Wpis z mikrobloga

Potrzebuję małej pomocy. Coś w rowerze zaczęło mi skrzypieć i to tak ostro, po wymianie kół z chińskich csc na fabryczne jest cisza i spokój. Co to może być bębenek, rachet? Wygląda to tak, że jest cisza, przy mocniejszym pedałowaniu dźwięk zaczyna się nasilać, a potem przycicha całkiem i znowu cykl się powtarza #rower #szosa
Kampinos - Potrzebuję małej pomocy. Coś w rowerze zaczęło mi skrzypieć i to tak ostro...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kampinos: Może suport? Jak nie pedalujesz to skrzypi? Ja ostatnio wykręcałem I smarowałem gwinty bo skrzypiał mocno nawet jak stałem tj nie jechałem a nogą naciskałem mocno na pedał. Może skrzypi sztyca po siodłem. Jak pedalujesz na stojąco to skrzypi?
  • Odpowiedz
  • 1
@zenoniusz: suport był pierwszym strzałem i został wymieniony, skrzypi dalej tak samo. Sztyce też wyczyściłem i od nowa wysmarowałem tą pastą do karbonu, zresztą skrzypi też jak jadę na stojąco. Po zmianie kół jest spokój, więc to pewnie coś z nimi
  • Odpowiedz
  • 0
@vava22: ze 2k kilometrów na nich przejechałem i dopiero ostatnio się to pojawiło. Tego skrzypienie nie ma od razu, trzeba przejechać te paręnaście kilometrów żeby się zaczęło pojawiać
  • Odpowiedz
@Kampinos zoba se hak tylniej przerzutki, u mnie skrzypi przy pedałowaniu , a nawet czasami przy dokręcaniu koła. Nie mam innego pomysłu niż odkręcenie go, wysmarowanie ramy w tym miejscu smarowidłem do połączeń stałych od Shimano i jakiś czas mam spokój xd
  • Odpowiedz
@Kampinos: dobry sposób, żeby na sucho sprawdzić co gdzieś stuka/skrzypi to dojechać rowerem do ściany/murku/czegokolwiek co zaprze nam koło, ustawić korbę równolegle do ziemi i po prostu siąść na rowerze i próbować stawać na pedałach. Ewentualnie połóż rower na boku i lekko wywieraj nacisk czy to na korbe czy na tylne widełki albo okolice haka.
  • Odpowiedz
  • 0
@CryGirl1921: mam przeczucie, że to może być coś z bębenkiem, kupiłem nowy ratchet i bębenek, wymienię i zobaczę bo w sumie z tym jest najmniej roboty. To na bank koła bo dzisiaj zrobiłem 70 kilometrów na fabrycznych kołach i była całkowita cisza
  • Odpowiedz