Wpis z mikrobloga

Jprdl. Mój 13 letni kuzyn na imieninach babci zaczął coś do mnie mówić, że w Polsce źle się dzieje. Ciągle PiS i PO na zmianę rządzą i trzeba dać rządzić konfederacji

UE nie ma planów na ograniczenie wpływów tiktoka w Europie? Przecież widzą kto wygrał w Polsce wybory prezydenckie i jakie są sondaże na kolejne wybory. Myślicie, że pasuje im wyjście Polski z Unii?

#zalesie #polityka #polskiedomy #pytanie
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ciagleloginzajety Trzeba być naiwnym, że Unia pozwoli wyjść takiemu rynkowi zbytu jak Polska. Ile razy powtarzali referendum w UK? A ile razy w Austrii? A to ołówki były złe, a to papier niedobry....

Unia wie, że kolejnego wyjścia członka nie przetrwa. Stąd takie obłożenie sztucznymi cłami "za karę" Wielkiej Brytanii - żeby inni się bali. Żaden inny kraj spoza UE nie był tak odizolowany jak wyspiarze.

Ale nie. Są w kraju
  • Odpowiedz
@wojtoon No właśnie sęk w tym że nie potrzebujesz żadnego referendum. Do wyjścia Polski z UE wystarczy zwykła bezwzględna większość sejmowa. Sprawdź sobie jak nie wierzysz.
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety: Jak to czytam to mam przed oczami siebie jak szerzyłem korwinową ewangelię w wieku ok.15 lat do ''czerwonych'' wujków, typowych sierot po komunie i nie masz się czym martwić - spokojnie przejdzie mu to jak pójdzie do pracy xD Mówię z doświadczenia na własnym przykładzie.
  • Odpowiedz
@solejukowski

@youngP @ChciwyMaslak ale cały czas pomijacie to, że w UK można było jak najbardziej dobrze uzasadnić wyjście z UE i to nie był wcale jakiś absurdalny pomysł, bo UK to potężna gospodarka, u nas na poziomie jakiejś poważnej dyskusji tego uzasadnić się nie da

U nas poważne argumenty przeciw unii to nakrętki, robaki, imigranci i lewactwo. Napewno będzie toczyć się poważna dyskusja ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@whiskas I już wiemy, że PiS i PO ot tak sobie dadzą odebrać władzę, albo jeszcze zagłosują za wyrzuceniem ich europosłów z europarlamentu. Tak będzie.
  • Odpowiedz
jak myślisz, że ktoś Polskę wyciągnie z Unii to żyjesz tak samo w bańce informacyjnej jak ten kuzyn xd

@solejukowski: Dokładnie, nie ma się czego obawiać, tak samo jakieś brednie pieprzyli w UK o wyjściu z UE i co? No własnie... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety: Ktoś ma inną wizję, opinię, zdanie na jakiś temat...

Nie no, jak PiS dojdzie do władzy, to kraj będzie mlekiem i miodem płynący, prawie, jak teraz... w ogóle od ponad kilkudziesięciu lat jest idealnie w Polsce, dzieci się rodzą i w ogóle... szkoda, że oglądają tego tiktotka i wchodzą na wykop...
  • Odpowiedz
@Kusher @rzaden_problem @Gluptaki @Mikka brexit naprawdę nie jest argumentem za tym, że może dojść do polexitu

Wielka Brytania to potężna gospodarka, z rewelacyjną pozycją geopolityczną, bardzo blisko z USA, mentalnie zupełnie gdzie indziej niż Polska, bo to największe mocarstwo w historii, centrum finansowe świata, centrum językowe świata, klasa polityczna na wysokim poziomie - oni mogli zrobić brexit, bo nie potrzebowali UE i ciągłego kopania się z Niemcami, to
  • Odpowiedz
@solejukowski: ty nie rozumiesz jak działa polska prawica
Jak im sie to będzie opłacać (nie krajowi) to doprowadzą do tego
Szczególnie ze ci antypolacy mają realna szanse na większość konstytucyjna w kolejnych wyborach
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety: każdy młody szuka autorytetów, jeśli nie ma ich w pobliżu, to szuka tam gdzie mogą być najbliżej - w internecie. Sam byłem takim dzieciakiem, na szczęście mi to przeszło ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz