Wpis z mikrobloga

Z serii - all in top5... czyli kto zyw to waw/krk/gda/poz/wro. Gdzie indziej absolutnie nie... Nie bo tam nic nie ma, nie da sie, co to za zycie i takie tam madrosci. Madrosci wypowiadane mam wrazenie w 90% przez warszawskich sloikow co mysla ze Boga za noga zlapali, wyrwali sie z Polski wschodniej, czuja do niej pogarde, pracuja w korpo i sa tam wielkim-malym nikim. ALE mieszkaja w waw na 50m2 na kredyt i maja ponad 10k brutto wiec sa kims, w przeciwienstwie do malomiasteczkowego "nikogo".

#nieruchomosci
del855 - Z serii - all in top5... czyli kto zyw to waw/krk/gda/poz/wro. Gdzie indziej...

źródło: Zrzut ekranu 2025-07-27 140041

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Potem to jakieś projekcje OPa.

po pierwsze dopisek na poczatku "mam wrazenie" to sugeruje, po drugie czekam na zalew projekcji wlasnych tych osob, co na kazde haslo "poza top 5 tez jest zycie" reaguja niemal agresja...

@PodniebnyMurzyn:
  • Odpowiedz
  • 0
Ale wklej jeszcze tę drugą mapkę - z których gmin ludzie uciekają i zobaczysz o czym mówimy mówiąc o Polsce powiatowej która zdycha.

z tego jasno wynika, ze jak mowicie o "Polsce powiatowej ktory zdycha" to konkretnie to macie na mysli wschodnie jej kraniec + mazury, natomiast w momencie przeskoczenia na liczby - narracja rozyspuje sie totaleni...

np. wg pokretnje logiki kosciola top5, w ogole nie powinna istniec zlewna takiej Bydgoszczy z
  • Odpowiedz
  • 0
Może i jest życie, ale nie takie jakiego oczekują i chcą młodzi

jest pierwszy.... ten ktory wie, ze ludzie czego innego oczekuja. Dlatego przez 35 lat 3RP - nie zodolali prz przedrzec do top5, zolnierze ich z drogi zwracali, policja pilnowala zeby ze swojej wioskie pdo oslona nocy nie wyjechali, maja branzolety z gps - jak tylko opuszcza swoja umieralnie powiatowa - urywa im noge....

@Mathas:
  • Odpowiedz
@del855 >Nie bo tam nic nie ma, nie da sie, co to za zycie i takie tam madrosci. Madrosci wypowiadane mam wrazenie w 90% przez warszawskich sloikow co mysla ze Boga za noga zlapali, wyrwali sie z Polski wschodniej, czuja do niej pogarde, pracuja w korpo i sa tam wielkim-malym nikim. ALE mieszkaja w waw na 50m2 na kredyt i maja ponad 10k brutto wiec sa kims, w przeciwienstwie do malomiasteczkowego
  • Odpowiedz
Najwiecej pogardy na tagu to widzę od Ciebie w stosunku do ludzi, którzy się do top5 wyprowadzili. I zupełnie nie rozumiem z jakiej to paki? Ktoś Ci dogaduje? Dokucza? Czy to jakieś kompleksy? Zdaje się, że sam wspominałeś, że w top5 mieszkasz.

@GomiGomi: rzeczywiście jego posty wyglądają jak zesrańsko połączone z copium xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@GomiGomi

Nie ci, którzy sie wyprowadzili - tylko ci którzy twierdzą ze to wręcz obowiązek cywilizowanego człowieka. Różnica zasadnicza, ale widać na tyle subtelna ze niewidoczna.

A to ze tacy jak ty czy @Atomic_Cookie sobie to pod siebie interpretujecie juz któryś raz - co prowadzić, jak żyć? Juz któryś raz mnie pytasz, czy ja z top 5, a ja juz któryś raz odpowiadam: mieszkałem w dużym powiatowym, małym gminnym, jednym
  • Odpowiedz
@del855 rzecz w tym, że to Ty oceniasz decyzje ludzi i podajesz jakieś projekcie o „90% warszawskich słoików”, którzy mają się za niewiadomo kogo. Nie znam warszawskich słoików, ale większość ludzi, których znam, a przyjechali z mniejszych miast do top5 to motywowana była fatalną sytuacja na lokalnych rynkach pracy. I raczej bije od nich poczucie konieczności nadrobienia tego, co urodzeni na miejscu mają z dziedziczenia, a nie jakakolwiek formą poczucia wyższości.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@GomiGomi

Napisalem wyżej na czym poelga różnica w tym co ty myślisz ze ja napisalem a stanem faktycznym. Kolejny raz to zignorowałeś.

Przyjeżdżać tu sobie moze kazdy, tak samo jak kazdy moze rzucić wszystko i jechać w Bieszczady. I ani to zle ani dobre.
  • Odpowiedz
@del855: Ta sama analiza co wkleiłes mówi, że 70% ludzi przeprowadza się w promieniu 50km od swojego miejsca zamieszkania, więc wcale nie top5. A że w pozostałych 30% dominują największe miasta, to żadne zaskoczenie. Po co przeprowadzać się o 100-200km do małego miasta?
  • Odpowiedz
  • 0
@Anien: jest to nawiazanie do niesmiertelnego mitu na tagu, ze po pierwsze cala Polska poza top5 to umieralnia, a w zwiazku z tym kazdy zywy predzej czy poznije przyjdzie do top5. A nic takiego sie nie dzieje. Owszem, ta migracja caly czas jest i jest jej na tyle duzo zeby top5 generowalo jeszcze dodatnie saldo mieszkancow rok w rok, ale to jest juz tylko strumyczek
  • Odpowiedz