#kodeksdrogowy #samochody #policja #przepisydrogowe Mirki, jest mi ktoś w stanie konkretnie wyjaśnić jak to jest z przewożeniem dzieci w samochodzie. Szukam w necie jak najaktualniejszych przepisów i raz czytam, że fotelik bezwzględnie do 150cm wzrostu, a raz, że do 135cm jak waga jest powyżej 36kg. To jak to jest wtedy bo już zgłupiałem?
@Smarek37: w skrócie jest mowa o 150 cm, a 135 jeśli masa dziecka uniemożliwia dobranie fotelika. Wskazanej wagi dziecka nie widzę, wątpię żeby była określona w jakimś rozporządzeniu. Ale dziecka nie mam, nie zgłębiałam tematu fotelika, być może kwestia maksymalnych parametrów producentów fotelików. W razie czego namiar na przepis: art 39 ustawy prawo o ruchu drogowym (od pkt 3), a także uzupelniająco art 45 pkt 2.
Mirki, jest mi ktoś w stanie konkretnie wyjaśnić jak to jest z przewożeniem dzieci w samochodzie. Szukam w necie jak najaktualniejszych przepisów i raz czytam, że fotelik bezwzględnie do 150cm wzrostu, a raz, że do 135cm jak waga jest powyżej 36kg. To jak to jest wtedy bo już zgłupiałem?
Mnie tam mama wszędzie wozi, więc to nie mój problem.
zawsze bez podstawki i nigdy się nie czepił nikt - 178 cm, 24 lata jak coś
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wredna_pomarancza może ty coś?
źródło: 1000002490
Pobierz