Wpis z mikrobloga

Jprdl. Mój 13 letni kuzyn na imieninach babci zaczął coś do mnie mówić, że w Polsce źle się dzieje. Ciągle PiS i PO na zmianę rządzą i trzeba dać rządzić konfederacji

UE nie ma planów na ograniczenie wpływów tiktoka w Europie? Przecież widzą kto wygrał w Polsce wybory prezydenckie i jakie są sondaże na kolejne wybory. Myślicie, że pasuje im wyjście Polski z Unii?

#zalesie #polityka #polskiedomy #pytanie
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 18
@solejukowski

@Pokaczu nie, bo prezydentem nie został taki typ, a na pewno nie dzięki tym cechom, tylko pomimo

Nie przeczytałeś żadnej poważnej analizy tych wyborów i wyniku, prawda? Nie chce mi się rozpisywać, ale generalnie Nawrocki został prezydentem, żeby nie został kandydat Tuska, tak jakby trochę
  • Odpowiedz
jak myślisz, że ktoś Polskę wyciągnie z Unii to żyjesz tak samo w bańce informacyjnej jak ten kuzyn xd

@solejukowski: Szczerze? Oczywiście, że dzisiaj nie ma na to szans, bo choć konfiarze grzeją temat wyjścia to jednak jest to robione tylko po to, by przyciągać wyznawców.
Prawdziwa nagonka i akcja propagandowa zacznie się po wyborach w 2027 o ile konfederacja znajdzie się w rządzie z pisem. Nie wiem czy jeszcze
  • Odpowiedz
jak myślisz, że ktoś Polskę wyciągnie z Unii to żyjesz tak samo w bańce informacyjnej jak ten kuzyn xd

@solejukowski jeśli myślisz, że nie istnieją siły na wyciągnięcie polski z UE to żyjesz w jeszcze większej bańce niż OP.
Na takiego brauna zagłosowało 1,2 mln ludzi, 2-3 lata propagandy na tiktoku i facebooku i polexit gotowy.
  • Odpowiedz
@Pokaczu sugeruję, że nie miało to znaczenia

Żyjemy w takiej polaryzacji, że zainteresowanie polityką sprowadza się do śledzenia złych rzeczy o tych, których się nie lubi, dlatego wykopki siedzą i grzeją wpisy o tym co głupiego zrobił pis, a wyborcy Nawrockiego się ekscytowali wpadkami Trzaskowskiego i przede wszystkim rządu Tuska
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski widzisz to ty żyjesz w bańce, bo skoro piszesz o liczbowym poparciu dla Brauna, to nie wysiliłeś się na tyle by poczytać lub posłuchać jakichś analiz z punktu widzenia socjolicznego, mówiących o tym dlaczego ludzie głosują na Brauna

W Braunie przede wszystkim chodzi o bunt wobec elit, większość jego wyborców nie śledzi z uwagą jego poglądów i wypowiedzi, chodzi tylko o to, że to najbardziej zbuntowany kandydat spośród tych rozpoznawalnych
  • Odpowiedz
@Marakuja myślę, że takie badania mają też bardzo różne wyniki w zależności od rozgrzania emocji, jak teraz temat migrantów jest tak mocno grzany to może być więcej zwolenników wyjścia, a za pół roku główny temat będzie inny i poparcie wróci do normy

Bardzo daleko nam do tego, żeby to się miało choćby zbliżyć do 50%
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety

Przecież sam pomysł jest dobry. Dopuszczasz więcej partii do koryta = robi się miejsce na nowych, na nowych ludzi, nowe partie.

Na przykład do koryta dostał się Hołownia i się nie sprawdził, bo nic co obiecał nie zostało zrobione.
  • Odpowiedz
@youngP @ChciwyMaslak ale cały czas pomijacie to, że w UK można było jak najbardziej dobrze uzasadnić wyjście z UE i to nie był wcale jakiś absurdalny pomysł, bo UK to potężna gospodarka, u nas na poziomie jakiejś poważnej dyskusji tego uzasadnić się nie da
  • Odpowiedz
@solejukowski oho, po twoich wpisach widzę że wszyscy żyją w bańce tylko nie ty.

C---a tam a nie bunt wobec elit. Wszystkie te przygłupy głosujace na brauna przynajmniej kilka razy musiały słyszeć jego poglądy i wypowiedzi, również te antyeuropejskie. Głosowanie na brauna kiedy było 13 innych kandydatów, w tym chociażby memcen, świadczy że ci ludzie chcieli na niego zagłosować i nie przeszkadzało im to co on o--------a.

Jeżeli ktoś jest na
  • Odpowiedz
@robert_blaszczykowski żeby wyjść z bańki trzeba dużo czytać i słuchać mądrych ludzi, nawet gdy mówią coś co się nie podoba, w oparciu o wykop i twitter nie da się nie być w bańce

Moim zdaniem są dwie pozycje obowiązkowe by nabrać dystansu do polityki i przekazów partyjnych - Historia polityczna Polski Dudka i Transnaród Sokołowskiego
  • Odpowiedz
  • 13
@solejukowski ja tylko przypominam że u nas nie ma poważnej dyskusji, nie ma jakiejkolwiek dyskusji. Pis wyjdzie z eu i wszystko co złe zrzuci na Tuska a głupi naród to kupi. Tak samo jak z imigrantami.
  • Odpowiedz