582491852600889801

Pobierz
  • 197
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krupier ja poganiaczy znam tylko z opowieści bo jeżdżąc nawet po tym śmiesznym kraju jak Polska zgodnie z tym co mówi zdrowy rozsądek i prawo czyli lewy jest do wyprzedzania to nikt w moim całym życiu mi w takiej sytuacji nie strzelił światłami. Widocznie ludzie mają pecha albo nie potrafią jeździć, obstawiam to drugie. Gdybym dziesiątej tysięcy kilometrów nie zrobił po A i S po Polsce to może bym uwierzył
  • Odpowiedz
ja poganiaczy znam tylko z opowieści bo jeżdżąc nawet po tym śmiesznym kraju jak Polska zgodnie z tym co mówi zdrowy rozsądek i prawo czyli lewy jest do wyprzedzania

Prawo akurat tak nie mówi.

to nikt w moim całym życiu mi w takiej sytuacji nie strzelił światłami.

Jak
  • Odpowiedz
@Krupier idź na egzamin na prawko który ja teraz robię(kat A) i odpowiedz że jazda lewym gdzie prawy jest wolny jest właściwa to nie zdążysz wyjść z ośrodka na plac bo dostaniesz kopa w dupe na zapęd. Prawo tak mówi

Chopie, jakbym nie zjeździł polskich esek i autostrad wzdłuż i wszerz to ja bym uwierzył ale Polacy nie umieją po takich drogach jeździć. Pełno chamstwa, prostactwa, z-----------y pełno, do tego mało
  • Odpowiedz
idź na egzamin na prawko który ja teraz robię(kat A) i odpowiedz że jazda lewym gdzie prawy jest wolny jest właściwa to nie zdążysz wyjść z ośrodka na plac bo dostaniesz kopa w dupe na zapęd. Prawo tak mówi

Ale co mnie obchodzą jacyś egzaminatorzy, którzy uwalą cię za brak lewego kierunkowskazu na rondzie? XD

Nie, prawo tak nie mówi. Dobierz jeszcze trochę lekcji. Lewy pas nie służy tylko do wyprzedzania. Służy też do
Krupier - > idź na egzamin na prawko który ja teraz robię(kat A) i odpowiedz że jazda...
  • Odpowiedz
@JanTrajbal2 jezeli tylko wyjechales na lewy pas nie zajezdzajac mu drogi, nie stwarzajac tym samym zagrozenia to masz racje. Jedna sprawa, ze ktos przekracza predkosc, ale druga to zajezdzanie drogi bez spojrzenia w lusterko.
  • Odpowiedz
@Krupier oddaj prawko i przeproś instruktora. Jeśli uważasz, że lewy nie jest do wyprzedzania to stanowisz zagrożenie na drodze. I widzę że ciężki przypadek i nie ma co dyskutować. Życzę, abyś nabrał doświadczenia i nauczył się jeździć
  • Odpowiedz
@Staryan0na
Zgadzam się, w Niemczech jest kultura na drodze i faktycznie można odnieść wrażenie, że mój komentarz chciał przedstawić Niemców jako chamów drogowych, a wcale tak nie uważam, a wręcz zazdroszczę kultury. Spotykały mnie takie sytuacje, jednak to nadal tylko kilku kierowców w morzu jadących samochód. Jednak bardzo specyficznych kierowców i nie pozwalających sie w żaden sposób ignorować.
  • Odpowiedz
@MebastianSajtczak w Niemczech jest na drodze tak samo jak w Polsce, Holandii, Belgii i Anglii. Już przestańcie robić z Polaków idiotów niepotrafiących jeździć xD Wszędzie jest tak samo, wszędzie masz dobrych kierowców i pierdoły
  • Odpowiedz
oddaj prawko i przeproś instruktora.

Nie zrobię tego.

Jeśli uważasz, że lewy nie jest do wyprzedzania to stanowisz zagrożenie na drodze.

Gdzie
  • Odpowiedz
@Krupier nikt nie uwali ciebie za brak kierunku lewego na rondzie bo uwaga xD nie powinno się go wrzucać mimo że zabronione nie jest, używamy tylko prawego. Zrobiłem 3 prawka a 4 w toku więc coś tam wiem jak wyglądały przepisy ponad 10 lat temu i jak wyglądają teraz.

Z lewym uogólniłem a Ty już wymieniasz każdy przypadek ALE mówimy o drodze szybkiego ruchu gdzie z lewego NIGDZIE nie skręcisz. Masz
  • Odpowiedz
nikt nie uwali ciebie za brak kierunku lewego na rondzie bo uwaga xD nie powinno się go wrzucać mimo że zabronione nie jest, używamy tylko prawego. Zrobiłem 3 prawka a 4 w toku więc coś tam wiem jak wyglądały przepisy ponad 10 lat temu i jak wyglądają teraz.

Ty chyba nie jesteś na bieżąco. Przecież to się nawet o sąd rozbiło, bo uwalali ludzi za brak tego kierunkowskazu:

https://www.prawo.pl/samorzad/kiedy-kierunkowskaz-na-rondzie-wyrok,529703.html

Z
Krupier - >nikt nie uwali ciebie za brak kierunku lewego na rondzie bo uwaga xD nie p...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@JanTrajbal2: Ha ha. Robię dokładnie tak samo. Albo mam drugi sposób na tych bardziej nerwowych poganiaczy na zderzaku. Mając moc pod butem lekko zwalniam i zaraz odjeżdżam takiemu na 200-300m zmieniając spokojnie pas. Widok w lusterku bezcenny.
  • Odpowiedz
@JanTrajbal2: jeżeli faktycznie jest tak jak piszesz to ok, rozumiem w 100%. Jednak w rzeczywistości jest tak, że tacy ludzie co twierdzą że jeżdzą przepisowo potrafią się bez pardonu po prostu w----ć pod koła osobie jadącej 160km/h oczywiście włączając kierunkowskaz 0,00003s przed manewrem i potem zamulać na lewym bo on jedzie przepisowo
  • Odpowiedz
To, że w Twoim zdezelowanym samochodzie prędkościomierz pokazuje 140 nie koniecznie oznacza, że jedziesz 140
  • Odpowiedz
"Może nauczy coś te małpy."
yyyyy... nie
Mam podobne doświadczenia i spostrzeżenia. Straciłem nadzieję, że da się nauczyć czegokolwiek ludzi, którzy jeżdżą lewym pasem z prędkością przekraczającą mocno przepisowe 140 km/h i którzy nie zachowują odpowiedniej odległości, i to nawet teraz, gdy w końcu 'tailgating' został oficjalnie zakazany w kodeksie drogowym (zdaje się, że od czerwca 2021)
  • Odpowiedz
@JanTrajbal2: Ja raczej staram się sprawnie ustępować tym którzy jadą z większą prędkością niż ja. Jak trzeba troche przyśpieszyć to przyśpieszam ale walenie światłami albo klakson działa na mnie jak płachta na byka.
  • Odpowiedz
@oski22

To, że w Twoim zdezelowanym samochodzie prędkościomierz pokazuje 140 nie koniecznie oznacza, że jedziesz 140

Błąd wyniesie mniej więcej +/- 3-5 km/h. Żadna istotna różnica.
  • Odpowiedz
  • 2
@JanTrajbal2 Ja na Twoim miejscu po prostu bym nie wymuszał i dbał o wlasne bezpieczeństwo, jezdzilem 3 lata w delegacje codziennie po 400 km po calej Polsce i nigdy nie zdarzyło mi się zeby wiecej niz jedno auto dziennie mnie opietniczylo za lamerstwo.
  • Odpowiedz
@JanTrajbal2 Miałem niedawno akcję, jak wracałem trasą szybkiego ruchu w nocy. Jechałem sobie spokojnie około 130 mijając auta z prawego pasa... nagle na moim zderzaku pojawiła się alfa romeo i zaczęła się dyskoteka. Miałem na spokojnie minąć 3 auta osobowe, lawetę i zjechać na prawy pas, ale skoro dzbanek taki nerwowy, to zwolniłem do 120 i jechałem tak kilka km... pajac z białej alfy był taki nerwowy, ze mijał mnie i
  • Odpowiedz