Aktywne Wpisy
hyperlink +38

RenkaRenkeMyje +671
Wykop już obalał deweloperów, rządy, acta i inne gówna, może czas zrobić mocną afere, żeby rząd wziął się za ograniczenie tych zasranych kundli bez kagańców i agresywnych ras wyprowadzanych na spacery przez właścicieli często mniejszych od nich? Jak nie będziemy wywierać presji to nigdy się nic nie zmieni.
#wykop #polska #psiarze
#wykop #polska #psiarze
źródło: temp_file8443835184365025685
Pobierz

Globalne temperatury już od kilku lat unoszą się powyżej targetu 1.5C od czasów preindustrialnych ustanowionego na konwencji paryskiej, co miało być bezpieczną przystanią jeśli chodzi o zmiany klimatu. Te zmiany już widać w anomaliach pogodowych czy cenach żywności (głównie m.in. kawa czy kakao), nie mówiąc o całej masie innych następstw i sprzężeniu zwrotnym z tego powstałym. W 2050 będziemy mieli 2-3C i będzie znacznie gorzej niż teraz.
Rewolucja AI w praktyce przeora rynek pracy, a potem cały kontrakt społeczny oraz scenę geopolityczną - raczej z pewnością na niekorzyść przeciętnego obywatela, który padnie ofiarą dużego bezrobocia, rozbuchanych nierówności oraz skutecznego jak nigdy wcześniej state surveillance.
W dobie zmian klimatu i AI globalnym hegemonem rządzi stary dziadek i protegowani, który właśnie tworzy quasifaszystowski establishment. Na Florydzie powstaje obóz koncentracyjny, a ICE dostaje na 2026 budżet większy niż Marines. A będzie rządzić najbliższe 3.5 lat. Myślę, że kwestią czasu jest, zanim podobni mu ludzie przejmą rządy w Europie i będziemy widzieć dalszą erozję demokracji, jakakolwiek by wadliwa nie była.
Na lokalnym poletku - obecny system ekonomiczny oraz absolutnie fatalna demografia powodują robienie dzieci grą w większego głupca. Coraz mniej ludzi ma dzieci = bezdzietni mogą poświęcić więcej czasu pracy i wywalenie dzieciatych z rynku. Im młodszy rocznik tym dłużej będzie musiał znosić efekty zwijającego się państwa na każdej płaszczyźnie wskutek braku nowych obywateli do popychania tej piramidy. Zwinie się też polskie wojsko przez brak rekruta, chyba, że wprowadzą zetkę, czego nie chcę dla siebie i dzieci. Do tego zagrożenie Ruskimi, którzy w mojej opinii mogą się zręcznie zaadoptować do realiów nowego świata, a słabą demografię zategować Uzbekami czy Kirgizami szukającymi zarobku.
Itd. itp.
Personalnie mógłbym mieć dziecko gdyby nie to, że po prostu nie widzę dla niego przyszłości w tym świecie ani ja nie jestem nie wiadomo jak dziany by mu to zapewnić (sam się zresztą boję o swoją). Jeśli dzieciak nie zostanie jakimś lekarzem50k (zostaje 0.5% społeczeństwa a podobny sukces odnosi myślę max kolejne 0.5%) to będzie mieć p--------e. Brakuje mi jednocześnie jakiegoś punktu zaczepienia dającego jakąś nadzieję na przyszłość.
Zapraszam do dyskusji.
#demografia #zwiazki #dzieci #ekonomia #nieruchomosci #takaprawda
źródło: MV5BMTM4Mjg5ODEzMV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDc3NDk0NA@@._V1_
PobierzLubię te teksty gdzie najpierw wymienia sie tendencje i ogólnie pokazuje spadek jakości życia, a potem mówi z pogarda ze faszysci przejmują swiat.
A to antyfaszyści, od których faszysci przyjemuja swiata - nie doprowadzili do tego ze ludzie godzą sa na dekoracje idące kompromisy w nadzieji na odmianę tendencji, ktore zafundowali im ich oświeceni, wspaniali, światli antyfaszyści?
Strasznie to dziwne i zakręcone... ;)
Mijasz sie z pytaniem... czemu antyfaszyści doprowadzili do sytaucji kiedy faszysci odbierają im demokratycznie władze?... nie wiedzieli co robia?... swiat ich oszukal? A moze nie nadawali sie do niczego innego jak tarcie chrzanu skoro tak dzis wyja - jakby bycie antyfaszysta i magrnialziacja faszyzmu bylo.ich istotna istnienia.
Czyli wykorzystują ludzi, to w czym sa lepsi od faszystow?
źródło: nY2APXl2EhHeZelD
PobierzW latach 50. Polacy mogli kupić za pensję 5 razy mniej żywności niż obecnie, ale wtedy dzietność wynosiła 3-4, a teraz wynosi 1.
źródło: e841ee67dfe8157defd75e8f568b04ba969977fe736aac591e3f9b58ef68d68d
PobierzI znowu fikoly... "musieli sie pchac do władzy"... pokaz mi takich co sie do wladzy nie pchają? Czyli kto jest winny?... no pokaz palcem kto jest winny przejęcia wladzy przez tych czy tamtych? Winna jest ZAWSZE poprzednia władza.
Zwalanie na populizm jest juz nudne. A moze populizmem bylo wybranie poprzedniej wladzy? No jak ktos nieudolny, kto nie potrafił zapobiec przejęciu wladzy przez Hitlera moze sie nazwać nie populista? No wziął
Obiektywizm w demorkacji sie nie sprawdza i widzą to wszyscy, tu sa emocjie i racjonalność. Jednak - z jakiegoś magicznego powodu wszyscy demokracji bronią. Dlaczego? Bo tylko w takim systemie w teorii kazdy, nawet największą szumowania, idiota, fantasta itp- moze rządzić. Czyli jest konsensu ponad podziałami- demokracja super.
@Zielonka021124: To