Noc iguany / The Night of the Iguana (1964) Reżyseria: John Huston.
Film oparty na sztuce scenicznej, napisanej przez amerykańskiego dramaturga i pisarza Tennessee Williamsa. Nawiasem, nie znam wszystkich ekranizacji twórczości T. Williamsa, jednak te, które widziałem, są również udane i godne polecenia. Mam na myśli następujące filmy z lat 50. oraz 60.: Tramwaj zwany pożądaniem, Kotka na gorącym blaszanym dachu, Szklana menażeria, Nagle, zeszłego lata, czy wreszcie Słodki ptak młodości. A wracając do Nocy iguany. Mamy tu solidną dawkę dramatu i emocji, a wszystko ze smakiem wzbogacone odrobiną humoru. Obraz porusza, chwilami bawi, skłania do refleksji. Czegóż miałbym chcieć więcej? Wszak to niemal kompletna definicja dobrego kina. I nawet sam koniec filmu, na który niektórzy narzekali (że nazbyt optymistyczny) - mnie pasuje. W skrócie: dobrze się to ogląda.
Reżyseria: John Huston.
Film oparty na sztuce scenicznej, napisanej przez amerykańskiego dramaturga i pisarza Tennessee Williamsa. Nawiasem, nie znam wszystkich ekranizacji twórczości T. Williamsa, jednak te, które widziałem, są również udane i godne polecenia. Mam na myśli następujące filmy z lat 50. oraz 60.: Tramwaj zwany pożądaniem, Kotka na gorącym blaszanym dachu, Szklana menażeria, Nagle, zeszłego lata, czy wreszcie Słodki ptak młodości.
A wracając do Nocy iguany. Mamy tu solidną dawkę dramatu i emocji, a wszystko ze smakiem wzbogacone odrobiną humoru. Obraz porusza, chwilami bawi, skłania do refleksji. Czegóż miałbym chcieć więcej? Wszak to niemal kompletna definicja dobrego kina. I nawet sam koniec filmu, na który niektórzy narzekali (że nazbyt optymistyczny) - mnie pasuje.
W skrócie: dobrze się to ogląda.
#starefilmy #filmnawieczor #film #kino #kadrnadobranoc #perlyzlamusa #klasykakina #50s #60s #kultura #dziendobry
źródło: Zrzut ekranu 2025-08-01 145630
Pobierz