Wpis z mikrobloga

Moja psychoterapeutka próbuje mnie nauczyć nie tylko rozpoznawania sarkazmu, ale też odpowiadania w podobnym tonie xD Bo nie umiem into sarkazm i czasem powoduje to problemy ¯\(ツ)/¯

Prawdopodobnie wynika to stąd, że jestem blisko (ale nie na xD) spektrum autyzmu

Trzymajcie za mnie kciuki ()

#psychoterapia #sarkazm #ironia
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@solejukowski:
Przez ostatni tydzień miałam obserwować i zapisywać słowa, gesty, ton głosu i mimikę ludzi w momentach, w których mówią coś, co wydaje mi się sarkastyczne.

I dzisiaj analizowałyśmy to i pani terapeutka rzuciła paroma ripostami i faktycznie to było śmieszne. No i potem ja próbowałam coś odpowiadać xDDD ale już nie było śmiesznie xD

No i dostałam kolejne ćwiczenia, żeby odpowiadać na sarkazm. Ma być luźno i śmiesznie (
  • Odpowiedz
@kanclerz_krolestwa_paprotnikow: to akurat było szczerze i bez podtekstów, kropka na końcu bo tak wypada kończyć wypowiedź, choć mało internautów dba o normy językowe. Ale super, że dopuszczasz drugą myśl (wątpiącą) - dużo lepiej wyjdziesz na zastanawianiu się czy dana wypowiedź nie ma drugiego dna niż na ignorowaniu drugich den. Robisz to dobrze, siostro. No i tyle, gratulacje dla ciebie, propsy dla terapeutki, do przodu. Kropka.
  • Odpowiedz