Wpis z mikrobloga

Siemka Mirki, pojutrze wynajmuję pierwsze mieszkanie w Krakowie i mam pytanie dotyczące umowy najmu okazjonalnego - muszę z tym iść do notariusza, na jakie koszty się szykować? Wiem że to chyba 10% minimalnej +vat maksymalnie ustawowo (właścicielka mieszkania mówiła że około 450zł będzie), ale czy notariusze raczej mają coś koło tego czy mniej? Podobno całość zajmuje 10 minut. Tą stawkę można negocjować czy jak rzucę takim hasłem to zostanę wyrzucony za drzwi i trafię na czarną listę klientów obrażających całą ciężko pracującą branżę prawniczą?

#krakow #prawo #nieruchomosci #wynajem #notariusz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

myślisz że jakbym zagadał notariuszkę to byłaby w stanie zejść z tej kwoty?

@michalxd21: idz do innego, potrzebujesz zaswiadczenie ze w razie gdy niue zaplacisz to mozna cie eksmitowac i masz gdzie sie udac - kazdy notariusz to ogarnie od nas chlopak jak wynajmowal to niecale 300zl placil - a ze wzial na rok z gory mieszkanie to mu odliczylismy od czynszu pierwszego ale to tylko nasza dobra wola
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht: wiem dokładnie. Inni byli sprawdzani, podobnie kwotowo wszędzie. Na pewno Kraków i przemiał ludzi nie pomaga, dodatkowo teraz jest rok akademicki - nam się udało znaleźć mieszkanie tylko dlatego bo nie mieliśmy zwierząt i wyglądaliśmy normalnie, bo przed nami było chyba z 4-5 oglądających i wszyscy albo z psieckiem, albo wyglądali jak szataniści (wynajmujemy od takiej 50-60 letniej kobiety co mieszkanie kupiła dla wnuczki co ma z 8 lat)
  • Odpowiedz
@michalxd21: to spytajcie czy jak podpiszecie na rok to można podzielić koszty ale jak wspomniałem na nic nie musi się zgadzać, a bez takiego papierka nikt normalny wam nie wynajmie bo potem nie będzie 100 lat w sądzie siedział aby mieszkanie odzyskać.
  • Odpowiedz
@michalxd21 jak nie szanujesz swoich pieniędzy to Twoja sprawa, ale 400zł to zapłacisz tylko za jedną osobę, żebyś miał tego świadomość. powodzenia w Krakowie ;⁠)
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: wyjaśnij nam proszę, na czym polega problem z eksmisją takiej osoby. Ale tak konkretnie, z przepisami. Na którym etapie on występuje? Nadania klauzuli wykonalności? Właściwego postępowania wykonawczego? W której jego fazie? Na czym polega?
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Wystarczy że własciciel lokalu który został wskazanego do zamieszkania odstąpi od swojego oświadczenia. Masz wtedy standardową procedurę w której sąd szuka lokalu zastępczego. Wiadomo ile to będzie trwać.
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: o, świetnie, napisałeś coś. A teraz proszę: podaj podstawę prawna do tego twierdzenia. Oczywiście nie wynika to wprost z żadnego przepisu*, więc zadowoli mnie też:
a) stanowisko z dowolnego komentarza do KPC lub ustawy o ochronie praw lokatorów
b) trzy orzeczenia Sądów Rejonowych lub jedno Sądu Okręgowego.
Do dzieła, rycerzu prawa!

*bo to bzdura
  • Odpowiedz
  • 0
@PanKapibara: A to po prostu nie wynika wprost z §4 art. 1046 kpc? Jeśli oświadczenie właściciela lokalu zastępczego okaże się nieobowiązujące w momencie eksmisji, to moim zdaniem spełni to warunki nieposiadania lokalu i komornik wstrzyma się z eksmisją.
  • Odpowiedz
@ms93: odpowiem Ci wyczerpująco, bo Twoje pytanie nie jest głupie i powołałeś się na przepis.
Nie. A dlaczego?
Najpierw wyjaśnijmy kwestię podstawową. Oświadczenie, o którym mowa w art. 19a ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (dalej: ustawa lokatorska) nie tworzy w ogóle prawa do lokalu. Jeżeli osoba A złoży takie oświadczenie na rzecz osoby
  • Odpowiedz