Wpis z mikrobloga

@pepedros:

No właśnie pod turystow. Tylko, że to takie krótkowzroczne bo w Krakowie no może i Wawel i fasady kamienic na rynku robią wrażenie głównie na azjatach i arabach ale to w zasadzie wszystko. To jest jakaś waska grupka krezuzow turystow, którzy nie zwaracja uwagi na cenę w ogóle bo nie są w stanie wydać pieniędzy jakie mają. Reszta widzi te ceny, przelicza i tak Kraków dorabia się metki miasta
  • Odpowiedz
@KingaM: jak byłem mały to byłem w ogóle rozczarowany smokiem, wyobrazalem go sobie jako giga czada, a wygląda jak "jebne kawusie, będzie git"

Jak dorosłem i byłem tam znowu to jeszcze gorzej, bo smok nadal gówniany, a w dodatku to tam dookoła za bardzo nic nie ma (pomijam zamek, ale sama okolica smoka to takie jakieś ubocze dziwne)
  • Odpowiedz
@dzek: na mnie w Krakowie największe wrażenie robią te wszystkie średniowieczne i gotyckie koscioly i ich wnętrza. Z jednej strony świetnie to podziwiać jak setki lat temu mistrzowie potrafili to wszystko tak wykonać bez projektów, komputerów itd. Z drugiej strony smutno myśląc o kontraście pomiędzy tym całym bogactwem kościoła a resztą. Pod tym względem czuć że to była królewska stolica. Pomyśleć, że te gigantyczne koscioly na Kazimierzu wówczas kiedy powstawaly
  • Odpowiedz
  • 1
@nieznamniepamietam dalej kościoły w Krakowie to najbogatsze w kraju ;F

Cały rynek, wszystkie kamienice należą do parafii)kościoła mariackiego :D

Z dwa lata temu była gruba afera pomiędzy biskupami bo nie mogli się dogadać kto przejmie ta kurę znosząca złote jajka po odejściu czy kopnięciu kalendarz minionego biskupa.
  • Odpowiedz
@Kabas: serio wszystkie kamienice na rynku są parafii mariackiej? Nie wiedziałem. Myślałem zawsze, że np jeśli gdzieś jest hotel to kamienica jest własnoscią tego hotelu czy sieci hoteli itd. Czyli Gesslerowa wynajmuje lokal od koscioła?

Jeśli tam mieszkają księża, pracownicy parafii to im współczuję, szczególnie tych krzyków grupki Ukraińców i tych nacjonalistów regularnie walczących na głośniejsze głośniki na małym rynku i w okolicy.
  • Odpowiedz
  • 1
@nieznamniepamietam

We władaniu parafii jest sporo nieruchomości. Kilka kamienic w ścisłym centrum miasta, m.in. na placu Mariackim czy przy ul. Siennej. W kamienicy przy ul. Mikołajskiej parafia prowadzi hotel Wit Stwosz, w krakowskich Bronowicach pensjonat "Pod Strzechą", a w Zembrzycach zarządza ośrodkiem wypoczynkowo-rekolekcyjnym. Dodatkowo posiada sporo gruntów w atrakcyjnych lokalizacjach. Cały majątek wyceniany jest na setki milionów złotych.

https://wydarzenia.interia.pl/malopolskie/news-awantura-o-najbogatszy-kosciol-w-polsce-kard-dziwisz-wszedl,nId,7645933
  • Odpowiedz