Wpis z mikrobloga

#irlandia
#emigracja
#dublin
Dwa dni temu w samym centrum Dublina, w środku dnia, patrol Garda (Irlandzka policja) został zaatakowany bez powodu nożem i jeden z nich został w wyniku ataku odstawiony do szpitala z ranami kłutymi. Irlandzkie media, chodzące na pasku rządowym, ogłaszają wszem i wobec, że atakujący to "irishman"...co ciekawe o niezbyt irlandzko brzmiącym nazwisku Abdullah Khan ¯\(ツ)/¯
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirek_wyklety: co ciekawe, to naturalnym jest w Irlandii, że w tego typu publikacjach zawsze podaje sie imie, nazwisko i dokładny adres osoby podejrzanej, bądź już oskarżonej. W tym przypadku, ponad przeciętnie opalony "irlandczyk" jest opisany jako Abdullah Khan, zamieszkały North Dublin. Lewackie fikołki na pełnej...
  • Odpowiedz
@Kuklak: Abdullah, moze i w Irlandii urodzony, nie neguje...ale pochodzenie, to juz odrębna sprawa. Przecież to jawna hipokryzja ze strony mediów i tego klauna Martina, podkreślanie z uporem maniaka, ze to Irlandczyk...nawet takie łatwowierne i naiwne jełopy, jakimi sa Irlandczycy nie łykają juz tej narracji..
Tutaj przynajmniej nadmienili jaki jest "heritage" pana Abdullaha:
https://www.irishexaminer.com/news/courtandcrime/arid-41679278.html
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: Ja 15 lat temu osobiście pracowałem z Pakistańczykiem o tym samym nazwisku, był testerem oprogramowania i to naprawde bardzo dobrym i znajacym sie na rzeczy.
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: W sensie napisane, że ktoś urodzony w Irlandii i mający Irlandzkie obywatelstwo to Irlandczyk to hipokryzja? Po ilu pokoleniach ktoś się staje Irlandczykiem? To coś jak z Warszawiakiem? Że muszą trzy pokolenia się w tym mieście urodzić i mieszkać, żeby można było o wnuczku powiedzieć, że to Warszawiak?
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: dobrze. Krzyknął „allah akbar”. Może dlatego, że atak był religijny? Nie bardzo rozumiem, do czego zmierzasz. Rozumiem, że Twoim zdaniem, są jakieś kryteria mówiące o tym, kto jest Irlandczykiem. I ten napastnik ich nie spełnia pomimo urodzenia się w Irlandii i posiadania irlandzkiego obywatelstwa?
  • Odpowiedz
@Kuklak: zyje w Irlandii dokladnie tyle lat ile ma ten ciapaty, tez mam obywatelstwo, ale to nie zmienia faku ze jestem Polakiem. Gdybym mial ochote zadźgać, bez powodu kogos w bialy dzien na ulicy, to przypuszczam, a wrecz jest pewien, ze pan Micheal Martin i jego media nie staralby się wszem i wobec ogłaszać, ze jestem Irlandczykiem. Nie wiem, czy masz swiadomosc sytuacji, jaką jest obecnie na Wyspie, ale ta
  • Odpowiedz
@Kuklak: masz problemy z czytaniem? przeciez napisalem ze mam obywatelstwo. Moje dziecko urodzilo sie w Irlandii i jest Polakiem, tak jak ten ciapaty jest pakolem...i nikt normalny nie rozpatruje jego osoby jako irish person.
  • Odpowiedz