Wpis z mikrobloga

#niepopularnaopinia #gry
Po tym jak kurz już opadł spróbowałem tego Gayguarda i... ej, naprawdę spoko się w to gra. :D
Podszedłem do niego bez żadnych oczekiwań, nie znając serii #dragonage .
Krótko mówiąc, gra jest:
- Bardzo ładna graficznie - przedstawiony świat, animacje
- Liniowa - z czym nie mam problemu, choć eksploracja istnieje
- Prosta pod kątem mechanik rpg (coś na poziomie Far Cry, Mass Effect), poza rozbudowanym drzewkiem umiejętności
- Napisana wcale nie najgorzej - ciągle coś się dzieję, trochę disney'owski klimat, ale jest i mrok, a lgbt w szczątkowej ilości
- Miodna jeśli chodzi o system walki - imo dość rozbudowany, gram na trudnym poziomie, potrafię zginąć od bossa, ale nie frustruje jak Soulsy

Wcześniej ograłem Avowed i Dragon's Dogma 2, myślę, że to podobna półka, ale jednak widać w Veilguard budżet, co daje co najmniej 1pkt wyżej w ogólnej ocenie. Polecam sprawdzić.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matti-nn walka jest spoko przez kilka godzin, później brakuje ciekawych zdolności i zróżnicowanych przeciwników. Inkwizycja miała jeszcze gorszy system, no ale to słaby wyznacznik.

Dla mnie jednak najgorsza jest fabuła i jej uwspółcześnianie według najgorszych wzorców. Pomijanie kontrowersyjnych tematów, spłycanie rzeczy do poziomu bajek Disneya, przemielanie przez filtr HRowy. To była dla mnie straszna mordęga.
  • Odpowiedz
Dla mnie jednak najgorsza jest fabuła i jej uwspółcześnianie według najgorszych wzorców. Pomijanie kontrowersyjnych tematów, spłycanie rzeczy do poziomu bajek Disneya, przemielanie przez filtr HRowy. To była dla mnie straszna mordęga.

@topek89: +1, a najgorzej jest, jak się przejrzy artbook i zobaczy, jak wiele świetnych pomysłów, cięższych wątków, nawiązań do poprzednich części zostało porzuconych bez żadnej sensownej przyczyny na rzecz tego niefortunnego, disneyowskiego ulepu, który ostatecznie otrzymaliśmy ( ͡°
  • Odpowiedz
  • 0
@orgin246 mam pytanie: czy jest jakikolwiek sens kupowac przedmioty u handlarzy? barmanow itp? myslalem, ze je zbieramy, zeby sprzedac i kupic ew. bron/zbroje. Czy czegos nierozumiem?
  • Odpowiedz
@matti-nn: Jak chcesz zwiększyć poziom u frakcji to je skupujesz i sprzedajesz. Wiem trochę głupie. XD

A tak to nastaw się najpierw na kupowanie EQ i itemków pod kustosza czy jak mu tam było. Bo im wyższy jego lvl tym bardziej ulepszasz sprzęt i dostajesz nowe buffy do nałożenia na eq.
  • Odpowiedz
@matti-nn: grałem na premierę i się zgadzam. Solidna gra, ogólnie dużo lepsza od andromedy i w wielu miejscach lepsza od inkwizycji (gameplay, eksploracja, aktywności poboczne). Gdyby EA nie kazało im robić live service game i od początku robili kontynuację inkwizycji, to może byłoby jeszcze lepiej i zdecydowanie wcześniej.
  • Odpowiedz