Wpis z mikrobloga

@Lewusx: zniechęciłem się do supli. Teraz to ashwarganda i omega 3 z ryby, żeńszeń, takie rzeczy. Kiedyś jak brałem przedtreningówki kilka lat temu to dostawałem pryszczy na łokciach. Jak 31 lat temu brałem kreatynę przez trzy miesiące to mnie nerki zaczęły boleć. Zniechęciłem się zwyczajnie. A w zawodach nie startuję żadnych, mogę sobie mozolnie hartować ciało w ogniu woli. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jest trudniej o postęp bez supli ale efekty zostają na bardzo długo i nie ma strat jak się przestanie brać.

@Lewusx: Czyli walnąłem głupotę? Juuż się poprawiam: Jest ławiej o postęp bez supli ale za to efekty się krócej utrzymują.
  • Odpowiedz
@maniek-maniewski: wiesz, ile naprawdę dają suple? To są wartości symboliczne. Taka najbardziej przebadana i najskuteczniejsza z tych legalnych, czyli kreatyna, to może daje max 5%. Czyli w przełożeniu na jakieś liczby, to może zrobisz dosłownie po centymetrze wiecej w obwodach, czy da może dodatkowe dwa powtórzenia w seriach roboczych. Niby wymierne wartości, ale jak "odstawisz", to nic nie tracisz. Suple to nie sterydy żeby jakieś spadki były...
  • Odpowiedz
Czyli walnąłem głupotę? Juuż się poprawiam: Jest ławiej o postęp bez supli ale za to efekty się krócej utrzymują.

@maniek-maniewski: jedną głupotę przykrywasz drugą głupotą, nie ma znaczenia to czy bierzesz sobie to co jest w suplach z jedzenia czy z proszku, wyjdzie ci na to samo. Co do spadków to mogą wystąpić ale przyczyną nie będzie to że odpuściłeś sobie suple tylko to że nie trzymasz michy i nie
  • Odpowiedz
@dominges08: @Saprofit: z tego co się zorientowałem to kreatyna zaburza gospodarkę wodną i człowiek nabiera wody w mięśnie. Łatwo poznać kreatynizatora bo wygląda właśnie na spuchniętego lekko. Ale jak ktoś lubi to jego sprawa, ja opróćz wyglądu muszę zdrowie jeszcze zachować do setnych urodzin.
  • Odpowiedz
@Saprofit: "...Retencja wody w mięśniach:
Kreatyna może powodować zatrzymywanie wody w komórkach mięśniowych, co może prowadzić do krótkotrwałego wzrostu masy ciała, ale także do poprawy nawodnienia i objętości mięśni... "

I w sumie nie chciałem jakiś kłotni pod postem, chciałem się tylko pochwalić, że się wziąłem za siebie i są efekty. A jakim sposobem to kwestia drugorzędna, to jak ze sportami - jedni faceci idą na tai chi, inni na
  • Odpowiedz
@maniek-maniewski: no oczywiście, kreatyna powoduje retencję wody, ale właśnie w mięśniach. To jest zjawisko pozytywne i sylwetka wygląda tylko lepiej. Do tego dochodzi szereg innych efektów.
Ja tylko zwracam uwagę, że nie ma takiej opcji, aby poznać, że ktoś bierze lub nie kreatynę. Podkreślam jeszcze raz - to nie jest doping, że różnica w efektach może być zatrważająco widoczna...
  • Odpowiedz