Wpis z mikrobloga

Czy umawiając się na konsultację z radiologiem, jest on w jej trakcie opisać obraz z dostępnego materiału? Chodzi mi bardziej o czas i zakres konsultacji, niż potencjał czy jest to w stanie zrobić, bo z tym nie mam wątpliwości.

Dotyczy badania TK brzucha, potrzebny jest niezależny opis. Czy w ogóle można to sobie prywatnie zrobić?

#medycyna #lekarski #warszawa
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@StonkaM: Nie, po prostu w znanylekarz łatwiej umówić wizytę u lekarza niż technika :D Nawet nie wiedziałem, że technik też może zrobić taki opis.

Jaki masz "dostępny materiał"?

Obrazy zgrane na płytę CD
  • Odpowiedz
@artesonraju pewnie że jest, jak miałem problem z płucami to mój pulmonolog sam interpretował wynik badania, nie czekając na opis od radiologa. Jak będziesz miał wynik tk to radiolog na pewno zinterpretuje.
  • Odpowiedz
@artesonraju: A dają coś takiego? Zasada jest taka że masz jedno badanie jeden opis, nikt nie powinien robić dwóch opisów do jednego badania bez jakiejś znaczącej zmiany kliniki. Można konsultować wynik np dostarczając dodatkowe badania kliniczne i wtedy jest dodatkowa informacja do omówienia.
  • Odpowiedz
@Przypadkowy: i czego to ma dowodzić 1 opinia? ChatGPT to nie jest model do interpretowania obrazów radiologicznych i jest w tym często fatalny i robi błędy i sugeruje cosie, które mogą być naprawdę szkodliwe.
  • Odpowiedz
  • 1
@dr_Batman: A nie mogę po prostu z jakimś obrazem zamówić u radiologa opisu tego co widzi? Oczywiście odpłatnie. Moje pytanie miało na celu dowiedzieć się czy w ogóle taki rynek usług funkcjonuje oraz czy ewentualnie podczas konsultacji (~15 min.) jest się w stanie opisać wynik TK.

@KryptonZ @Przypadkowy: Ja akurat należę do grona sceptyków tego narzędzia, zbyt dużo zmyślania i przytakiwania, a przy tak wrażliwym temacie jak
  • Odpowiedz
@artesonraju: Nie, nikt ci nie zrobi konsultacji stacjonarnej na której będzie opisywał przy tobie. Nie ma szans.

Rynek usług drugiego opisu ze wysyłasz obraz i dostajesz wynik jest bardzo ograniczony, źle się na to patrzy i jest niezgodne z prawem. Opis ma być wydany przez placówkę która wykonuje badanie
  • Odpowiedz