Wpis z mikrobloga

@janek_kos: też jestem ciekaw polecajek,

ludzie przeważnie kupują se jeden termometr i happy widzą temperaturę w mieszkaniu

rzadko kto ma ich więcej, żeby powiedzieć czy wszystkie podają miarodajną temperaturę np. położone w tym samym miejscu wskażą to samo
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: @trzynastka a robiliście test czy wszystkie pokazują tą samą temperaturę? co z tego, że działają jak jeden np zawyża o 1st a drugi zaniża i będzie rozstrzał o 2st na kilku urządzeniach...

@Catmmando: W moim przypadku wskazane termometry są na zewnątrz, w innych pomieszczeniach więc i tak jest rozstrzał. Sprawdzałem pomiary z innym termometrem i nie było różnic.
  • Odpowiedz
@Catmmando: jest równo a dokładność jak przystało na konstrukcję za 2-3 dolary. W wiekszości jest zwykły termistor. Moim zdaniem na potrzeby domowego pomiaru będzie ok. Na potrzeby badań naukowych na pewno nie.
Jak chcesz precyzji to szukaj czegoś z czujnikiem SHTxx,BMAxx,HIHxx, ale te sa wielokrotnie droższe. 10usd i więcej
  • Odpowiedz
@janek_kos: na ali idzie czasem dorwać za 2-4 zł kwadratowy termometr, pokazuje tylko temperaturę i wilgotność, temperaturę pokojową porównywałem z innym z chin za około 30 zł, to ten za 2 złote zawyżał o max 0.8 stopnia więc mieści się tej tolerancji do 1C przekłamania, jednak nie wiem czy dobrze mierzy ten za 2 złote czy ten dużo droższy xD.

A ten za 2 złote, to ma wbudowaną bateryjkę z
  • Odpowiedz