Wpis z mikrobloga

zasugerowałeś ze 500kcal to za dużo na ponad miesiąc, jak można to inaczej zrozumieć?

@Purson666: gdyby tam bylo min spalonych kcal to tak. Ale jest kcal 500 - min co rownie dobrze chcac sie d---------c (co zrobilem w formie heheszkow) odczytac ze OP mial dni w kotrych spozywal 500kcal i okolice :)
  • Odpowiedz
zasugerowałeś ze 500kcal to za dużo na ponad miesiąc

@Purson666: trzeba pamiętać, że te 500 kcal to jest wykorzystywana energia, a nie *nadmiarowo* spalane kalorie. Przy odpowiedniej regularności ćwiczeń, homeostaza organizmu zapewni, że tych 500 kcal nie spalisz, po prostu zostanie odebrane z innych procesów organizmu.

Faktyczna różnica w tradycyjnie rozumianym spalaniu między ludźmi intensywnie i regularnie ćwiczącymi a nie ćwiczącymi wynosi kilkadziesiąt kalorii. Ewolucyjnie nie moglibyśmy zresztą istnieć, gdyby
  • Odpowiedz
  • 0
@wymyslepozniej możesz wyjaśnić? Bo samo w sobie nie ale pomaga osiągnąć deficyt.
Jeśli zapotrzebowanie na dany dzień jest 2000 kalorii a dostarczamy 1500 to mamy deficyt 500 kalorii. Jeśli dołożymy do tego ćwiczenia na 500 kalorii to mamy deficyt 1000.
Więc ilość spalonych dokłada się do deficytu
  • Odpowiedz
Jeśli dołożymy do tego ćwiczenia na 500 kalorii to mamy deficyt 1000.

@ProstyKrzywy: to tak nie działa, organizm spali tyle ile spali, czy z wysiłkiem czy bez. Wysiłek fizyczny zmienia przede wszystkim to, *na co* organizm przeznacza energię, a nie ile jej przeznacza. Regularne ćwiczenia vs ich brak powodują nadwyżkę spalania średnio w wysokości kilkudziesięciu kalorii, nie kilkuset.
  • Odpowiedz
  • 1
@Wap30 co to za farmazon, jeśli weźmiemy dwie osoby o identycznym zapotrzebowaniu na kalorie i jedna zacznie ćwiczyć, to u tej ćwiczącej zapotrzebowanie kaloryczne się zwiększy o ilość kalorii spalonych podczas ćwiczeń, czyli zwiększy też ewentualny deficyt kaloryczny przy redukcji.

Jeśli mamy 2 osoby których codzienne funkcjonowanie ma zapotrzebowanie 2000 kalorii, jedna z tych osób dołoży ćwiczenia na których spało 500 kalorii to mamy 1 osobę z zapotrzebowaniem 2000 a druga
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: to nieintuicyjne, ale to całkowicie realne wnioski podsumowujące odkrycia naukowe z ostatnich lat, wyjaśniają też zresztą jak prymitywnym plemionom udawało się (i udaje nadal) przetrwać, mimo że na podstawie takiej prostej kalkulacji jaką proponujesz nie miałyby na to żadnej szansy.
Tutaj więcej w przystępnej formie: https://www.youtube.com/watch?v=vSSkDos2hzo

A tutaj kilkudziesięciostronicowe opracowanie naukowe wyjaśniające ten fenomen: https://sites.google.com/view/sources-workoutparadox
Wap30 - @ProstyKrzywy: to nieintuicyjne, ale to całkowicie realne wnioski podsumowują...
  • Odpowiedz
  • 0
@Wap30 nie widziałem tego filmu jeszcze, nie twierdzę że nie jest prawdziwy, przewijał mi się w proponowanych kilka razy, nadrobię go dzisiaj pewnie.

Ja po prostu widzę to na swoim przykładzie gdzie ćwiczę trybem mieszanym i na dniu siłowym waga stoi w miejscu, za to gdy robię bieżnie, rowerki itd i na takiej sesji spałam ok 1000 kalorii to widzę to też na wadze
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: przez pierwsze kilka miesięcy nadmiarowego wysiłku to całkiem możliwe, potem może wynikać z innych rzeczy jak zmiany w trawieniu. Niemniej, na dużą skalę i statystycznie, regularny wysiłek nie przekłada się na nadmiarowe spalanie kalorii, dzięki czemu z resztą w ogóle istniejemy.
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: faktycznie zrozumiałem, ze pisze o 500kcal deficytu, bo nawet przez myśl mi nie przeszło, ze można spożywać tak mało w ciągu dnia. To zupełnie bez sensu. Wtedy zaczyna następować niedożywieniespada wydolność m.in tarczycy i spowalnia metabolizm
  • Odpowiedz
@ProstyKrzywy: ogólnie wg (jeszcze nie tak wielu) badań organizm potrafi skompensować do 600kcal dziennie. Jeśli uprawiasz aktywność regularnie i spalasz nią 500kcal dziennie, to realnie faktycznie "zyskasz" na przykład tylko 200 albo 300 kcal, resztę organizm oszczędzi na różne sposoby. 600kcal to raczej górna granica i wszystko ponad to liczy się w całości.

Nie wiadomo jeszcze jakie dokładnie są te mechanizmy oszczędzania kalorii przez organizm. Pierwotnie uważano, że zmniejsza się
  • Odpowiedz