Wpis z mikrobloga

@lx200: bo nabywasz pewien sposób myślenia, nie tylko klepanie kodu

nawet załóżmy że za 10 lat napisanie gry to będzie "napisz mi gierkę, koleś w średniowieczu chodzi od zamku do zamku i zabija smoki, rucha księżniczki" to i tak gość po informatyce napisze lepszy prompt niż po historii średniowiecza

chociaż jak teraz o tym myślę to właściwie nie jestem pewien ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 7
@lx200 bo istnieją ludzie, którzy rozumieją że informatyka to nie jest wyłącznie programowanie. I większość programistów to nie informatycy w ogóle
  • Odpowiedz
@Piesa: Masz pełną rację, ale jednocześnie inne działki IT też są już zapchane. Te, które nie są, wymagają dużego doświadczenia, więc i tak są niedostępne dla kogoś kto dopiero zaczyna pracę. Analitycy danych zostają właśnie powoli zastępowani AI. To co kiedyś jeden analityk robił przez 3 dni, AI robi w 30 sekund. GPTy i inne LLMy są coraz tańsze. Obecni programiści, analitycy, PM, PO zamienią się w dużej mierze w
  • Odpowiedz
  • 3
@gnijacy_wypok Idk, u nas w security wciąż jest całkiem ok ( ͡º ͜ʖ͡º)
Sieciowcy i ludzie od infry też zostaną, hardware design też ma się ok.
To co mówisz wciąż oscyluje w jakiś sposób wokół produkcji i utrzymania aplikacji, a to tylko jedna z gałęzi tej branży jakby nie patrzeć ;)

Co do zaczynania, trzeba zaakceptować konieczność bycia na stażu albo j-----a pierwsze 2-3 lata za
  • Odpowiedz
@Bord: Mówię na przykładzie mojego korpo, bank typu too big to fall. Pierwszy poważny system jest już wdrożony. Jego rozwój nadzorował zespół kilku różnego rodzaju analityków pod kierownictwem Azjatki z turbo burbo IQ. Analitycy, którzy do tej pory wykonywali robotę obsługiwaną teraz przez system muszą zmienić dział, albo firmę. Kolejne systemy są w drodze, tylko ogrom regulacji trochę tu przeszkadza. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Alfiarz: 10k XD chyba brutto. Doliczając premię za nocki i święta, Czyli właściwie 6 nocek w miesiącu, po 1 stopniu to 6k z hakiem. Po 2 stopniu 7,5-8k, oczywiście o ile szpital respektuje siatkę płac. Przecież takie 6k to w każdej mundurowce daja, a nie musisz chodzić na praktyki 3 lata i dupska podcierać, ale nagonka trwa, bo trochę kasy w końcu dosypali.
  • Odpowiedz