Wpis z mikrobloga

Tylko przypominam, że kto wziął kredyt 2% wygrał życie a spadkowicze dopłacają temu pierwszemu do kwadratu płacząc w poduszkę (u mamy)
Change my mind.
#nieruchomosci
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzosz89: zgadzam się. może i cena kurnika wzrosła o 20k względem tego jakby programu nie było, ale to już mi się zwróciło na dopłatach do odsetek. Do tego świadomość, że za to płacą spadkowicze jest bezcenna
  • Odpowiedz
@Dzosz89: Dokładnie tak jest, największymi wygranymi są osoby które zaklepały mieszkanie przed wprowadzeniem bk2% lub w pierwszych jego miesiącach. Wtedy jeszcze są około 20% wartości nierucha do przodu a reszta sponsoruje im dopłatę do kredytu.
  • Odpowiedz
@Dzosz89: krótko przed programem pojawiłem się na Wykopie, co mądrzejsi doradzali wtedy brać, bo potem będzie tylko gorzej. Sam wziąłem. Ale była też sekta wierząca, że już za moment, za momencik, jeszcze dwa tygodnie, ceny spadną o 1/3, a cały ten program to mokry kapiszon. Już w chwili, gdy BK2% funkcjonowała, masa osób pisała tu, że to wcale nie 2%, tylko 2% + marża etc.
Fakty są takie, że na
  • Odpowiedz
@Dzosz89: pozdrawiam z ratką w okolicach 1400zl przez następne 9 lat.

Gdyby jeszcze nie trzeba było płacić złodziejskiego czynszu do wspólnoty to by było super.
  • Odpowiedz
@Dzosz89 Umowa przedwstępna podpisana jeszcze w maju, 3 lipca złożony wniosek kredytowy. Cena za metr taka, że teraz nawet w satelickich miasteczkach jest drożej, kredyt rzeczywiście wychodzi około 3 procent, jednak wciąż całkowity koszt kredytu to jedna trzecia tego co by było bez dopłat.
  • Odpowiedz
@Morf: za mały kredyt wziąłeś, jeśli nie ograniczała Cię zdolność to trzeba było brać po kule, nadwyżkę w obligacje i po 10 latach wyszłoby, że dzięki dopłatom masz mieszkanie za darmo
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Wykopkowym spadkowiczom to nikt nie przetłumaczy, wiele osób na tym portalu liczy na spadki od 5 lat+. Doczekać się nie mogą, Sprzedawałem mieszkanie chwile przed wprowadzeniem kredytu BK2% żeby jeszcze przed uruchomieniem kupić 2 inne. Do ceny ofertowej dorzuciłem 10%, pod jednym z wpisów na wykopie napisalem o tym. Zaczęli po mnie leciec ze jestem spekulant i ze ogólnie to się na tym przejadę i ze nic nie ogarniam
  • Odpowiedz
@Gerard_z_Rivivy: byku, ale Ty zmyślasz, że wziąłeś ten kredyt i sprawdzasz, jak on jest oprocentowany w czacie GPT. Nie kompromituj się. AI jest nakarmione bzdurami z mediów z czasu sprzed publikacji ustawy. Oprocentowanie wynosi dokładnie 2% i wynika to wprost z ustawy. Gdybyś tę umowę podpisał naprawdę, a nie pisał bzdury na Wykopie, to byś to wiedział. Chociaż jest jeszcze opcja, że jesteś na tyle, khem, specyficznym człowiekiem, że wziąłeś
  • Odpowiedz
@PanKapibara Byku, ale wiesz, że marża i oprocentowanie to dwie różne rzeczy? I o tym, że w tym programie marża jest uwzględniana jest napisane dosłownie w kolejnym zdaniu po tym, które cytowałeś, na stronie, którą podałeś jako źródło. Wystarczyło doczytać do końca. Masz rację, oprocentowanie wynosi tylko i wyłącznie 2 procent, ale jako całkowity koszt kredytu należy uwzględnić także marżę banku.
  • Odpowiedz
@Gerard_z_Rivivy załóżmy, że wziąłeś 600k kredytu w BK2%. Ile wyniosą odsetki za pierwszy miesiąc?
a) 1000 zl (600 000 razy 0,02 podzielić na 12)
b) jakaś inna kwota?
Jeżeli odpowiedź a), to oprocentowanie - po dopłacie - wynosi 2%. Jeżeli wybrałeś b), to nie rozumiesz, jak działa ten kredyt.
Jeżeli serio go wziąłeś to spójrz sobie ile płacisz raty i weź do łapy kalkulator.
  • Odpowiedz