Wpis z mikrobloga

Hejka, są tu jacyś miłośnicy starego audio, kina domowego i szeroko pojętej elektroniki #rtv? Bo mam takie pytanie... Moi rodzice mają stare kino domowe (odtwarzające DVD) i nowy telewizor. Im to kino domowe leży pod tym telewizorem już wiele lat. Po prostu z niego nie korzystają, jak kupili nowy telewizor to z kina domowego zrezygnowali. Wiadomo, że w erze #netflix i #hbogo czy #amazonprime nikt nie będzie już odtwarzał płytek DVD, ale... pomyslałem że może dałoby się nowy telewizor podpiąć do głośników tego kina domowego? Przecież stare kino domowe to jest system 5.1 (na takie mi wygląda), ma subwoofery, 4 głośniki rozstawiane po różnych kątach pokoju i jeszcze jakiś kolejny soundbar. Wygląda naprawde na konkretne urządzenie z możliwością puszczania dźwięku przestrzennego.

Czy jak bym Wam podał modele to moglibyście mi powiedzieć czy da się jedno połączyć z drugim i w jaki sposób? Zależy mi na opinii kogoś kto się zna a nie na pytaniu #chatgpt bo pewnie czeka dużo pułapek o których nie wiem. Czy ktoś może pomóc? Nie lubię niewykorzystanego potencjału i gdy rzeczy się marnują a tutaj mnie zastanawia czemu tak duże głośniki leżą nieużywane u nich.

Zestaw kina domowego to: PHILIPS LX 8300SA
A Telewizor to: SAMSUNG QE55Q67CAUXXH

Pewnie wymagane będzie odnalezienie i przeczytanie specyfikacji, ja bym to zrobił ale nic mi to i tak nie powie bo się nie znam.

CHCE KTOŚ POMÓC? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zrobie niespodzianke rodzicom

#pytanie #elektronika #telewizory #tv #smarttv #smarthome #philips #samsung #rtveuroagd #polskiedomy #dom
Bunch - Hejka, są tu jacyś miłośnicy starego audio, kina domowego i szeroko pojętej e...

źródło: asd asd asdasdas daads

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pansamolocik: @MickM Panowie, podajecie dwa totalnie różniące się sprzęty...
Jeden w cenie 7 zł, drugi w cenie 130 zł.

Patrząc na te różnice to jeden z was sie chyba myli, tyko który? Be sprzęty zaproponowane mają inne wjeścia.
  • Odpowiedz
  • 0
@MickM @pansamolocik , tak będzie chyba wygodniej, pokazuje i objaśniam na filmie.
Być może tych kabli powinno tam się znaleźć więcej ale ktoś je odpiął - nie wiem.
I jeszcze jedno... czy ja nie będe potrzebował jakiegoś extra dodatkowego kabla idącego od telewizora do tego adaptera? Bo wiecie, z telewizora nie wychodzi wiecej kabli niż jest to potrzebne.
Bunch - @MickM  @pansamolocik , tak będzie chyba wygodniej, pokazuje i objaśniam na f...
  • Odpowiedz
@Bunch: W instrukcji masz opisane wejście cyfrowe dźwięku. Telewizor ma zapewne wyjście cyfrowe optyczne, takie kwadratowe i jak telewizor działa, to w środku się świeci na czerwono. Do tego wyjścia podłączasz kawałek kabla optycznego, potem konwerter i kawałek kabla typu chinch do twojego kina domowego. Na pilocie kina wybierasz źródło DIG IN i powinno grać.
MickM - @Bunch: W instrukcji masz opisane wejście cyfrowe dźwięku. Telewizor ma zapew...

źródło: digi

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@MickM dzikiej, ale czekaj... To znaczy jakie przedmioty w sumie wszystkie powinienem kupic by to zrobić? Bo ja nie posiadam żadnych kabli. I który adapter z aukcji?
  • Odpowiedz
@Bunch: kupujesz 1. konwerter toslink-coax, podałem link powyżej; 2. kabel optyczny toslink: może być najtańszy, to tylko kawałek światłowodu; 3. kabel coax, czyli po prostu jeden kabel z wtyczkami chinch na końacach. Dobierz sobie tylko odpowiednie długości, żeby wystarczyło ale nie plątało niepotrzebnie za telewizorem.
  • Odpowiedz
@Bunch: niby tak, ale nie do końca. Możesz kupić taki zestaw, wtedy z sygnału cyfrowego konwertujesz na analogowy i podłączasz taki sygnał do wejścia chinch w kinie domowym - dla sygnału audio są to dwa gniazdka, oznaczone przeważnie kolorem białym i czerwonym. Ja ci polecam podłączenie sygnału cyfrowego. Konwerter, który ci polecałem, nie zmienia sygnału cyfrowego na analogowy, zmienia tylko rodzaj nośnika że światłowodu (toslink) na pojedynczy kabel (coax).
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@MickM @pansamolocik okej, to cenna uwaga - dziękuję. Ale jak to podłączyć potem?

🤯 będę miał konwerter... Podłączam konwerter zasilaczem do prądu. Potem...
Podłączam do konwertera telewizor kablem Coaxial.
Potem podłączam do konwertera centrum tego zestawu kina domowego kablem
  • Odpowiedz
@Bunch: jeśli nie masz pewności to po prostu nakup sprzętu na allegro i to co ci nie potrzebne po prostu zwrócisz w ciągu 14 dni. Co do dzwięku 5.1 to nie ma szans byś to uzyskał. Z tv po przez konwerter podasz tylko sygnał stereo.
  • Odpowiedz
  • 0
@pansamolocik: kombinujemy! Czyli jednak będzie 5.1 a myślałem że nie będzie.

Co ciekawe, opis konwertera wskazuję na to, że ma być 5.1!

Sporo się naszukalem aby nie brać z AliExpress tylko z Allegro ale znalazłem używany. Co ciekawe, w zestawie od razu komplet obu kabli więc super! Jedyny minus że sam konwerter ładuje się przez USB a nie wtyczką do gniazdka (w domu mam wolne tylko jakieś słabiutkie, chińskie wtyczki
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Bunch Wydaje mi się że wszystko ruszy jeżeli na pilocie wybiorę tylko odpowiednią opcję zwaną 'dg-in' ale kurde takiej do wybrania nie mam. To jest dziwne bo instrukcja sama wskazuje że taka opcja powinna gdzieś być... Nie rozumiem, czemu na pilocie nie pojawia się możliwa do wybrania? Mam tylko: tuner fm, tuner mw, aux, tv, disc. Gdzie jest digi-in? Oby nie było tak że opcje te można wybrać tylko przyciskiem na
  • Odpowiedz