Wpis z mikrobloga

Możecie mi powiedzieć skąd szary człowiek (ja) ma wziąć takie pieniądze zwykle auto na dojazdy do pracy 4-10 km? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
jmuhha - Możecie mi powiedzieć skąd szary człowiek (ja) ma wziąć takie pieniądze zwyk...

źródło: 1000018819

Pobierz
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ruotian: No dobrze, ale ponownie - ludzie lansują się rzeczami na kredyt, rzeczami pożyczonymi, rzeczami otrzymanymi w prezencie, na testy.
A Ty chcesz odgórnie nakazać komuś kto ma z tym sprzętem co robić i jak taki sprzęt ma wyglądac.

W imie czego?
  • Odpowiedz
@ATAT-2: nie mam na to argumentu, masz racje ze bylby to pewien rodzaj nakazu pod przyklrywka "dobra spolecznego" ktore niekoniecznie by sie sprawdzilo, a tylko wprowadzilo wieksze zamieszanie :)
  • Odpowiedz
leasing to nie są darmowe auta, ludzie je biorą bo zmniejszają podstawę opodatkowania więc lepiej jest wydać na auto z firmowych, nieopodatkowanych jeszcze pieniędzy niż robić to samo z środków własnych od których zapłaciło się już podatek.

@delli44: ale to i tak jest obniżenie podstawy opodatkowania a nie odliczenie od podatku czyli tak jakbyś wydał kase na normalny leasing ale z jakąś zniżką xd
  • Odpowiedz
Co wy odwalacie z kasą że o takim aucie taka dyskusja. Ja z żoną zarabiamy 10.5k i bez problemu kupiliśmy auto za 50k jako drugie. A mamy dwójkę dzieci, własne mieszkanie, wakacje i ogólnie na nic nie brakuje
  • Odpowiedz
@Ruotian:

skończyłoby to przeświadczenie w ludziach że każdy jeździ drogim autem

Ale leasing można wziąć do 150k bo potem się przestaję opłacać. Jak ktoś jeździ samochodem za 300k i więcej to raczej go stać na firmę już zbyt wiele ugrać się nie da.
  • Odpowiedz
@jmuhha na taki dojazd to kupujesz gruza jak już wiele osób wspomniało. Sam kupiłem em2 za marne 2k€ byle by dojeżdżać do pracy 11km. Miała być tymczasowo, a minęło już 14 lat i nadal jeździ bez najmniejszego problemu. Chociaż na chwilę obecna to częściej stoi pod domem i czeka na przerejestrowanie na zabytek. Niemniej jak chcesz w---------ć pieniądze, to nikt ci w tym nie będzie przeszkadzać
  • Odpowiedz
@Ruotian: W latach 90 Polonez Truck czyli PickUp był najtańszym sprzętem który targał ponad 1.5tony bez marudzenia.
W 2006-2008 miałeś wybór kupić jak zawsze kombi lub berlingo na firmę i po staremu wrzucić kratkę odgradzającą bagażnik i wtedy odliczyć jak dziś połowę Vatu z paliwa i zakupu albo wjeżdźał PickUp i było 100% Vatu do odliczenia.
Jak jest dziś - nie wiem ale widzę je na budowach i warsztatach ;)
  • Odpowiedz
Cześć Wam, jestem właścicielem tego auta :D. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany to serdecznie zapraszam, dla wykopków znajdzie się jakiś rabacik ;).
A odpowiadając na komentarz @hiperchimera - to co piszesz to silniki 1.2 TCE, które są ogromnym problemem dla użytkowników i były nawet pozwy zbiorowe. 1.3 TCE 140KM to najlepszy silnik benzynowy Renault i jest pakowany w Mercach również.
  • Odpowiedz