Aktywne Wpisy

nonOfUsAreFree +140

3I_i +53
Co to jest w szynkach, zawsze mnie to obrzydzało.
#jedzenie
#jedzenie
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-08 111703
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: Zrzut ekranu 2025-09-08 111703
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Kroki - minimun 10 000
Ćwiczenia - minimum 30 min
Kalorie - minimum 500
źródło: temp_file6989364694789432812
Pobierzźródło: 1000053191
Pobierz@Purson666: gdyby tam bylo min spalonych kcal to tak. Ale jest kcal 500 - min co rownie dobrze chcac sie d---------c (co zrobilem w formie heheszkow) odczytac ze OP mial dni w kotrych spozywal 500kcal i okolice :)
@Purson666: trzeba pamiętać, że te 500 kcal to jest wykorzystywana energia, a nie *nadmiarowo* spalane kalorie. Przy odpowiedniej regularności ćwiczeń, homeostaza organizmu zapewni, że tych 500 kcal nie spalisz, po prostu zostanie odebrane z innych procesów organizmu.
Faktyczna różnica w tradycyjnie rozumianym spalaniu między ludźmi intensywnie i regularnie ćwiczącymi a nie ćwiczącymi wynosi kilkadziesiąt kalorii. Ewolucyjnie nie moglibyśmy zresztą istnieć, gdyby
Jeśli zapotrzebowanie na dany dzień jest 2000 kalorii a dostarczamy 1500 to mamy deficyt 500 kalorii. Jeśli dołożymy do tego ćwiczenia na 500 kalorii to mamy deficyt 1000.
Więc ilość spalonych dokłada się do deficytu
@ProstyKrzywy: to tak nie działa, organizm spali tyle ile spali, czy z wysiłkiem czy bez. Wysiłek fizyczny zmienia przede wszystkim to, *na co* organizm przeznacza energię, a nie ile jej przeznacza. Regularne ćwiczenia vs ich brak powodują nadwyżkę spalania średnio w wysokości kilkudziesięciu kalorii, nie kilkuset.
Jeśli mamy 2 osoby których codzienne funkcjonowanie ma zapotrzebowanie 2000 kalorii, jedna z tych osób dołoży ćwiczenia na których spało 500 kalorii to mamy 1 osobę z zapotrzebowaniem 2000 a druga
Tutaj więcej w przystępnej formie: https://www.youtube.com/watch?v=vSSkDos2hzo
A tutaj kilkudziesięciostronicowe opracowanie naukowe wyjaśniające ten fenomen: https://sites.google.com/view/sources-workoutparadox
Ja po prostu widzę to na swoim przykładzie gdzie ćwiczę trybem mieszanym i na dniu siłowym waga stoi w miejscu, za to gdy robię bieżnie, rowerki itd i na takiej sesji spałam ok 1000 kalorii to widzę to też na wadze
Nie wiadomo jeszcze jakie dokładnie są te mechanizmy oszczędzania kalorii przez organizm. Pierwotnie uważano, że zmniejsza się