Wpis z mikrobloga

Możecie mi powiedzieć skąd szary człowiek (ja) ma wziąć takie pieniądze zwykle auto na dojazdy do pracy 4-10 km? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
jmuhha - Możecie mi powiedzieć skąd szary człowiek (ja) ma wziąć takie pieniądze zwyk...

źródło: 1000018819

Pobierz
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: moje pierwsze auto kosztowało 4k pln, nie sprawiało problemów i po 10 latach dalej je czasem mijam na mieście, bo kupił ode mnie gość po sąsiedzku. Rover 45 rocznik 2003, benzyna 1.6 xD
  • Odpowiedz
@Ruotian @Emeryt_Konto czekaj co. Ale wy wiecie, że biorąc auto w leasing z ratą, dajmy na to, 5k brutto miesięcznie, odliczycie sobie od tego może z 1000zł przy dobrych wiatrach? 4k miesięcznie nadal trzeba płacić.
  • Odpowiedz
Wyglada jakby lekko Ci gacie zmienily kolor na brazowy z tego powodu, czyzby komentarz trafil w Twoj czuly punkt?

@Ruotian: Wow, nie ma to jak gimnazjalny, personalny atak bo ktoś nie zgadza się z Twoim ułomnym tokiem rozumowania.

Auto firmowe ktore jest w leasing nie jest Twoje

@Ruotian: Podobnie jak dom na kredyt nie jest twój póki go nie spłacisz a telefon na raty należy do banku /
  • Odpowiedz
@jmuhha: Zacznijmy od tego, że po co na zwykłe dojazdy do pracy auto klasy kompakt mające 140 KM?? Sprawdź sobie Renault Clio z bazowym silnikiem z podobnego rocznika - cena będzie zdecydowanie niższa.
  • Odpowiedz
@Emeryt_Konto: według mnie auta firmowe powinny mieć naklejki po bokach z logo i nazwa firmy, tak na pół auta co najmniej - skończyłoby to przeświadczenie w ludziach że każdy jeździ drogim autem, tylko nie oni.

@Ruotian: Właśnie rozmawiałem z kimś o tym, że go łapie depra, że w mieście powiatowym jakieś mustangi, porsche itp. A nikt nie wie ile to leasingi xd
  • Odpowiedz
@ziarno-absurdu ale ty wiesz, że w tym leasingu odliczysz sobie może z 20% raty zakładając że jesteś w najgorszej formie opodatkowania tj. skali podatkowej, a tak to musisz normalnie płacić po kilka tysięcy miesięcznie za leasing? Takie leasingi kosztują więcej niż wy zarabiacie w miesiąc.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: odpisalem w taki sam sposob jak Ty, zaatakowales mnie i dostales odpowiedz, teraz obraza majestatu ze ktos nie przyjal obelgi tak jak myslales. Ok, skonczmy to - jezeli Cie to obrazilo to przepraszam.

Podobnie jak dom na kredyt nie jest twój póki go nie spłacisz a telefon na raty należy do banku / sklepu. Je też chcesz oznaczać i piętnować ludzi?

@ATAT-2: Auto ktore firma (zakladam ze
  • Odpowiedz
@Emeryt_Konto: ale co to zmienia ze to leasingi sa? Leasingu placic nie trzeba czy co? Tak samo jak kredyt hipoteczny za mieszkanie. Poza tym pomijajac pozerow to wlascicieli firm stac spokojnie na w-------e 500k-1kk na samochod gotowka. Tylko to sie najzwyczajniej w swiecie nie oplaca bo amortyzowac samochod musisz chyba 12 lat, a w leasingu nie masz tego problemu.
  • Odpowiedz
zaatakowales mnie

nie przyjal obelgi t

@Ruotian: Śmiało, zacytuj w którym momencie Cię zaatakowałem i rzucałem w twoim kierunku obelgi. I nie - nie zgodzenie się z twoim zdaniem to nie atak.

Chętnie wrócę do dyskusji i napiszę, czemu nie do końca twój pomysł jest dobry ale chciałbym najpierw dowiedzieć się w którym kiedy cię zwyzywałem i atakowałem co bym najpierw mógł przeprosić za swoje zachowanie.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: przyznaje racje, pomylilem Cie z kims innym kto mnie obrazil w tej dyskusji - za swoj blad rowniez przepraszam.
Przejdziemy do merytorycznej dyskusji? Czemu uwazasz ze to nie jest dobry pomysl?
  • Odpowiedz
trzeba korzystać z nowoczesnych form finansowania. Nikt nie jest na tyle głupi, żeby położyć jednorazowo 66 papiera za kilkuletnią megankę z piecem 1.3.

@disinherited: Jak jesteś prywatną osobą bez działalności gospodarczej, to nie opłaca się żadna inna forma zakupu niż za gotówkę. Nie masz 66 tysięcy, to kupujesz starszy ()
  • Odpowiedz
Nie rozumiem dlaczego mialby to byc zly pomysl, czego tu sie wstydzic? Ze sasiad zobaczy ze jezdzisz A7 firmowym?

@Ruotian: Nie chodzi o kwestie wstydu tylko po prostu nie każdy sobie tego by życzył w aucie. Niektórzy biorą je w celach reprezentatywnych, niektórzy wykorzystują do swoich celów (i mogą nie chcieć być kojarzonym z firmą) i po prostu mogą nie chcieć mieć podpisanego auta nazwą firmy.

I mogą to być
  • Odpowiedz
auto na dojazdy do pracy 4-10 km

@jmuhha: szczerze to szkoda by mi było auta na takie dojazdy mając jakąkolwiek alternatywę (zbiorkom/rower)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: moim glownym argumentem bylo to ze spoleczenstwo widzi takie auta na ulicach i mysli ze to normalna sytuacja ze ktos jezdzi autem za 200k - co nie pokrywa sie z rzeczywistoscia, bo czesc tych aut nawet nie nalezy do tych kierowcow.
Zeby to lepiej wytlumaczyc uzyje tu przykladu z instagramem, gdzie ludzie oglada zdjecia z wycieczek, drogich hoteli i restauracji. Zakrzywia to obraz rzeczywistosci - obserwujesz tylko jakis %
  • Odpowiedz